Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Kawa na zimno, 0

 

Kawa na zimno

 Kawa na zimno  

Od zawsze kawa na zimno kojarzy się  z potężną ilością mleka, bitej śmietany, kremu i cukru, w różnych postaciach. Spróbujmy tego lata zrobić to inaczej, spróbujmy przygotować kawę na zimno, to nie jest trudne nawet w domowych warunkach. Z dnia na dzień robi się u nas cieplej a wszyscy nas straszą efektem cieplarnianym, w wyniku którego w uproszczeniu będzie jeszcze cieplej. Tak więc nauczmy się tego przyda się nam, naszym dzieciom i wnukom.

Moje doświadczenia z kawą na zimno, było takie jak u wszystkich,  filiżanka, kubek z gorącą kawą do którego wrzucamy kilka kostek lodu. Fatalny, rozrzedzony smak i do tego ostra kwasowość - smak starej kawy. Do dzisiaj gdzieniegdzie po zamówieniu kawy na zimno dostaniemy taki właśnie wywar otoczony wielka ilością bitej śmietany albo innych kalorii z obowiązkowo wbitą w środek rurką.

Namawiam Państwa do spróbowania zupełnie innej kawy na zimno. Nie kawy zaparzonej na gorąco a następnie drastycznie schłodzonej, ale  kawy która od samego początku była potraktowaną zimną wodą lub zwyczajnie wodą w temperaturze pokojowej. Różnica w smaku jest ogromna.

Przygotowanie kawy na zimno ( z ang. „cold brew coffee”), jest relatywnie długie w porównaniu do czasu potrzebnego do naciśnięcia przycisku w ekspresie do kawy. Proces przygotowania kawy na zimno trwa od 18 do 24 godzin. Jednak dzięki delikatniejszemu procesowi kontaktu wody z mielona kawa, otrzymujemy napój o bardzo niskiej kwasowości. Czas jaki upływa jest bardzo dobrze wykorzystany dla naszych odczuć. Naturalna kawa na zimno potrafi  zawierać wręcz słodycz. Słodycz jest w takim stopniu widoczna, że znajomi odwiedzający nas nie chcieli uwierzyć, że kawa nie jest słodzona cukrem.

Istnieje kilka sposobów przygotowywania kawy na zimno, jednak wszystkie mniej więcej według tego samego wzoru; zimna woda, kawa mielona „na grubo” i do lodówki na noc. Jak to przy przygotowywaniu kawy, każda zmiana w tym „wzorze” spowoduje zmiany w napoju. Kawa przetrzymywana dłużej w lodówce niż tylko jedną noc, skutkuje intensywniejszym smakiem. Kawa mielona na „drobno”, skutkuje cięższym smakiem napoju.

 System do przygotowywania kawy na zimno

Do przygotowania kawy na zimno, nie trzeba nic dodatkowo kupować, można to zrobić przy pomocy, naczyń, które są w każdym domu. Pewnie za chwilę działy marketingu dużych koncernów jednak znajdą milion niezbędnych narzędzi, choćby takie jak na powyższym zdjęciu, do tego procesu. Na razie trzymajmy się tezy,  prostota jest piękna.

Potrzebujecie Państwo;

 

  • Świeżo palona kawę; może być to któraś z mieszanek, przygotowanych specjalnie pod kawę na zimno,
  • Słoik,
  • Miskę
  • Sitko ( filtr, może być to zwykła tetra).

Tak jak przy każdej wersji przygotowywania napoju z ziaren kawy, najlepsza jest świeżo palona kawa, to znaczy taka która byłą palona nie wcześniej niż 24-48 h przed użyciem i nie później niż 2-3 tygodnie. Przy przygotowywaniu, dla początkujących proponuję kawy z Afryki i Ameryki Środkowej, najlepiej palone na jasno. Dla bardziej zaawansowanych proponuję skorzystanie z naszych firmowych mieszanek, przygotowanych pod konkretne formy podawania kawy Espresso na lato oraz Latte na lato

Do świeżo palonej kawy, potrzebujemy młynka, który ustawimy na najgrubsze mielenie jak to możliwe. W wyniku mielenia kawy ziarnistej powinniśmy otrzymać mielone ziarna o grubości mniej więcej bułki tartej. Mielenie drobniejsze to napój o dość ciężkim smaku.

Do słoika wsypujemy zmielone ziarna kawy i dodajemy czystą zimną/chłodna wodę w proporcjach 1: 8, kawa do wody. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy pewność, że cała kawa jest zamoczona i nie ma żadnych zbryleń. Zakryty słoik odstawiamy do lodówki ewentualnie w chłodne miejsce na całą noc. Po upływie 18-24 godzin wyciągamy nasz napój i cedzimy z fusów, przelewając przez sitko ewentualnie inny filtr.

Tak przygotowaną kawę można podawać z lodem, mlekiem, no i oczywiście bitą śmietaną – zapewniam smak będzie zupełnie inny niż przygotowana na gorąco i schłodzona lodem. Kawę można rozrzedzać wodą w zależności od oczekiwanego efektu. Koncentrat można przechowywać w chłodnym miejscu ( koniecznie po odcedzeniu z fusów) nawet przez 3 tygodnie.

A na wieczór, pamiętaj, że kawa na zimno, to doskonała baza do .. drinków.

Komentarze do wpisu (0)

Jakość, świeżość i cena bez pośredników

oferty specjalne

 

Co to są kawy jednorodne

 

Kawy Koffeehause autorskie mieszanki kawy naszej palarni

 

Chmura tagów
Sonda
Jak do nas trafiliście Państwo?
do góry
Pokaż pełną wersję strony