zielona kawa

Zielona kawa

Zielona kawa to kawa, która nie została jeszcze wypalona. Ponieważ zajrzeliście Państwo do sklepu z kawą połączonego z palarnią, to oczywistym jest, że taka kawa jest u nas w ofercie.Zielona kawę zasadniczo kupuje się z dwóch powodów;

  • Jesteście Państwo zainteresowani walorami zdrowotnymi picia zielonej kawy. Zielona kawa ma wyższy poziom kwasu chlorogenowy w porównaniu do kaw świeżo palonych. Kwas chlorogenowy w zielonej kawie to same korzyści dla zdrowia. Znakomicie wspiera utratę masy ciała, wpływa na poziom cukru we krwi i przyspiesza metabolizm. Kawa zielona w smaku zbliżona do zielonej herbaty. Jednak zwykle o piciu zielonej kawy nie decydują walory smakowe tylko funkcje. Polecamy picie zielonej kawy z drobnym dodatkiem cytryny, znakomicie poprawi to smak napoju, nie zmniejszając ilości kwasu cholrogenowego w szklance. Więcej informacji zielonej kawie znajdziecie Państwo na naszym blogu tutaj
  • Jesteście Państwo zainteresowani paleniem kawy w warunkach domowych. Palenie kawy to ogromna przygoda a dla nas pasja i zawód. Szczerze polecamy eksperymenty w tym kierunku. Należy zawsze pamiętać, że nie przygotowujemy  kawy z ziaren wyciągniętych prosto z pieca. Kawa osiąga swoje optymalne walory smakowe w ciągu 24 godzin po paleniu, ale nie później niż 14 dni od zakończenia palenia. Kawę w warunkach domowych można wypalać trochę na zasadzie jak popcornu, jednak dość intensywnie mieszając, na patelni lub w piekarniku. Kawę wypalamy w temperaturze do 190-230 stopni Celsjusza. Kluczowe momenty procesu to: wysychanie, pierwsze strzelanie i drugie strzelanie. Więcej informacji jak zrobić w domu świeżo paloną kawę znajdziecie Państwo na naszym blogu tutaj

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony