Dlaczego kawa świeżo wypalana smakuje lepiej?

 

Czym się wyróżnia świeżo palona kawa i co czyni ją tak wyjątkową?

Wyróżnia się przede wszystkim unikatową intensywnością smaku i aromatu, niespotykaną wręcz w długo Espresso Machiato"leżakujących" kawach. W ziarenku kawy, zawarte są specjalne olejki, które w wyniku obróbki termicznej wydobywane są na zewnętrzne warstwy ziarna. Olejki te - są naturalnym nośnikiem smaku każdej kawy.

Ziarenka, które zbyt długo leżały po wypaleniu, są w dużej mierze pozbawione swoich olejków, które zwyczajnie parują w wyniku upływu czasu (istotne, zauważalne zmiany pojawiają się już po 14 dniach od wypalenia). Dlatego obecność olejków jest kluczowa dla unikatowej intensywności smaku świeżo palonej kawy. Olejki wydobywają i podkreślają indywidualne nuty smakowe ziaren pochodzących z różnych zakątków świata. Kawy z odmiennych warunków klimatycznych, różnej gleby i różnego nasłonecznienia - smakują inaczej. Są kawy, które swoim aromatem i smakiem obrazują kwiatowo, słodką, orzechową nutę. Są też i takie kawy, które mają zdecydowaną nutę smakową - kwaśną, winną, cierpką, cytrusową, wytrawną, ziemistą czy wręcz wulkaniczną.

Każdy lubi coś innego. Jedni piją tylko espresso bez dodatków, inni tylko kawę z mlekiem. Jedno jest pewne, nasza ulubiona kawa będzie miała najwięcej naszych ulubionych smaków - wtedy, kiedy będzie świeża, a najbardziej świeża jest wtedy - kiedy upłynie możliwie najmniej czasu od jej wypalenia - do zaparzenia. 

SwiezoWypalana.pl powstała jako reakcja na bezskuteczne poszukiwania palarni kawy w Polsce, która zapewniłaby świeżo paloną kawę w każdym zamówieniu, bez loterii. Fakt, że świeżo palona kawa, to kawa o intensywniejszym aromacie i smaku, potwierdzają badania ( o jednych z nich piszemy na naszym blogu >> Jak czas kradnie aromat i smak kawy<< O niepodważalnych walorach świeżo palonej kawy piszą wyspecjalizowane organizacje kawowe jak National Coffee Association of U.S.A w swoim przewodniku jak najlepiej przygotowywać kawę >>How to brew coffee<<

Mając powyższe na uwadze, zapewniamy naszym klientom wysyłkę świeżo palonej kawy najpóźniej w 24  godziny od wypalenia, a można jeszcze szybciej, korzystając z opcji Palenie Extra, wówczas gwarantujemy wysyłkę w dniu palenia kawy.

 

Espresso z pianką

Dlaczego na opakowaniach kaw zwykle nie znajdujemy daty wypalania?

Podawać datę wypalenia kawy jest równoznaczne z podaniem stopnia jej świeżości. Data wypalenia kawy pozwala klientowi ocenić wartość towaru. Stworzenie procesu produkcyjnego zapewniającego klientowi doręczenie kawy nawet w 24 godziny od wypalenia - jest jednoznaczne z zapewnieniem indywidualnego wypalania praktycznie każdego z zamówień z osobna. I właśnie taki proces zapewniamy naszym klientom na SwiezoWypalana.pl

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl