+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kwaśna kawa, o dobrych i złych kwasach w kawie. 0
Kwaśna kawa, dobre i złe kwasy w kawie.

Polećcie jakąś kawę byle nie kwaśną. To dość często spotykana fraza u klientów naszego sklepu z kawą, którzy pierwszy raz kupują u nas kawę. Co jest z tym kwasem w kawie, że budzi takie kontrowersje? Opowiadamy jak sterować poziomem kwaśności w kawie, żeby osiagnąć idealny balans, bez względu na to czy to kawa do ekspresu czy do dripa.

czytaj całość »
4 zasady, które doprowadzą Cię do najlepszej kawy 2
Najlepsza kawa w 4 zasadach

Zrobienie doskonałej kawy jest proste, wystarczy przestrzegać 4 zasad. Masz dobrą kawę ziarnista? jeszcze uważniej stosuj rady. Z dobrej kawy ziarnistej można łatwo zrobić kiepską kawę, z kiepskiej kawy ziarnistej nie zrobisz doskonałej kawy ale możesz wycisnąć z niej dosłownie to co najlepsze. Zapraszam do lektury wpisu.

czytaj całość »
Espresso, co czyni kawę najlepszą do takiej metody podania? 0
Jaka kawa do espresso?

Espresso to jeden z fundamentów kawy na całym świecie. Napój globalny z nieskończona ilością lokalanych wariantów i dodatków. Jakie czynniki mają wpływ na to, że kawa jest dobra do przygotowania espresso? Czy jest jeden uniwersalny wzór na kawę do espresso? Czy do espresso najlepsze są jednorodne czy może mieszanki ziaren?

czytaj całość »
Kawa do AeroPressu, palenie, proporcje. 0
Kawa do AeroPressu.

AeroPress, to jedna z szybko zyskujących zwolenników metoda przygotowania kawy. Jak każda z metod ma swoje specyficzne uwarunkowania i jak to często bywa nasza ukochana kawa ziarnista, przygotowywana w ekspresie do kawy, może się nie sprawdzić w AeroPressie. Która kawę wybrać do AeroPressu i czym się kierować? Zapraszam do lektury wpisu.

czytaj całość »
W której kawie jest więcej kofeiny i od czego to zależy? 0
W której kawie jest więcej kofeiny - kawa jasno palona vs. ciemno palona

Zawartość kofeiny w kawie zależy od wielu czynników; odmiana kawy, poziom palenia czy sposób przygotowania. Kofeina w kawie, to dla większości konsumentów kawy kluczowy temat. Jak dobrać kawę żeby zwiększyć ilość kofeiny lub wręcz odwrotnie, którą kawę ziarnistą kupić, żeby nie wystawiać na zbyt duże ilości kofeiny. 

czytaj całość »
Jak mielić kawę, żeby była perfekcyjna? 1
Jak mielić kawę, żeby była perfekcyjna?

Mielenie kawy to już przed ostatni krok zaparzeniem, jednak równie ważny jak każdy wcześniejszy. Mielenie kawy zawsze musi być dostosowane do technik przygotowania naszego napoju, bez poprawnego mielenia będziemy mieć kiepską kawę i to bez względu na to jak dobrej kawy użyliśmy do przygotowania napoju. Ile dodaje smaku poprawne mielenie?

czytaj całość »
Błyszczące ziarna kawy, czy to dobra kawa? 0
Błyszczące ziarna kawy

Każdy kto kiedyś się pokusi o zamówienie w sklepie kawy palonej na ciemno, po dłuższym czasie przechowywania ( a czasami zupełnie krótkim ), może mieć szansę zaobserwować efekt lśniących ziaren kawy. Co to jest i dlaczego tak się dzieje? Czy oznacza to że kawa jest zepsuta? Zapraszamy do lektury wpisu o kawie ziarnistej.

czytaj całość »
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny. 0
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny.

O ostatecznym smaku kawy w naszej filiżance decyduje wiele czynników, wiele procesów, którym poddawana była kawa zanim nasza kawa ziarnista trafiła do młynka. Jednym z kluczowych etapów kształtowania się aromatu, smaku i poziomu kofeiny w kawie jest poziom wypalenia kawy. Która kawa będzie dla Ciebie najlepsza? Zapraszamy do lektury.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl