Kawa Ethiopia Yirgacheffe Speciality 1 kg-Tania Kawka-

O kawie
WYSYŁKA OD 7 LUTY 2023 ROKU W promocji biorą udział tylko zamówienia przedpłacone (Przelewy24, Przelewy tradycyjne, PayPal). Zamówienia z formą zapłaty "pobranie" są wyłączone z akcji. |
Etiopia Yirgacheffe - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe.
Kawa z Etiopii to dar tego afrykańskiego kraju dla całego świata. To tutaj po raz pierwszy zerwano jagody kawowca z krzaka i tutaj pierwszy raz palono świeżą kawę. Nadal w lasach Etiopii znajduje się ogromna ilość różnorodnych nieodkrytych jeszcze szczepów krzaku kawy. Oferujemy Państwu kawę Etiopia Yirgacheffe, uznawana za najlepsza kawę z Etiopii. Miasto Yirgacheffe (Irgachefe) znajduje się w obszarze Sidamo Etiopii na wysokości około 1900 metrów nad poziomem morza i jest centrum administracyjnym . Jagody kawowca są zbierane ręcznie z niewielkich plantacji kawy położonych w wysokich górach nad miastem Sidamo. Lokalnie również poddawano myciu a następnie moczeniu przez 72 godziny w specjalnych zbiornikach. Sidamo to stolica południowego regionu Etiopii, stolicą państwa jest Addis Ababa. To właśnie w stolicy Etiopii funkcjonują centralne ośrodki obróbki ziaren kawy. Po dotarciu do Addis Ababy, kawa poddawana sortowaniu i pakowaniu. W stolicy znajduje się również Giełda Kawy, która zajmuje się z ramienia Państwa sprzedażą praktycznie całej kawy pochodzącej z Etiopii. Stosowanie metody obróbki ziaren na mokro dodaje ziarnom intensywnego aromatu. Plantacje z których pochodzi kawa w naszym sklepie są położone na wysokościach od 1 750 m do 2 100 mn.p.m. Odmiana krzaków kawowca to Heirloom, naturalne dziedzictwo Etiopii .
W smaku naszej kawy dominują owoce cytrusowe wspólnie z intensywnym kwiatowym aromatem; nuty pomarańczy, grejpfruta a także limonki. Elegancka kwasowość i duża gęstość cremy świeżo palonej kawy. Wyczuwalne są drobne egzotyczne nuty pieprzu i cynamonu. Etiopia Yirgacheffe z racji swojego bukietu smaków, doskonale się nadaje do parzenia na zimno i do picia w okresie letnim.
Kawę Etiopia Yirgacheffe, proponujemy jako wypaloną na średnio; to najlepiej oddaje jej delikatne cytrusowe cechy. Kawa palona na jasno to większa kwasowość w polączeniu z wyraźniejszą nutą cytrusów. Palenie na ciemno to propozycja dla wielbicieli kaw cięższych i słodkich.
Sposób przygotowania kawy
Afrykańska kawa z Etiopii idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.
- 250 gr. to około 31 kaw
- 500 gr. to około 62 kaw
- 1000 gr to około 125 kaw
Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza
Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.
Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu
Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody
Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.
- Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 86-90 |
Wiodąca nuta smakowa | cytrusy |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.