Kawa Kenia Masai Top AA + Arabica

Dostępność: dostępna
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni
Cena: 44,79 zł 44.79
Cena za 1 kilogram: 171,89 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Opis kawy

Mieszkańcy Kenii uznawani są za najciężej pracujących rolników w całej Afryce, ale też potrafią cieszyć się życiem, kto z nas nie słyszał pochodzącej z Kenii frazy „Hakuna Matata” ( suahili „nie martw się, ciesz się życiem” z „Króla Lwa”-Disneya ). Optymizm i życzliwość jest jedną z cech mieszkańców Kenii. Kenia wyróżnia się na tle Afryki widocznymi wpływami brytyjskimi, jednak ze specyficznym jak na warunki europejskie podejściem do punktualności.

W Kenii kawa uprawiana jest w okolicach Nairobi, stolicy Kenii, na zboczach wulkanu Mount Kenya, oraz w rejonie Kichwa. Jako typowa wysokogórska arabika cieszy się doskonała opinią na świecie. Kenia jest zaledwie 17 producentem kawy na świecie, jednak kawa dla Kenii stanowi największe źródło dochodów twardej waluty, konkurując z turystyką. Kenijscy rolnicy, kładą szczególny nacisk na wysoką jakość produkowanej kawy. Przetwarzanie wisienek kawy i ich suszenie jest poddane szczególnie rygorystycznej kontroli i stałem monitoringowi. Kenia ma swój unikalny 10 stopniowy system gradacji jakości kawy, na którego szczycie znajduje się kategoria Top AA +.Najwyższa kategoria kenijskiej kawy Top AA+ to zaledwie 2 % całej produkcji kawy w Kenii.

 

Kawa którą Państwu oferujemy uprawiana jest w rejonie Kichwa w bezpośrednim otoczeniu Rezerwatu Maasai Mara National Reserve. Plantacje z których pochodzi to małe kilku hektarowych pola kawy, położone na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m. niemal idealnie na równiku. Kawa jest przetwarzana metodą na mokro. Kenijskie plantacje kawy obsadzane są odmianami krzaków R11 i SL28. Kawa Kenya Masai Top AA+ to jedna z najlepszych kaw typu Arabica z Kenii. Silna i aromatyczna. Rośnie w warunkach wymagających szczególnej wytrwałości dla roślin. Kawa Kenya Masai Top AA+ ma w smaku to wszystko co ceni sobie świat w kawach kenijskich, pełny harmonijny bukiet złożony ze słodkich czekoladowych nut. Wyróżnia się pikantną owocową kwasowością. Cechą charakterystyczną jest mocny aromat. To zupełnie unikalna kawa pachnąca kwiatami i winem. Miękka i zarazem owocowa w smaku. Wyczuwalne nuty korzenne. Czekoladowy posmak z wykończeniem smakiem czerwonych winogron. Z każdą kroplą naszej kawy będziecie się Państwo czuć bliżej jeziora Wiktorii, sawanny lwów i  gepardów. 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kenia
  • Region: Kichwa,
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1600-1800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: SL-28, R-11.
  • Obróbka ziarna: Mokro
  • Nuty smakowe: czekolada, kwiaty, winne owoce, przyprawy korzenne, czerwone winogrona
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: pikantna, elegancka
  • Ziarno: Top AA+

Kahawa Chungu przepis na kawę po kenijsku

Zacznijmy od tłumaczenia; Kahawa oznacza kawę, Chungu oznacza gorzkie, wszystko w Suahili. Gorzka kawa Kenii to specjalność wybrzeża, zarezerwowana dla starszyzny. Zwykle jest przygotowywana na niewielkim węglowym piecyku w wysokich doniczkach z mosiądzu. Kawę popija się  siedząc na ławeczce nad Oceanem Spokojnym, z małych ceramicznych kubeczków podczas gry w szachy. Jest to bardzo mocna kawa o intensywnym gorzkim smaku połączona z przyjemnym aromatem kardamonu i cynamonu.

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kawy Kenya Masai Top AA+, świeżo wypalonej i zmielonej,
  • 1 lub 2 szklanki wody,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • 1 laska cynamonu, około 10 cm.

 

Umieść wszystkie składniki w garnuszku, podgrzej  i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Przecedź – podawaj ze słodyczami

.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

Kenia

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

20 listopada 2016

Kawa bardzo dobra. Smakuje jakby korzennymi przyprawami z lekkim posmakiem winnym i słodkawym. Aksamitna w espresso. Bardzo głęboki, wielowarstwowy smak. Kawa bogata, wyśmienita, na wyjątkowe okazje.

30 marca 2017

Kawa Kenia Masai to jedna z najlepszych kaw jakie kiedykolwiek próbowałem. Pachnie tropikami, owocami, smakuje jak nie kawa, a jakiś magiczny napój- jak dla mnie. Intensywna i aksamitna zarazem. Zdecydowanie kawa premium. Polecam. Super doznania.

do góry
Pokaż pełną wersję strony