Kawa Kenia Masai Top AA + Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 44,79 zł 44.79
Cena za 1 kilogram: 171,89 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kawa Kenia Masai Top AA+ Arabica

Opis kawy

Mieszkańcy Kenii uznawani są za najciężej pracujących rolników w całej Afryce, ale też potrafią cieszyć się życiem, kto z nas nie słyszał pochodzącej z Kenii frazy „Hakuna Matata” ( suahili „nie martw się, ciesz się życiem” z „Króla Lwa”-Disneya ). Optymizm i życzliwość jest jedną z cech mieszkańców Kenii. Kenia wyróżnia się na tle Afryki widocznymi wpływami brytyjskimi, jednak ze specyficznym jak na warunki europejskie podejściem do punktualności.

W Kenii kawa uprawiana jest w okolicach Nairobi, stolicy Kenii, na zboczach wulkanu Mount Kenya, oraz w rejonie Kichwa. Jako typowa wysokogórska arabika cieszy się doskonała opinią na świecie. Kenia jest zaledwie 17 producentem kawy na świecie, jednak kawa dla Kenii stanowi największe źródło dochodów twardej waluty, konkurując z turystyką. Kenijscy rolnicy, kładą szczególny nacisk na wysoką jakość produkowanej kawy. Przetwarzanie wisienek kawy i ich suszenie jest poddane szczególnie rygorystycznej kontroli i stałem monitoringowi. Kenia ma swój unikalny 10 stopniowy system gradacji jakości kawy, na którego szczycie znajduje się kategoria Top AA +.Najwyższa kategoria kenijskiej kawy Top AA+ to zaledwie 2 % całej produkcji kawy w Kenii.

 

Kawa którą Państwu oferujemy uprawiana jest w rejonie Kichwa w bezpośrednim otoczeniu Rezerwatu Maasai Mara National Reserve. Plantacje z których pochodzi to małe kilku hektarowych pola kawy, położone na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m. niemal idealnie na równiku. Kawa jest przetwarzana metodą na mokro. Kenijskie plantacje kawy obsadzane są odmianami krzaków R11 i SL28. Kawa Kenya Masai Top AA+ to jedna z najlepszych kaw typu Arabica z Kenii. Silna i aromatyczna. Rośnie w warunkach wymagających szczególnej wytrwałości dla roślin. Kawa Kenya Masai Top AA+ ma w smaku to wszystko co ceni sobie świat w kawach kenijskich, pełny harmonijny bukiet złożony ze słodkich czekoladowych nut. Wyróżnia się pikantną owocową kwasowością. Cechą charakterystyczną jest mocny aromat. To zupełnie unikalna kawa pachnąca kwiatami i winem. Miękka i zarazem owocowa w smaku. Wyczuwalne nuty korzenne. Czekoladowy posmak z wykończeniem smakiem czerwonych winogron. Z każdą kroplą naszej kawy będziecie się Państwo czuć bliżej jeziora Wiktorii, sawanny lwów i  gepardów. 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kenia
  • Region: Kichwa,
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1600-1800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: SL-28, R-11.
  • Obróbka ziarna: Mokro
  • Nuty smakowe: czekolada, kwiaty, winne owoce, przyprawy korzenne, czerwone winogrona
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: pikantna, elegancka
  • Ziarno: Top AA+

Kahawa Chungu przepis na kawę po kenijsku

Zacznijmy od tłumaczenia; Kahawa oznacza kawę, Chungu oznacza gorzkie, wszystko w Suahili. Gorzka kawa Kenii to specjalność wybrzeża, zarezerwowana dla starszyzny. Zwykle jest przygotowywana na niewielkim węglowym piecyku w wysokich doniczkach z mosiądzu. Kawę popija się  siedząc na ławeczce nad Oceanem Spokojnym, z małych ceramicznych kubeczków podczas gry w szachy. Jest to bardzo mocna kawa o intensywnym gorzkim smaku połączona z przyjemnym aromatem kardamonu i cynamonu.

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kawy Kenya Masai Top AA+, świeżo wypalonej i zmielonej,
  • 1 lub 2 szklanki wody,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • 1 laska cynamonu, około 10 cm.

 

Umieść wszystkie składniki w garnuszku, podgrzej  i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Przecedź – podawaj ze słodyczami

.

 

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

20 listopada 2016

Kawa bardzo dobra. Smakuje jakby korzennymi przyprawami z lekkim posmakiem winnym i słodkawym. Aksamitna w espresso. Bardzo głęboki, wielowarstwowy smak. Kawa bogata, wyśmienita, na wyjątkowe okazje.

30 marca 2017

Kawa Kenia Masai to jedna z najlepszych kaw jakie kiedykolwiek próbowałem. Pachnie tropikami, owocami, smakuje jak nie kawa, a jakiś magiczny napój- jak dla mnie. Intensywna i aksamitna zarazem. Zdecydowanie kawa premium. Polecam. Super doznania.

4 czerwca 2017

Ta kawa zasadniczo różni się od klasycznej kawy Kenia AA składem-mianowicie klasyczna Kenia AA to mieszanka dwóch szczepów SL28 i SL34.Tu natomiast mamy do czynienia z SL28 i R11. Należy pamiętać o tym, że R11 to szczep kawy będący hybrydą Arabiki French Mission oraz robusty Catimor i zasadniczo jest to szczep wyhodowany w Scott Laboratory, ale uznawany za niezbyt udany. Dlatego też niestety tej Kenii AA tu oferowanej nie polecam.

Dostawa Gratis
Dla zamówień od 60 zł koszt dostawy Kurier/Paczkomat tylko 50% . _______________________________ Dla zamówień od 120 zł Dostawa Gratis- Kurier/Paczkomat ________________________________
Darmowa dostawa (Paczkomaty Standard) już od 120,00 zł.
Promocje
Ekspresowa Wysyłka Kawy
Ekspresowa Wysyłka Kawy
20,00 zł 5,00 zł
szt.
Czym wyróżniamy się ?

do góry
Pokaż pełną wersję strony