Kawa Kenya Nyeri AB Plus

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 31,90 zł 31.90
Cena za 1 kilogram od: 108,46 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Kenii Nyeri AB+ Arabica

Opis kawy

Pięć literek w nazwie kenijskiej kawy mianowicie Nyeri, to dla wielbicieli kawy z Kenii gwarancja najwyższej jakości złożonego bukietu zawartego w ziarnie kawy.

Kenia to jedna z afrykańskich supermocarstw kawowych, kawa rośnie na blisko 160 tysiącach km² (obszar Polski to 313 tysięcy km²), zajmując blisko 1/3 powierzchni całego kraju.

Region Nyeri z którego pochodzi kawa znajduje się na północnym zachodzie od Mount Kenya. Nazwa Nyeri wywodzi się od słowa masajskiego nyiro, oznaczającego czerwień. Nyeri charakteryzują optymalne warunki do uprawy kawy; duża wysokość ( 1600-2000 m. n.p.m), obfite opady deszczu, optymalne temperatury i dodatkowo odżywcza wulkaniczna czerwona gleba  z dużą ilością wartościowego fosforu. Kenijska kawa z Nyeri na całym świecie cieszy się zasłużoną doskonałą reputacją. Nazwa regionu jest pochodną stolicy regionu. Nyeri leży w Prowincji Centralnej Kenii.

Przy kolejnej odsłonie kawy kenijskiej warto opowiedzieć co właściwie oznaczają literki po nazwie kraju. Skróty 1-2 literowe oznaczają nazwę klasy kawy. Klasy kawy powstają w wyniku sortowania zielonej kawy poprzez system sit. Kawa Kenia AB+ zawiera ziarna z klasy A i klasy B. Dodatek w postaci wyrazu „plus” odnosi się do profilu smakowego kawy i oznacza, że bukiet smakowy jest bardziej złożony, wyrafinowany niż większość kawy z danego regionu. Ziarna klasy A to ziarna większe ( 6,8 mm) niż ziarna klasy B ( 6,2 mm). Wielkość ziaren kawy to jeden z najważniejszych czynników wyodrębniania określonych klas kawy. Kawa Kenya Nyeri AB Plus  to jedna z najwyższych klas w klasyfikacji kenijskiej kawy. Kawa pochodzi z dwóch wiodących odmian kawowca uprawianego w regionie Nyeri SL28 i SL34, Ziarno kawy było obrabiane metodą Full Washed, czyli wierzchnia część wiśni kawy była usuwana metodą pełnego mycia.

Kawa Kenya Nyeri AB Plus, to kawa, którą się pamięta i chętnie się do niej wraca. Cytrusowa kwasowość, uzupełniona  zrównoważonymi odcieniami nut owocowych w których pierwsze skrzypce odgrywają winogrona i pomarańcze w tle wyczuwalne nuty pomidorów. Kawa ma aksamitne body jest fantastycznie zrównoważona z delikatnym wykończeniem. Smak kawy ewoluuje, pojawia się trochę więcej cytrusowej kwasowości wraz ze zmniejszającą się temperaturą napoju, warto chwilę po zaparzeniu poczekać. Świetna orzeźwiająca kawa na popołudnie.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kenia
  • Region: Nyeri,
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1 600- 2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: SL28 i SL34
  • Obróbka ziarna: fully washed
  • Nuty smakowe: owoce cytrusowe, winogrona, pomarańcze, pomidory
  • Rok zbiorów: 2017
  • Kwasowość: lekka
  • Ziarno:  AB+

Kahawa Chungu przepis na kawę po kenijsku

Zacznijmy od tłumaczenia; Kahawa oznacza kawę, Chungu oznacza gorzkie, wszystko w Suahili. Gorzka kawa Kenii to specjalność wybrzeża, zarezerwowana dla starszyzny. Zwykle jest przygotowywana na niewielkim węglowym piecyku w wysokich doniczkach z mosiądzu. Kawę popija się  siedząc na ławeczce nad Oceanem Spokojnym, z małych ceramicznych kubeczków podczas gry w szachy. Jest to bardzo mocna kawa o intensywnym gorzkim smaku połączona z przyjemnym aromatem kardamonu i cynamonu.

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kawy Kenya Masai Top AA+, świeżo wypalonej i zmielonej,
  • 1 lub 2 szklanki wody,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • 1 laska cynamonu, około 10 cm.

 

Umieść wszystkie składniki w garnuszku, podgrzej  i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Przecedź – podawaj ze słodyczami

.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl