Kawa Kostaryka SHB Tarrazu La Pastora Arabica

Dostępność: dostępna
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 21,89 zł 21.89
Cena za 1 kilogram: 79,99 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Opis kawy

SHB (ang. Single Hard Bean) to kostarykańskie oznaczenie kaw uprawianych na najwyższych wysokościach ( powyżej 1200 m n.p.m.), gdzie ziarna są wyjątkowo twarde, wolniej dojrzewające z racji panujących temperatur. SHB to również oznaczenie najwyższej jakości kaw z Kostaryki. Kawy wyrosłe na plantacjach położonych niżej są oznaczane skrótami  GHB (ang. „Good Hard Bean”)od 1 000 m  do 1 200 m n.p.m. Plantacje kawy usytuowane poniżej tej wysokości maja oznaczenia MHB (z ang. „Medium Hard Bean”)

Spółdzielni farmerów Coopetarrazu z okolic miasta San Marcos de Tarrazu – producent naszej kawy,  Kostaryka SHB Tarrazu „La Pastora”, to organizacja z prawie 53 letnim doświadczeniem, zrzeszająca blisko 3000 lokalnych plantatorów. Miasto San Marcos de Tarrazu położony jest w południowej części Kostaryki, kotlinie górskiej  otoczonej górami Talamanca Sierra. Rynek miasta położony jest na wysokości 1300 m. n.p.m. a okoliczne szczyty sięgają nawet 3000 m n.p.m. Region jest idealny do uprawy kawy ze względu na bogate, czerwone gleby wulkaniczne, wysokie szczyty osłaniają plantacje przed zbyt intensywnym porannym nasłonecznieniem. Duże i częste zachmurzenie chroni  uprawy przed gorącym południowym słońcem. Plantacja z której pochodzi nasza kawa położona jest na wysokości od 1200-1800 m. n.p.m. Krzaki kawowca to odmiany arabiki Caturra, Catuai. Kawa poddawana jest procesowi czyszczenia  przez mycie a następnie wsypywana jest do młyna dla oczyszczenia z zewnętrznej części wiśni kawowej.

Kawa charakteryzuje się wytrawnym aromatem, w którym dominuje zapach moreli. W smaku wyczujemy słodkie miodowe nuty z lekką domieszką crème burlee. Subtelna, jasna kwasowość, jest dość dużym zaskoczeniem, bo po ziarnach SHB zwykle należy spodziewać się dość znacznej kwasowości. To bez wątpienia wyróżnia Tarrazu „La Pastora”. Wyczuwalne przyjemne orzeźwienie kwasowością czyni kawę idealna propozycją na lato i ogólnie upały. Kawy Kostaryka Tarrazu La Pastora to przede wszystkim nuta cytrusowa, szwajcarska czekolada, jaśmin z dodatkiem  tropikalnych owoców. Dla kawy rekomendujemy palenie średnie. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kostaryka
  • Region: San Marcos de Tarrazu
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1200-1800 m. n.p.m. 
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
  • Obróbka ziarna: mokro
  • Nuty smakowe: Słodkie miodowe nuty z lekką domieszką crème burlee. Subtelna, jasna kwasowość.
  • Rok zbiorów: 2015

Sposób przygotowania kawy:

Kawa z Kostaryki  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. W dziale z akcesoriami do kawy znajdziecie Państwo szeroką ofertę urządzeń usprawniających parzenie kawy.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

SwiezoWypalana.pl to palarnia kawy, sprzedająca swoje kawy w internecie.  Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość, której nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w ofercie naszego sklepu z kawami. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem i datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

 

 

 

Opinie o produkcie (2)

4 maja 2016

Niezła. Bardziej wyrazista w smaku w porównaniu do poprzedniej Kostaryki Hermosa dota i nieco bardziej słodkawa. Jak ktoś lubi Kostaryke - to obie są niezłe i do polecania.

5 maja 2016

Ta kawa mielona do kawiarki u mnie się sprawdziła. Jest to dobra kawa. Dobry sklep z kawą - rzetelnie i szybko odpowiedzieli na moje pytanie. Kupie u nich znowu.

do góry
Pokaż pełną wersję strony