Kawa Costa Rica Tarrazu La Pastora SHB Arabica






Opis
Opis kawySHB (ang. Single Hard Bean) to kostarykańskie oznaczenie kaw uprawianych na najwyższych wysokościach ( powyżej 1200 m n.p.m.), gdzie ziarna są wyjątkowo twarde, wolniej dojrzewające z racji panujących temperatur. SHB to również oznaczenie najwyższej jakości kaw z Kostaryki. Kawy wyrosłe na plantacjach położonych niżej są oznaczane skrótami GHB (ang. „Good Hard Bean”)od 1 000 m do 1 200 m n.p.m. Plantacje kawy usytuowane poniżej tej wysokości maja oznaczenia MHB (z ang. „Medium Hard Bean”) Spółdzielni farmerów Coopetarrazu z okolic miasta San Marcos de Tarrazu – producent naszej kawy, Kostaryka SHB Tarrazu „La Pastora”, to organizacja z prawie 53 letnim doświadczeniem, zrzeszająca blisko 3000 lokalnych plantatorów. Miasto San Marcos de Tarrazu położony jest w południowej części Kostaryki, kotlinie górskiej otoczonej górami Talamanca Sierra. Rynek miasta położony jest na wysokości 1300 m. n.p.m. a okoliczne szczyty sięgają nawet 3000 m n.p.m. Region jest idealny do uprawy kawy ze względu na bogate, czerwone gleby wulkaniczne, wysokie szczyty osłaniają plantacje przed zbyt intensywnym porannym nasłonecznieniem. Duże i częste zachmurzenie chroni uprawy przed gorącym południowym słońcem. Plantacja z której pochodzi nasza kawa położona jest na wysokości od 1200-1800 m. n.p.m. Krzaki kawowca to odmiany arabiki Caturra, Catuai. Kawa poddawana jest procesowi czyszczenia przez mycie a następnie wsypywana jest do młyna dla oczyszczenia z zewnętrznej części wiśni kawowej. Kawa charakteryzuje się wytrawnym aromatem, w którym dominuje zapach moreli. W smaku wyczujemy słodkie miodowe nuty z lekką domieszką crème burlee. Subtelna, jasna kwasowość, jest dość dużym zaskoczeniem, bo po ziarnach SHB zwykle należy spodziewać się dość znacznej kwasowości. To bez wątpienia wyróżnia Tarrazu „La Pastora”. Wyczuwalne przyjemne orzeźwienie kwasowością czyni kawę idealna propozycją na lato i ogólnie upały. Kawy Kostaryka Tarrazu La Pastora to przede wszystkim nuta cytrusowa, szwajcarska czekolada, jaśmin z dodatkiem tropikalnych owoców. Dla kawy rekomendujemy palenie średnie. |
W skrócie o kawie
Sposób przygotowania kawy:Kawa z Kostaryki idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.
Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. Jakość, świeżość i cena bez pośredników.SwiezoWypalana.pl to palarnia kawy, sprzedająca swoje kawy w internecie. Dajemy Państwu gwarancję, że w przesyłce od nas będzie świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość, której nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w ofercie naszego sklepu z kawami. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z naszej kawy jesteśmy dumni i podpisujemy ją swoim nazwiskiem i datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa nie musi być droga. |
kRZYCHU
Niezła. Bardziej wyrazista w smaku w porównaniu do poprzedniej Kostaryki Hermosa dota i nieco bardziej słodkawa. Jak ktoś lubi Kostaryke - to obie są niezłe i do polecania.
Bogdan
Ta kawa mielona do kawiarki u mnie się sprawdziła. Jest to dobra kawa. Dobry sklep z kawą - rzetelnie i szybko odpowiedzieli na moje pytanie. Kupie u nich znowu.