Kawa brazylijska Doce Diamantina 100% Arabica

Dostępność: dostępna
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 24,99 zł 24.99
Cena za 1 kilogram: 97,99 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kawa brazylijska Doce Diamantino-100% Arabika

Kawa pochodzi z brazylijskiej części  eko regionu Cerrado, stanu Minas Gerais - plantacji zlokalizowanych w obszarze Diamantino.

Cerrado to region zajmujący blisko 23% powierzchni Brazylii zlokalizowany na ogromnym płaskowyżu centralnym spajającym kilka brazylijskich stanów. Porasta go blisko 10 tysięcy gatunków roślin. Cerrado jako eko region słynie z wyjątkowego bogactwa fauny i flory. Stan Minas Gerais na obszarze którego zlokalizowany jest obszar Diamantino, to czwarty co do wielkości stan brazylijski, zasobny we wszelkiej natury bogactwa mineralne  od złota do  kamieni szlachetnych.  Arraial do Tijuco (obóz nad Tijuco) to pierwotna nazwa obszaru Diamantino.  Diamantino na przełomie wieku XVIII i XIX,  zostało rozsławione przez poszukiwaczy diamentów stąd obecna nazwa.  

Diamantino poza bogatymi glebami to również piękna przyroda parku Estadual do Biribiri, w którym znajduje się wiele dużych formacji skalnych oraz źródeł tworzących urokliwe wodospady i jeziora. To właśnie duża ilość czystej źródlanej wody, optymalne temperatury i niewielka wysokość nad poziomem morza powoduje, że kawa z tego  regionu uchodzi za jedną z najlepszych kaw brazylijskich. Diamantino  dzięki nisko położonym sawannom oferuje nam unikatową nawet jak na warunki brazylijskie łagodność smaku kawy.  Plantacje w Diamantino  zlokalizowane są na poziomie od 200 do 500 metrów n.p.m. czyli znacząco niżej niż plantacje kawy w Ameryce Środkowej. Brazylijska kawa Doce Diamantino to tak zwana kawa miękka bo pochodząca z nizin, stąd część koneserów uważa, że nie powinna być wypalana na ciemno. Polskie tłumaczenie nazwy Doce Diamantina to  Słodkie Diamenty i taka właśnie jest ta kawa. Jak każda z kaw przetwarzana metodą naturalną na sucho, charakteryzuje się nierównomiernym wybarwieniem po wypaleniu Doce Diamantino to łagodna kawa z nutami karmelu, posmakiem czekolady i owoców. Przy ciemnym wypaleniu pojawia się nuta orzechowa i bardziej wyrazista ciemna czekolada. Brazylijska kawa a zwłaszcza Doce Diamantina to dość częsty dodatek do różnego typu mieszanek ziaren, który ma stabilizować, lub wręcz obniżać kwasowość napoju.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Minas Gerais 
  • Plantacja: Doce Diamantina
  • Położenie plantacji: 200-500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Mundo Novo
  • Obróbka ziarna: dry
  • Nuty smakowe: karmel, czekolada, orzechy
  • Rok zbiorów: 2015
  • Kwasowość: niska, słodkość

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 Brazylia

Opinie o produkcie (2)

20 listopada 2016

Kawa pyszna. Słodko-orzechowa. Lubie kawy z Brazylii, ale ta jest najlepsza jaką do tej pory piłem. Goście chwalą :-) Ja pijam tylko espresso i jest super, żona tylko Cappucino i tez jest super :-)

12 kwietnia 2017

Próbowałem różnych kaw: Pellini, Bazzara, Lavazza, Illy... i w końcu znalazłem swój ideał. Najlepsza kawa jaką do tej pory piłem. Po ostatniej popołudniowej kawie nie mogę wprost doczekać się poranka :D

do góry
Pokaż pełną wersję strony