Kawa meksykańska Finca El Chorro Organic, Chiapas

Dostępność: dostępna
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 29,99 zł 29.99
Cena za 1 kilogram: 99,99 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Opis kawy

Kawa meksykańska Finca El Chorro Organic – Tapachula, stan Chiapas.

Z dumą prezentujemy Państwu, kolejną unikatową kawę z naszej palarni, kawę z MeksykuPlantacja El Chorrro - Finca El Chorro Organic – Tapachula, stan Chiapas. Plantacja z której pochodzi nasza kawa została założona przez rodzinę hiszpańskich imigrantów  Segundo Longo i Maria Luisa w 1930 roku. W 1999 roku gospodarstwo zostało zakupione przez rodzinę Schalit, która do dnia dzisiejszego zarządza plantacją. Plantacja El Chorro znajduje się w meksykańskim stanie Chiapas, w sąsiedztwie miejscowości Vila Comaltitlan w obszarze Coconusco. Położona jest na wysokości 1 000 metrów n.p.m., w wyjątkowo urzekającym zakątku gór Sierra Madre de Chiapas w pobliżu wulkanu Tocana, leżącym na granicy Meksyku i Gwatemali. Nazwa El Chorro pochodzi od zakątka w którym jest uprawiana, słynącego z dużej ilości  górskich źródeł, przepływających przez obszar plantacji do doliny. Górzysty zalesiony teren doskonale nadaje się  do uprawy kawy organicznej rosnącej w otoczeniu olbrzymiej różnorodności fauny i flory. Warto wspomnieć, że założyciele od samego początku istnienia plantacji postawili na wspólna koegzystencję z przyrodą. W odróżnieniu od innych, nie wykarczowali lasów, słusznie oceniając, że wysokie drzewa dające cień krzakom kawowca doskonale wpłyną na smak ziaren kawy. Plantacja posiada od 1999 roku certyfikat kawy organicznej, a od 2004 roku certyfikat Smithsonian Bird Friendly, potwierdzający koegzystencję z blisko 50 rodzajów ptactwa na obszarze farmy (niebieskie sroki, tepezcuintle, papugi) i ponad 200 gatunkami roślin. Na plantacji uprawiane są  głównie odmiany krzaków kawowca Typica, Bourbon, Catuai. Zbiory odbywają się od listopada do marca. Plantacja El Chorro zajmuje  powierzchnię 294 hektarów.

 

Kawa po zbiorze przetwarzana jest metodą „Fully Washed, Sun Dried”. Dojrzałe wisienki kawy Finca El Chorro, po zbiorach poddawane są procesowi mycia, a następnie usuwana jest wierzchnia część skórki. Mycie odbywa się w świeżej górskiej wodzie w dniu zbiorów. Następnie kawa pozostawiana jest w wielkich zbiornikach wodnych  na okres nocy. Rano kawa ponownie jest myta i suszona na długich tarasach pod naturalnym słońcem. Cały proces odbywa się pod okiem doświadczonego właściciela pana Svena Schalita.

 

Ziarna kawowca, uprawiane na dużej wysokości, charakteryzują się dużą twardością (SHB). Ziarenka małe, twarde i naładowane naturalnymi olejkami smakowymi. W trakcie procesu wypalania pękają szczególnie głośno. To co jest najpiękniejsze w Finca El Chorro  Organic to jej łagodność smaku. Charakteryzuje się wyraźną nutą czekolady, poczujemy orzechy z pikantną słodyczą karmelu. Dobrze zbalansowany smak, jedwabista głębia finiszu.

 

 

zdjęcie z coffee-resources.com

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Meksyk
  • Region: Tapachula
  • Plantacja: Finca El Chorro
  • Położenie plantacji: 1000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon, Catuai
  • Obróbka ziarna: myte, suszone na słońcu
  • Nuty smakowe; czekolada, orzechy, pikantny karmel, jedwabisty finisz, kawa górska. Gęsta.
  • Zbiory: listopad - marzec
  • Rok zbiorów:2015

Kawa po meksykańsku

Nie ma nic lepszego niż ciepły koktajl na bazie meksykańskiej kawy z dodatkiem Kalhua ( słodki likier kawowy produkowany w Meksyku, około 20% alkoholu. Pił go Jeff Bridgess w filmie „Big Lebowski”).

Składniki:

  • 30 ml Tequili
  • 30 ml Kahlua
  • 1 kubek mocnej kawy
  • 2 gałki lodów waniliowych

Wstaw lody do kuchenki mikrofalowej  na 30 sekund. Zmieszaj wyciągnięte lody z napoje i już masz gotowa kawę po meksykańsku. Świetna na zimne popołudnie i spotkanie z przyjaciółmi.

Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?

Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w  ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest  bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony