Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Zielona kawa Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 43,80 zł 43.80
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 35,04 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 SZEROKA OFERTA ZIELONYCH KAW DOSTĘPNA JEST W ZESTAWIE

TWÓJ ZESTAW ZIELONYCH KAW ŚWIATA 5 x 1000 G.

Zielona kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica

Opis kawy

Zielona kawa z Peru to 100% Arabica. Skrót „SHB” ( z ang. Stricly Hard Bean) jest równoznaczny ze skrótem „HG”. Takim skrótem opatruje się kawy które rosły na dużych wysokościach od 1200 do 1400 m n.p.m. Kawa która wzrasta na takich wysokościach dojrzewa wolniej i jej ziarna charakteryzują się dużą twardością ( gęstością ), w porównaniu do ziaren kaw rosnących poniżej tych wysokości. Kawy dłużej dojrzewające zwykle charakteryzują się lepszymi walorami smakowymi i są bardziej pożądane przez klientów sklepów z kawami. Niestety uprawa kawy, tak wysoko jest o wiele trudniejsza od upraw kaw na niższych wysokościach, co skutkuje zdecydowanie niższymi plonami a w efekcie taka kawa jest zwykle droższa.

Zielona kawa bywa też dodatkiem do kawy palonych w niektórych krajach arabskich. Przewyższa kawę paloną ilością kwasu chlorogenowego, któremu jest przypisywany szereg funkcji pro zdrowotnych. Kawa jest 100% naturalnym produktem, zielone ziarna kawy, bez dodatków, barwników, ulepszaczy, prosto  z plantacji kawy Aladino Delgado w Peru 

Smak kawy zielonej jest najbardziej zbliżony do smaku zielonej herbaty.  Kawa pochodząca z Peru jest łagodna w smaku. Polecamy do picia z sokiem z cytryny.

 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Peru
  • Region: Chanchamayo 
  • Plantacja: Spółdzielnia rolnicza
  • Położenie plantacji: ponad 1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
  • Obróbka ziarna: Myte
  • Rok zbiorów:2017/2018

 

Sposób przygotowania kawy:

Do przygotowania napoju można  zastosować, french pressu

  • 10 gr. mielonej zielonej kawy
  • 180 ml wody

Przesypujemy  do french pressu mieloną zieloną kawę. Zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Pozostawiamy do zaparzenia na około 5 minut.

Po 5 minutach naciskamy rączkę naszego zaparzacza tłokowego i przelewamy napój do kubka. 

Smacznego !

 

 

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
Kawa Brazil Cemorrado Lime
Kawa Brazil Cemorrado Lime
21,90 zł 18,62 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo
Kawa Colombia Supremo
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl