Zielona kawa Salwador Finca Loma La Gloria

Dostępność: dostępna
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 79,49 zł 79.49
Cena za 1 kilogram: 79,49 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Zielona kawa z Salwadoru Finca Loma La Gloria

Opis kawy

Witam, Nazywam się Anna Ruth, kocham kawę i moje pieski. Wszyscy razem mieszkamy w odległym Salvadorze, małym miasteczku Quezaltepeque, zaledwie 20 kilometrów od stolicy San Salvador i nieco ponad 60 km od  Oceanu Spokojnego. Jak u nas jest ? w tej chwili jest 29 kwietnia, środek nocy- na dworze zaledwie nieco ponad 24 stopnie Celsjusza .

Mam zaszczyt zaproponować Państwu kawę z mojej plantacji. Jak zaczęłam przygodę z kawą ? Wszystko przez mojego tatę. Mój tata Roberto zajął się uprawą kawy w latach dziewięćdziesiątych. Kupił plantację, obsadził ją krzakami kawowca, nazwał ją Loma La Gloria (Wzgórza Chwały). Nazwa pochodzi od posiadłości  mojego pradziadka. Na naszych wzgórzach krzaki kawowca czują się jak w odległej  Etiopii :o) Dzięki unikatowemu mikroklimatowi nasza kawa uzyskała niespotykany bukiet smaku. Od 2012 roku wdrożyliśmy rygorystyczna kontrolę jakości naszych ziaren i skupiliśmy cały proces przetwarzani kawy na naszej plantacji. Uzyskane wyniki jakościowe zakwalifikowały nas do kategorii  Specialty. Kawa z plantacji Loma La Gloria  dostępna jest obecnie na rynkach amerykańskim, europejskim , azjatyckim i w Australii. Bardzo się cieszę że teraz mogę zaprezentować swoje ziarna u Państwa w Polsce. Zapraszam do spróbowania smaku kawy z wulkanicznego Salwadoru.

Rosną u nas odmiany Pacamara i Bourbon (czerwony, żółty, pomarańczowy), przetwarzamy naszą kawę we własnej stacji przetwarzania co gwarantuje jakość i pełną identyfikowalność ziaren Loma La Gloria. Specjalizujemy się w procesie przetwarzania nazywany m z angielskiego „honey processes”, myta i suszona w patio. Plantacja położona jest na zboczach wulkanu  El Boqueron  na wysokościach od 1200 m. do 1750 m. n.p.m.  Plantacja jest zalesiona, kawa rośnie w cieniu  „shade grown”.

Kawa z Salwadoru Finca Loma La Gloria jako świeżo palona charakteryzuje się wyczuwalnym posmakiem mleka, czekolady i arbuza. 

 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj:Salwador
  • Region: Quezaltepeque
  • Plantacja: Loma la Gloria
  • Położenie plantacji: 1200-1750 m n.p.m.
  • Odmiany krzaków: Bourbon Red
  • Sposób przetwarzania: Myta, suszona w patio
  • Rok zbiorów :2015
  • Kwasowość: bardzo delikatna kwasowość

Jak pić zielona kawę ?

Proponujemy następujący przepis na napój z etiopskiej zielonej kawy

Składniki na jedną porcję napoju:

  • 10 g ziaren nie mielonych zielonej kawy Etiopia Yrigacheffe
  • 150 ml czystej wody ( najlepiej przefiltrowanej)
  • Cukier, miód lub kardamon, jeśli lubisz

Przygotowanie napoju;

  • Wsyp przygotowaną ilość ziaren zielonej kawy do wody na całą noc. Metoda jest dość czasochłonna, więc może warto przygotować za jednym razem kilka porcji napoju.
  • Następnego dnia odcedź ziarna od wody. Wodę wstaw na kuchenkę i zagotuj. Kiedy osiągnie wrzenie, zmniejsz ogień i utrzymuj wrzenie przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zdejmij napój z ognia i pozostaw do ostudzenia przez 1 godzinę.
  • Jeżeli otrzymany napar, jest da Ciebie zbyt mocny zmieszaj go z wodą.
  • Napój jest gotowy do picia, możesz ewentualnie według gustu dodać cukier, miód i/lub kardamon.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony