Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30


Wpływ wysokości położenia plantacji na smak kawy. 0

Wysokość  na jakiej znajdowała się plantacja z której pochodzi Twoja kawa ma duży wpływ na jej smak. Nie chodzi o to żeby domagać się w kawiarni kawy z określonej wysokości, bo może być to trochę dziwaczne, a z cała pewnością nie do zrealizowania, bardziej o to, żeby rozumieć jaki wpływ na smak ma wspomniana wysokość położenia plantacji. Wiedza może się przydać  przy zakupach kawy w sklepie internetowym z kawą, gdzie mamy czas i możliwość dokładniejszego przestudiowania informacji o kupowanej kawie. Wiedza o smakach ziaren kawy z różnych wysokości, pomoże również  uniknąć rozczarowań. Samo publikowanie informacji o wysokości położenia plantacji z któej oferowana jest kawa, dobrze świadczy o palarni kawy i sklepie z kawą.

Obecnie kawa jest uprawiana w blisko 50 krajach na całym świecie. Pas upraw kawy zwany z angielskiego „Coffee Belt” rozciąga się na około 30 stopni na południe i północ od równika, w dużej mierze obejmując szereg górzystych regionów ziemi, ale nie tylko. W tak ogromnym obszarze znajdują się plantacje kawy zlokalizowane na różnych wysokościach od 100 do prawie 1 800 metrów n.p.m. Duże wysokości upraw to wolniejsze dojrzewanie owoców kawowca, relatywnie niskie średnio roczne temperatury ( 15 do 21 stopni Celsjusza ) i duże nasłonecznienie. Trudniejsze warunki dla roślin, skutkują jeszcze bardziej wyśmienitym ziarnem kawy.

Kawa arabica rośnie na wysokościach od 500 do 1800 m n.p.m. przy  chłodniejszym klimacie. Kawa robusta , preferuje niższe wysokości  od 150 do 600 metrów n.p.m. przy preferencji w stronę cieplejszego klimatu. Kawa arabica najbardziej jest ceniona z plantacji położonych na wysokościach powyżej 1000 metrów n.p.m. Uznawana jest  wówczas za kawę wysokogórską. Cenzura 1 000 metrów nie jest uniwersalna dla kawy na całym świecie. W Gwatemali za kawy wysokogórskie uznaje się takie, które pochodzą z plantacji kawy zlokalizowanych powyżej 1200 metrów n.p.m.. W Ameryce środkowej kawy wysokogórskie określa się mianem SHB (Strictly Hard Bean). W Meksyku używa się określenia „Altura”, co w języku hiszpańskim właśnie oznacza  wysokogórska. Ziarna kawy wysokogórskiej  są gęstsze i  cięższe – dłużej dojrzewały niż kawy rosnące na niskich wysokościach. Szczelina w ziarnie zielonej kawy  ( nie wypalonej) jest płytsza . Ziarna zielonej kawy z niskich wysokości będą miały głębszą szczeliną, a samo ziarno ma mniejszą gęstość, jest lżejsze. Kawa wysokogórska zwykle pochodzi od silniejszych roślin, które wytrwały w cięższych warunkach klimatycznych a tym samym są odporne na różnorodne choroby. Ziarna kawy z dużych wysokości są bardziej kwaskowate, przez to mają bogatszy smak, przez analogię,  tak jak cytryna podkreśla smak ryb czy owoców morza. Kawa na dużych wysokościach rośnie i dojrzewa dłużej, to daje więcej czasu na ukształtowanie się bardziej złożonych cukrów w ziarnie kawy, skutkuje głębszym i bardziej interesującym smakiem całego bukietu w naszej filiżance. Lepszy drenaż ziemi gór pochodzenia wulkanicznego powoduje, szybszy odpływ wody stąd wisienki kawowca mają mniej wody. Generalnie można przyjąć założenie, że im wyżej kawa rośnie tym profil smakowy kawy staje się bardziej wyraźny i charakterystyczny - wyrafinowany, z delikatnymi słodkimi nutami smakowymi. Od  łagodnych pozbawionych kwaskowatości  kaw brazylijskich do wyraźnych nut kwiatowych w kawie z Etiopii, która bywa uprawiana nawet na wysokościach powyżej 1500 metrów n.p.m.

 

Poziom położenia plantacji kaw to tylko jeden z czynników mających wpływ na smak Twojej kawy. Cenzura 1 000 metrów n.p.m. jest  wyznacznikiem absolutnym. Wiele zależy od klimatu w którym kawa dojrzewała. Jedna z najbardziej uznanych kaw na świecie hawajska Kona, pochodzi z plantacji zlokalizowanych na wysokościach od 150 m. n.p.m. Tak więc wskazanie o wyższej jakości kawy wysokogórskiej niż kawy z nizin jest wskazaniem bardzo ogólnym. Zaczynając przygodę z świeżo palonymi kawami, warto spróbować na początek kaw brazylijskich, żeby stopniowo piąć się w górę i mieć radość ze zdobywanych doświadczeń. 

Komentarze do wpisu (0)

Jakość, świeżość i cena bez pośredników

oferty specjalne

 

Co to są kawy jednorodne

 

Kawy Koffeehause autorskie mieszanki kawy naszej palarni

 

Chmura tagów
Bestsellery
Sonda
Jak do nas trafiliście Państwo?
do góry
Pokaż pełną wersję strony