Kawa Uganda Bugisu AA

Kawa-świeżo-palona-Uganda-Bugisu-AA.png
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 15,99 zł 16,49 zł 15.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Uganda Bugisu AA, washed, arabica

Jaka kawa w Ugandzie?

Uganda jest w świecie kawy znana z bardzo dobrej jakości  robusty. Jednak już od dziesięcioleci uprawia się tam i przetwarza również arabikę. Uganda jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie. W przydomowych gospodarstwach uprawą kawy zajmują się głównie kobiety, kawowe poletko bardzo często jest jedynym źródłem dochodów dla całej rodziny. Kawa stanowi ponad 60% wartości wymiany zagranicznej Ugandy, ponad 30% ludności Ugandy w jakiś sposób jest związana z uprawą kawy. Przemysł kawowy w Ugandzie jest w rękach prywatnych, zwykle  są to bardzo małe  bo ½  hektarowe poletka. Jedynym odstępstwem jest eksport kawy, który podlega kontroli jakościowej  Uganda Coffee Development Authority (UCDA). Instytucja odpowiada za kontrolę jakości i klasyfikację eksportowanej kawy, oceniając jej jakość.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Uganda
  • Region: Bugisu, Mt. Elgon
  • Plantacja: różne
  • Położenie plantacji: 1 600-1 900 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna:  Bourbon SL14, SL28, Blue Moutain
  • Obróbka ziarna: myta
  • Nuty smakowe: ciemna czekolada, melasa, suszone śliwki, wiśnie
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niewielka

Uganda Bugisu AA w sklepie z kawą.

Zielona kawa, którą wypalamy na Państwa zamówienie, to najlepsza kawa z Ugandy;  Bugisu AA . Jest to pierwsza ugandyjska kawa w ofercie naszego sklepu z świeżo paloną kawą online . Kawa pochodzi z upraw na zboczach wygasłego wulkanu Elgon, tuż przy granicy z Kenią. Góra Elgon leży we wschodniej części Ugandy. Góra jest częścią pasma górskiego Rwenzori, zwanego górami księżyca. Ponieważ Elgon ma olbrzymią podstawę, uważa się, że to  była  przez długi czas najwyższa górą Afryki. Plantacje kawy na zboczach Elgon rozciągają się od samej podstawy góry aż do granic klifu, wykorzystując naturalne żleby, którymi spływa ją ogromne ilości wody ze szczytu. Wodospady Sipi  są kolejnym elementem, zwiększającym wilgotność powietrza na plantacjach  Można  powiedzieć, że, Ugandyjska arabika, ma wszystkie składniki sukcesu;  elewację, wilgoć, wulkaniczną glebę, a także doskonałe położenie geograficzne. Plantacje zlokalizowane są na wysokościach od 1 600 do 1900 metrów n.p .m. Jest to trudny teren wysokogórski, dlatego zbiory kawy odbywają się ręcznie. Już na tym etapie mamy podstawową selekcję jakościową. Na obszarze Bugisu uprawiane są odmiany Bourbon SL14, SL28, Blue Moutain.  Kawa w Ugandzie jest przetwarzana na wiele sposobów, tak więc w jakiś sposób przetwarzają kawą w ugandyjskim Bugisu? Przy najwyższej jakości arabice, stosuje się tylko przetwarzanie na mokro-mycie.

Jak smakuje kawa Uganda Bugisu AA?

Kawa, którą Państwu przedstawiamy,  jest inna od kaw wschodnioafrykańskich, ma zdecydowanie niższą kwaśność od kaw kenijskich .  W swoim smaku trochę przypomina kawę z Indonezji. Kawa Uganda Bugisu AA to pełne, ciężkie body, niska kwasowość z maślaną konsystencją. Dominują nuty ciemnej czekolady, suszonych śliwek, melasy i wiśni.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl