Kawa Świeżo Palona Uganda Bugisu AA
O kawie
Uganda Bugisu AA - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl











Poznajcie Państwo; kawa z Ugandy - Bugisu AA.
Jaka kawa w Ugandzie?
Uganda jest w świecie kawy znana z bardzo dobrej jakości robusty. Jednak już od dziesięcioleci uprawia się tam i przetwarza również arabikę. Uganda jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie. W przydomowych gospodarstwach uprawą kawy zajmują się głównie kobiety, kawowe poletko bardzo często jest jedynym źródłem dochodów dla całej rodziny. Kawa stanowi ponad 60% wartości wymiany zagranicznej Ugandy, ponad 30% ludności Ugandy w jakiś sposób jest związana z uprawą kawy. Przemysł kawowy w Ugandzie jest w rękach prywatnych, zwykle są to bardzo małe bo ½ hektarowe poletka. Jedynym odstępstwem jest eksport kawy, który podlega kontroli jakościowej Uganda Coffee Development Authority (UCDA). Instytucja odpowiada za kontrolę jakości i klasyfikację eksportowanej kawy, oceniając jej jakość.
Uganda Bugisu AA w sklepie z kawą.
Zielona kawa, którą wypalamy na Państwa zamówienie, to najlepsza kawa z Ugandy; Bugisu AA . Jest to pierwsza ugandyjska kawa w ofercie naszego sklepu z świeżo paloną kawą online . Kawa pochodzi z upraw na zboczach wygasłego wulkanu Mount Elgon, tuż przy granicy z Kenią. Góra Elgon leży we wschodniej części Ugandy. Góra jest częścią pasma górskiego, zwanego górami księżyca. Ponieważ Elgon ma olbrzymią podstawę, uważa się, że to była przez długi czas najwyższa górą Afryki. Plantacje kawy na zboczach Elgon rozciągają się od samej podstawy góry aż do granic klifu, wykorzystując naturalne żleby, którymi spływa ją ogromne ilości wody ze szczytu. Wodospady Sipi są kolejnym elementem, zwiększającym wilgotność powietrza na plantacjach Można powiedzieć, że, Ugandyjska arabika, ma wszystkie składniki sukcesu; elewację, wilgoć, wulkaniczną glebę, a także doskonałe położenie geograficzne. Plantacje zlokalizowane są na wysokościach od 1 600 do 1900 metrów n.p .m. Jest to trudny teren wysokogórski, dlatego zbiory kawy odbywają się ręcznie. Już na tym etapie mamy podstawową selekcję jakościową. Na obszarze Bugisu uprawiane są odmiany Bourbon SL14, SL28, Blue Mountain. Kawa w Ugandzie jest przetwarzana na wiele sposobów, tak więc w jakiś sposób przetwarzają kawą w ugandyjskim Bugisu? Przy najwyższej jakości arabice, stosuje się tylko przetwarzanie na mokro-mycie.
Jak smakuje kawa Uganda Bugisu AA?
Kawa, którą Państwu przedstawiamy, jest inna od kaw wschodnioafrykańskich, ma zdecydowanie niższą kwaśność od kaw kenijskich . W swoim smaku trochę przypomina kawę z Indonezji. Kawa Uganda Bugisu AA to pełne, ciężkie body, niska kwasowość z maślaną konsystencją. Dominują nuty ciemnej czekolady, suszonych śliwek, melasy i wiśni.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | czekolada |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Uganda |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (4)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
Ciekawa kawa. Mimo kenijskich odmian SL ... oraz geograficznej bliskości Kenii, zdecydowanie inna niż kawa z Kenii. Wg mnie Uganda - Bugisu zbliżona jest do Etiopii - Harar. Na pewno wrócę do tej kawy.
Bartek
Mialem te kawe w pakiecie niespodzianek jak zaczynalem przygode z kawa i chcialem ja sprawdzic jeszcze raz. Nuty smakowe jak w opisie, bardzo wyrazne. Moze wisnia gdzies ucieka? Sliwka i melasa zdecydowanie wyczuwalne. Jasne palenie, french press dla pelni doznan smakowych. Idealnie trafila w gust mojej partnerki. Dla mnie jednak to pass.
Alicja
Wiśnię można wyczuć pod koniec, zostaje taki delikatny posmak przy średnim paleniu. Pierwsze wrażenie: raczej ciężka, trochę ziemista. Z czasem daje się wyczuć i śliwkę, i wiśnię, i coś takiego trochę ciężkiego, nie wiem, jak to nazwać. Nie każdemu pewnie zasmakuje, ale polecam jako ciekawe doświadczenie smakowe.
Rafał Gładkowski
Raczej przeciętna kawa. Dosyć ciężka i gorzkawa w smaku. Oprócz ciemnej czekolady trudno doszukać się innych smaków i aromatów.