Uganda Bugisu AA

O kawie
Jaka kawa w Ugandzie? Uganda jest w świecie kawy znana z bardzo dobrej jakości robusty. Jednak już od dziesięcioleci uprawia się tam i przetwarza również arabikę. Uganda jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie. W przydomowych gospodarstwach uprawą kawy zajmują się głównie kobiety, kawowe poletko bardzo często jest jedynym źródłem dochodów dla całej rodziny. Kawa stanowi ponad 60% wartości wymiany zagranicznej Ugandy, ponad 30% ludności Ugandy w jakiś sposób jest związana z uprawą kawy. Przemysł kawowy w Ugandzie jest w rękach prywatnych, zwykle są to bardzo małe bo ½ hektarowe poletka. Jedynym odstępstwem jest eksport kawy, który podlega kontroli jakościowej Uganda Coffee Development Authority (UCDA). Instytucja odpowiada za kontrolę jakości i klasyfikację eksportowanej kawy, oceniając jej jakość. |
W skrócie o kawie
|
|
Uganda Bugisu AA w sklepie z kawą. Zielona kawa, którą wypalamy na Państwa zamówienie, to najlepsza kawa z Ugandy; Bugisu AA . Jest to pierwsza ugandyjska kawa w ofercie naszego sklepu z świeżo paloną kawą online . Kawa pochodzi z upraw na zboczach wygasłego wulkanu Elgon, tuż przy granicy z Kenią. Góra Elgon leży we wschodniej części Ugandy. Góra jest częścią pasma górskiego Rwenzori, zwanego górami księżyca. Ponieważ Elgon ma olbrzymią podstawę, uważa się, że to była przez długi czas najwyższa górą Afryki. Plantacje kawy na zboczach Elgon rozciągają się od samej podstawy góry aż do granic klifu, wykorzystując naturalne żleby, którymi spływa ją ogromne ilości wody ze szczytu. Wodospady Sipi są kolejnym elementem, zwiększającym wilgotność powietrza na plantacjach Można powiedzieć, że, Ugandyjska arabika, ma wszystkie składniki sukcesu; elewację, wilgoć, wulkaniczną glebę, a także doskonałe położenie geograficzne. Plantacje zlokalizowane są na wysokościach od 1 600 do 1900 metrów n.p .m. Jest to trudny teren wysokogórski, dlatego zbiory kawy odbywają się ręcznie. Już na tym etapie mamy podstawową selekcję jakościową. Na obszarze Bugisu uprawiane są odmiany Bourbon SL14, SL28, Blue Moutain. Kawa w Ugandzie jest przetwarzana na wiele sposobów, tak więc w jakiś sposób przetwarzają kawą w ugandyjskim Bugisu? Przy najwyższej jakości arabice, stosuje się tylko przetwarzanie na mokro-mycie. Jak smakuje kawa Uganda Bugisu AA? Kawa, którą Państwu przedstawiamy, jest inna od kaw wschodnioafrykańskich, ma zdecydowanie niższą kwaśność od kaw kenijskich . W swoim smaku trochę przypomina kawę z Indonezji. Kawa Uganda Bugisu AA to pełne, ciężkie body, niska kwasowość z maślaną konsystencją. Dominują nuty ciemnej czekolady, suszonych śliwek, melasy i wiśni. |