Kawa Brazil Mato do Salgado Speciality

świeżo-palona-kawa-Kawa-Brazylia-Fazenda-Mato-do-Salgado.jpg
  • promocja
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 26,09 zł 34,78 zł 26.09
Cena za 1 kilogram od: 118,25 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado Arabica

Opis kawy

Kawa którą mamy przyjemność Państwu przedstawić pochodzi z Brazylii, stanu Minas Gerais, regionu Cerrado Mineiro. W niedalekiej odległości od miasteczka Carmo do Paranaiba zlokalizowana jest jedna z największych brazylijskich rodzinnych firm zajmujących się uprawą kawy Veloso Coffee. Właścicielem firmy jest Pedro Humberto Veloso. W założonej w 1971 roku firmie zatrudnionych jest blisko 480 osób.

Veloso Caffee to specjaliście w uprawie kawy speciality. Już sam region  Cerrado Mineiro to obietnica wysokiej jakości kawy a w tym wypadku mamy jeszcze do czynienia z zupełnie unikatowym miejsce upraw, polami otoczonym z wszystkich stron szczelną tropikalną puszczą. Plantacja Mato do Salgado położona jest na wysokości 1 099 metrów n.p.m. co jak na uprawy kawy w Brazylii jest niespotykanie wręcz wysoko. Rok jest podzielony pomiędzy porę deszczowe lato o suchą zimę-wszystko oczywiście w kategoriach tropikalnego klimatu. Wyraźne rozdzielnie pór roku sprzyja uprawie kawy, duże zasoby wody, pozwalają na stosowanie różnorodnych technik obróbki zebranych plonów. Kawa która Państwu oferujemy zbierana była w roku 2017 i jest to tak zwany „current crop”, czyli najswiezsza dostępna obecnie kawa z Brazylii. Po zbiorach kawa jest przetwarzana metodą „fully washed” czyli wierzchnia część wiśni oddzielana jest od ziarna kawy poprzez mycie. Następnie kawa jest suszona na specjalnych stołach na słońcu. Na terenie plantacji rosną różne odmiany arabiki takie jak: Catuai, Achaia, Mundo Novo, Bourbon.

Brazil Fazenda Mato do Salgado to kawa o wyrównanym herbacianym smaku  z nutami leśnych jagód, i słodyczą mlecznej czekolady.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Cerrado Mineiro
  • Plantacja:  Mato do Salgado
  • Położenie plantacji:1 099 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Catuai, Achaia, Mundo Novo, Bourbon
  • Obróbka ziarna: mokro/ fully washed
  • Nuty smakowe: herbata, leśne jagody, mleczna czekolada
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score:85 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Brazylijska kawa  idealnie nadaje się do ekspresów, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl