Gwarancja dostawy przed świętami jeszcze przez:

Kawa Brazil Cemorrado Lime

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 23,90 zł 23.90
Cena za 1 kilogram od: 75,68 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Brazylia Cemorrado Lime Arabica

Opis kawy

Wzdłuż wschodniego wybrzeża po wschodniej stronie Ameryki Południowej  znajduje się kraj  zwany Brazylią. Kraj zawdzięcza swoją nazwę drzewu Brazilwood, u nas bardziej znanemu pod nazwą Brezylka ciernista. Brazylia jest piątym krajem na świecie, zarówno pod względem powierzchni jak i liczby ludności, jednak  jest niekwestionowanym liderem pod względem upraw kawy. Kawa to prawdziwy klejnot Brazylii, który kocha cały świat. Dlaczego brazylijska kawa jest tak dobra? Przed wszystkim dlatego że oferuje wiele różnych kaw, praktycznie każdy znajdzie tutaj dla siebie kawę w której może się zakochać albo chociaż poflirtować! Kawa z Brazylii to różne metody, zbierania,  obróbki i 3 ogromne renomowane obszary upraw. Wszystkie kawy z Brazylii łączy jedna wspólna cecha łagodność smaku-taki mają klimat! Jednak cały czas eksperymentują, bardzo często na jednej plantacji można spotkać wszystkie techniki zbierania i przetwarzania kawy jakie występują w całej Brazylii - eksperymentują i to co raz z lepszym wynikiem! Kawa Brazil Cemorrado Lime to także jeden takich udanych eksperymentów, tym razem w komponowaniu smaku kawy. Połączenie kawy z regionu najstarszego o największym doświadczeniu w uprawach Mogianą z kawą Cerrado, regionu najmłodszego, jednak najbardziej zaawansowanego w uprawie kawy wysokiej jakości. Również nazwa Cemorrado to  połączenie nazw regionów pochodzenia.

Bukiet smakowy jaki udało się stworzyć poprzez takie skomponowanie mieszanki ziaren kawy to prawdziwe dzieło sztuki. Wynik połączenia wieloletniej pracy z kawą brazylijską z instynktem miłośnika i łowcy smaków. Dobitny przykład na istnienie efektu synergii. Z jednej strony kawa charakteryzuje się aksamitnym czystym kremowym body, maślaną łagodnością, dobrze znaną z kaw brazylijskich, z drugiej strony ukazuje mniej znaną twarz w nutach limonki i świeżych cytrusów. Wszystko odbywa w cieniu orzecha i mlecznej czekolady. Doskonała orzeźwiająca kawa. Polecamy kawę w średni paleniu.

 

 
 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Mogiana i Cerrado
  • Położenie plantacji: 300-1800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Typica, Caturra
  • Obróbka ziarna: mokra
  • Nuty smakowe: kremowo-maślana, limonka, cytrusy, orzechy, czekolada
  • Rok zbiorów:2017/2018
  • Kwasowość: niska, łagodna
  • Ziarno: sc 17/18
  • Klasyfikacja: Fine Cup NY2
 

Cafezinho / Kawa po brazylijsku

W Brazylii pije się kawę w taki sposób jak w Polsce herbatę. Brazylijczyk nie wyobraża sobie posiłku bez kawy. Kawa Brazylijczykowi towarzyszy przy wszystkich trzech posiłkach w ciągu dnia. Kawę pije się w małych grubych filiżaneczkach. Kawa w Brazylii jest zawsze czarna, mocna i gorąca. Cafe w języku portugalskim jest praktycznie synonimem „witaj”. Gdziekolwiek się Państwo znajdziecie w Brazylii, już od drzwi usłyszycie zapytanie cafezinho? I  bardzo często bez jakiejkolwiek odpowiedzi z Państwa strony, na waszym stoliku zjawi się malutka filigranowa filiżanka małej czarnej.

Oto przepis na tradycyjną  brazylijską cafezinho, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W Warszawie mamy klienta, który pochodzi z  Brazylii, podzielił się z nami swoim przepisem jak przygotowywać kawę po brazylijsku.

  • szklanka wody
  • 3 czubate łyżki  świeżo mielonej kawy Brazylii Santos
  • odrobina cukru do smaku

Dodaj kawę do wody i dobrze wymieszaj wszystko w garnuszku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie i przelej przez sitko. Wlej bezpośrednio do filiżanki, dodaj cukier.  

Smacznego !

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

9 listopada 2018

Kawę używam w ekspresie ciśnieniowym. Jeśli mam być szczery to średnio się do tego nadaje. Chodzi o to, że strasznie zatyka sitka. Specjalnie do tej kawy muszę młynek nastawiać na grubszy przemiał a i tak ledwo kapie. Nie wiem o co chodzi, być może badziej się pyli niż inne kawy. Jak ustawię na taką grubość żeby nie zatykało filtra to ekstrakt jest dość słaby i niezbyt wyraźny w smaku. Crema też na tym cierpi, jest jej niewiele i w jasnym kolorze. Być może w metodach alternatywnych lepiej się sprawdzi, ale tego nie wiem. Nie zamówię jej więcej.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl