Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Brazil Minas Gerais, Santa Lucia Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 29,99 zł 29.99
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 117,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

O kawie

Opis kawy

Stan Minas Gerais odpowiada za prawie połowę całej produkcji kawy w Brazylii. Obszar upraw kawy to blisko 2,5 mln hektarów. Średnia wielkość gospodarstwa to około 10 hektarów. W całym stanie stosuje się 3 metody obróbki kawy ( pulped natural, washed i natural). Kawa jest zwykle zbierana metodą „strip-pick” ( strząsanie z drzew owoców na specjalnie przygotowane siatki) a następnie sortowana, gdzie oddzielane są wisienki kawy dojrzałe od niedojrzałych.

Historia uprawy kaw w brazylijskim stanie Minas Gerais liczy już sobie ponad 100 lat i jest związana bezpośrednio z naszym dostawca grupą Sertao z Carmo de Minas.  Sertao to rodzinna firma, w której już czwarte pokolenie zajmuje się uprawą plantacji kawowych założonych przez Isidro Pereira i José Dias Pereira Nazareth. Sam region jest znany w całej Brazylii z doskonałej wody mineralnej oraz żyznych gleb. Plantacja położona jest w górzystej okolicy ( wzniesienia od 950 m n.p.m. do 1 350 m n.p.m.) Średnie roczna temperatura to 18 stopni Celsjusza.

Całe gospodarstwo to blisko 740 hektarów, z czego tylko 83 to kawa w różnych odmianach (Yellow Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo). Kawa na plantacji jest zbierana w okresie lipiec/październik. Przerabiana według dwóch metod „pulped natural” oraz „natural” Gospodarstwo w całej gminie jest uznawane za modelowe. Zbierana kawa charakteryzuje się wysoką, jakością zarówno w parametrach fizycznych (ziarna) jak i ilości defektów.

Kawa jest słodka z nutami czekoladowymi oraz posmakiem karmelowym z dodatkiem jagód leśnych.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Minas Gerais
  • Plantacja: Santa Lucia
  • Położenie plantacji: 950-1350 m n.p.m.
  • Odmiany krzaków: Yellow Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo
  • Sposób przetwarzania: Naturalna
  • Nuty smakowe; czekolada, karmel, jagody leśne
  • Rok zbiorów:2015
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. 

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
22,50 zł 18,90 zł
szt.
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
33,99 zł 25,49 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl