Kawa Świeżo Palona Brazil Mogiana
O kawie
Brazylia Mogiana - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Brazylii - Mogiana
Bogata w minerały czerwona wulkaniczna gleba na północnej granicy stanów Sao Paulo i Minas Gerais, nazywana jest regionem Mogiany, lub doliną Mogiany. Nazwa obszaru pochodzi od nazwy kompanii kolejowej ( Companhia Mogiana de Estrada de Ferro ), która w 1882 roku zbudowała tam linię kolejową, dla lepszego i szybszego transportu kawy. Bardzo szybko transport kolejowy stał się najważniejszą formą transportu kawy do portów zlokalizowanych nad brzegiem oceanu Atlantyckiego. Granica stanów Sao Paulo i Minas Gerais to tylko granica administracyjna, nie odzwierciedlająca żadnych różnic klimatycznych. Cały region doliny Mogiany to jedne z najlepszych warunków klimatycznych i glebowych do uprawy kawy w całej Brazylii.
Kawę dostarcza nam lokalna spółdzielnia producentów COCAPEC, miarą sukcesu rozwoju tego zrzeszenia jest fakt, że w momencie startu, organizacja liczyła sobie zaledwie 300 członków ( 1985 rok) w chwili obecnej jest to już ponad 2000 farmerów z regionu, wspólnie pracujących nad sukcesem kawy Brazylia Mogiano. Warto dodać, że z regionu Mogiana blisko 85% produkcji kawy to ziarno najwyższej jakości – co jest wyznacznikiem wsparcia technicznego udzielanego przez spółdzielnie swoim rolnikom jak też i doskonałych warunków klimatycznych.
Kawa którą Państwu oferujemy jest przetwarzana w sposób naturalny, inne nazwy tej metody to przetwarzanie na sucho. Proces przetwarzania polega na tym, że wiśnie kawy po zbiorach są wystawiane do suszenia na słońcu. Efektem tego jest przejście cukrów zawartych w miąższu wiśni do ziarna kawy, po wysuszeniu usuwana jest wierzchnia skorupka wiśni i w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy. Kawy przetwarzane w ten właśnie sposób posiadają najwięcej nut smakowych, charakteryzujących miejsce w którym rosły.
Na plantacjach Doliny Mogiana uprawia się przed wszystkim odmiany arabiki Bourbon i Mondo Novo Hybrid. Bourbon jest jedną z dwóch naturalnych odmian kawy arabica ( drugą jest Typica). Odmiana Mundo Novo to jedna z najwydajniejszych odmian, charakteryzująca się stabilną wysoką jakością owoców.
Kawa pochodząca z Mogiany to pełny owocowy bukiet, połączony słodką miękką kwasowością z domieszką czekolady, orzechów i karmelu. Kawa stanowi doskonały dodatek do mieszanki espresso, może być również używana jako jednorodna, ponieważ posiada bardzo spójny i czysty profil bukietu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | owoce |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (6)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Ollek
kawa przygotowana przez ekspres ciśnieniowy, stworzyła tak gruba i pyszna piankę, że wręcz wydawało sie że to kawa z mlekiem. W pierwszym odruch wręcz sprawdziłem pojemnik na mleko ale nie to sama goła kawa. Niesamowita gęstość pianki utrzymała ciężar kostki cukru, dopiero teraz zrozumiałem co to prawdziwa dobra świeżo palona kawa. Niesamowite doświadczenie kiedy tak miło zaskakuje cie miękkość i aromat w filiżance porannej kawy. Polecam
Bartosz
Kawa bardzo zaskakująca. W przystępnej cenie otrzymałem średnio paloną kawę dającą zawiesiste espresso z grubą i ciemną cremą. Posmak głównie czekoladowo-orzechowy. Niewyczuwalne ani owoce ani kwasowość aż do wystudzenia kawy, choć i wtedy są na bardzo znikomym poziomie. Bardzo pozytywne zaskoczenie.
Tu warto kupowaćź
Swiezo Wypalona Mogiana tego szukałem i strasznie się cieszę że już nie muszę kupować mojej ulubionej kawy staro palonej gdzie indziej
PPHU INEL sc
Kawa w smaku nieco bardziej "wytrawna" niż Santos. Polecam. Pyszna.
Wojciech J.
Bardzo dobra kawa o niebanalnym czekoladowym smaku. Bardzo niska (ledwo wyczuwalna) kwasowość już przy średnim paleniu. Z ekspresu ciśnieniowego wychodzi z piękną gęstą pianką. Polecam
Artur
Bardzo mnie zawiodła - przy średnim wypaleniu aromat spalenizny i tytoniu przykrywa wszystko. Jeżeli jest karmel czy czekolada to po prostu nie potrafi się przebić.