Kawa Brazil Mogiana Arabica

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 18,99 zł 18.99
Cena za 1 kilogram od: 60,77 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Brazylia Mogiana Arabica

Opis kawy

Bogata w minerały czerwona wulkaniczna gleba na północnej granicy stanów Sao Paulo i Minas Gerais, nazywana jest regionem Mogiany, lub doliną Mogiany. Nazwa obszaru pochodzi od nazwy kompanii kolejowej ( Companhia Mogiana de Estrada de Ferro ), która w 1882 roku zbudowała tam linię kolejową, dla lepszego i szybszego transportu kawy. Bardzo szybko transport kolejowy stał się najważniejszą formą transportu kawy do portów zlokalizowanych nad brzegiem oceanu Atlantyckiego. Granica stanów Sao Paulo i Minas Gerais to tylko granica administracyjna, nie odzwierciedlająca żadnych różnic klimatycznych. Cały region doliny Mogiany to jedne z najlepszych warunków klimatycznych i glebowych do uprawy kawy w całej Brazylii.

Kawę dostarcza nam lokalna spółdzielnia producentów COCAPEC, miarą sukcesu rozwoju tego zrzeszenia jest fakt, że w momencie startu, organizacja liczyła sobie zaledwie 300 członków ( 1985 rok) w chwili obecnej jest to już ponad 2000 farmerów z regionu, wspólnie pracujących nad sukcesem kawy Brazylia Mogiano. Warto dodać, że z regionu Mogiana blisko 85% produkcji kawy to ziarno najwyższej jakości – co jest wyznacznikiem wsparcia technicznego udzielanego przez spółdzielnie swoim rolnikom jak też i doskonałych warunków klimatycznych.

Kawa którą Państwu oferujemy jest przetwarzana w sposób naturalny, inne nazwy tej metody to przetwarzanie na sucho. Proces przetwarzania polega na tym, że wiśnie kawy po zbiorach są wystawiane do suszenia na słońcu. Efektem tego jest przejście cukrów zawartych w miąższu wiśni do ziarna kawy, po wysuszeniu usuwana jest wierzchnia skorupka wiśni i w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy. Kawy przetwarzane w ten właśnie sposób posiadają najwięcej nut smakowych, charakteryzujących miejsce w którym rosły.

Na plantacjach Doliny Mogiana uprawia się przed wszystkim odmiany arabiki Bourbon i Mondo Novo Hybrid. Bourbon  jest jedną z dwóch naturalnych odmian kawy arabica ( drugą jest Typica). Odmiana Mundo Novo to jedna z najwydajniejszych odmian, charakteryzująca się stabilną wysoką jakością owoców.

Kawa pochodząca z Mogiany to pełny owocowy bukiet, połączony słodką miękką kwasowością z domieszką czekolady, orzechów i karmelu. Kawa  stanowi doskonały dodatek do mieszanki espresso, może być również używana jako jednorodna, ponieważ posiada bardzo spójny i czysty profil bukietu

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Mogiana, 
  • Położenie plantacji: 800-1200 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Mondo Novo Hybrid
  • Obróbka ziarna: Naturalna
  • Nuty smakowe: owoce, słodka kwasowość, czekolada, orzechy, karmel.
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność
  • Ziarno: sc 17/18
 

Cafezinho / Kawa po brazylijsku

W Brazylii pije się kawę w taki sposób jak w Polsce herbatę. Brazylijczyk nie wyobraża sobie posiłku bez kawy. Kawa Brazylijczykowi towarzyszy przy wszystkich trzech posiłkach w ciągu dnia. Kawę pije się w małych grubych filiżaneczkach. Kawa w Brazylii jest zawsze czarna, mocna i gorąca. Cafe w języku portugalskim jest praktycznie synonimem „witaj”. Gdziekolwiek się Państwo znajdziecie w Brazylii, już od drzwi usłyszycie zapytanie cafezinho? I  bardzo często bez jakiejkolwiek odpowiedzi z Państwa strony, na waszym stoliku zjawi się malutka filigranowa filiżanka małej czarnej.

Oto przepis na tradycyjną  brazylijską cafezinho, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W Warszawie mamy klienta, który pochodzi z  Brazylii, podzielił się z nami swoim przepisem jak przygotowywać kawę po brazylijsku.

  • szklanka wody
  • 3 czubate łyżki  świeżo mielonej kawy Brazylii Santos
  • odrobina cukru do smaku

Dodaj kawę do wody i dobrze wymieszaj wszystko w garnuszku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie i przelej przez sitko. Wlej bezpośrednio do filiżanki, dodaj cukier.  

Smacznego !

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (4)

25 października 2017

kawa przygotowana przez ekspres ciśnieniowy, stworzyła tak gruba i pyszna piankę, że wręcz wydawało sie że to kawa z mlekiem. W pierwszym odruch wręcz sprawdziłem pojemnik na mleko ale nie to sama goła kawa. Niesamowita gęstość pianki utrzymała ciężar kostki cukru, dopiero teraz zrozumiałem co to prawdziwa dobra świeżo palona kawa. Niesamowite doświadczenie kiedy tak miło zaskakuje cie miękkość i aromat w filiżance porannej kawy. Polecam

10 listopada 2017

Kawa bardzo zaskakująca. W przystępnej cenie otrzymałem średnio paloną kawę dającą zawiesiste espresso z grubą i ciemną cremą. Posmak głównie czekoladowo-orzechowy. Niewyczuwalne ani owoce ani kwasowość aż do wystudzenia kawy, choć i wtedy są na bardzo znikomym poziomie. Bardzo pozytywne zaskoczenie.

22 marca 2018

Swiezo Wypalona Mogiana tego szukałem i strasznie się cieszę że już nie muszę kupować mojej ulubionej kawy staro palonej gdzie indziej

4 kwietnia 2018

Kawa w smaku nieco bardziej "wytrawna" niż Santos. Polecam. Pyszna.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl