Kawa Brazil Yellow Bourbon

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 21,99 zł 21.99
Cena za 1 kilogram od: 70,37 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Brazil Fazenda Rainha Miaki – Yellow Bourbon Minas Gerais. Arabica

Opis kawy

Kawa z plantacji Rainha Miaki to kwintesencja wielopokoleniowej tradycyjnej uprawy rodziny Miaki ( 4 pokolenie już uprawia kawę) z nowoczesną inżynierską precyzją obecnie zarządzających farmą. Prawdziwa perełka wśród brazylijskich kaw speciality. W naszej ocenie jedna z najlepszych kaw do rozpoczęcia przygody właśnie z kawą speciality. Kawa po zbiorach jest poddawana obróbce metodą pulped natural. Uprawiana odmiana kawy Yellow Bourbon charakteryzuje się tym, ze w odróżnieniu od innych arabik, dojrzałe wisienki kawy mają kolor żółty, nie czerwony.

Plantacja zajmuje 280 hektarów i jak na warunki brazylijskie jest dość wysoko położona bo aż na wysokości ponad 1150 m. n.p.m. Kawa z tej plantacji wielokrotnie znajdowała się w finałowej czołówce kaw Cup of Excellence Brazil. Ostatni raz zajęła pierwsze miejsce w 2011 roku. Rodzina właścicieli przykłada szczególna wagę nie tylko do upraw kawy ale tez z cała starannością dba o pracowników na farmie. Wszyscy pracujący otrzymują mieszkania, opiekę socjalna i medyczną. Rodziny pracowników poza możliwością zamieszkiwania otrzymują tez darmową edukację.

Kawa charakteryzuje się bardzo niską kwasowością, jest często szczególnie ceniona przez przygotowujących kawę metodami alternatywnymi. Kawa nawet wśród łagodnych kaw brazylijskich, będzie jedną z najłagodniejszych, stąd nawet osoby nie tolerujące kwasowości mogą spróbować kawy w jasnym paleniu. Ziarna na dzień dobry częstują nas delikatnym kakaowym aromatem. Można wyczuć nuty słodkich jabłek, cytrusów i czekolady. Mocniejsze wypalenie umacnia nuty ciemnej czekolady, orzechów, kakao. Nawet przy ciemnym wypaleniu wyczuwalna jest słodycz

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: São Sebastião da Grama, Południe stanu Minas Gerais
  • Plantacja: Rainha Miaki 
  • Położenie plantacji: 1150-1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Yellow bourbon
  • Obróbka ziarna: pulped naturals
  • Nuty smakowe: słodkie jabłka, cytrusy, czekolada, słodycz
  • Rok zbiorów: 2016/2017
  • Kwasowość: niska

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

2 maja 2018

Zamówiłam kawę Yellow Bourbon, która jest moją ulubioną. O samej kawie napiszę tylko tyle, że jest to kawa dość gęsta, pełna. W smaku, moim zdaniem, lekko marcepanowa. Czuć też cytrusy. Ja piję ją z mlekiem i to dla mnie najlepsza kompozycja, dość słodka. Domownicy piją w formie espresso i również chwalą. Do tej pory jednak, kiedy kupowałam w innych miejscach, nie miałam możliwości zadecydowania o stopniu jej wypalenia. Okazuje się, że ma to bardzo duże znaczenie - zamówione palenie jasne i średnie różnią się od siebie i czuć to już nawet przy otwieraniu opakowania. Po kilku dniach picia poleciłabym palenie jasne do kawiarki i przelewów, natomiast średnie do ekspresu. Ogromny plus dla Świeżo Wypalanej za taki wybór - na pewno będę z tego jeszcze korzystać. Ponadto warto zaznaczyć, że kawy przyszły zapakowane szczelnie. Dotarły całkiem szybko. Również cena była konkurencyjna, to ważne. Jedynym minusem było to, że paczka przyszła do mnie lekko uszkodzona (na szczęście bez szkody dla samej kawy), ale to zapewne wina przewoźnika, a nie palarni. Podsumowując - polecam Świeżo Wypalaną!

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl