Kawa Świeżo Palona Brazil Fazenda Pântano Yellow Bourbon

O kawie
Kawa Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Pântano - Speciality, Minas Gerais. Arabica
Poznajcie Państwo; kawę z brazylijskiej plantacji Pântano - Arabica
Kawa Brazylia Yellow Bourbon, Fazenda Pântano była już w naszym sklepie z kawą w roku 2016, teraz zdecydowaliśmy się ponownie sprowadzić kawę do palarni kawy w uznaniu dla pracy jaka został wykonana na plantacji. Osiągnieto zupełnie nową jakość, zachowując najlepsze cechy z poprzednich lat.
Kawa którą mamy przyjemność Państwu zaprezentować, pochodzi z Brazylii, regionu Cerrado Mineiro leżącego w granicach stanu Minas Gerais, plantacji Pântano. Plantacja jest własnością rodziny włoskich imigrantów, którzy przybyli do Brazylii w 1912 roku– rodziny Ferrero. Obecnie plantacją zarządza Wagner Ferrero-wnuk założycieli. Kawą zajmuje się od ponad 35 lat, kiedy to porzucił zawód inżyniera elektryka i zaczął pomagać słabnącemu ojcu. Obecnie Wagner Ferrero jest jednym z największych producentów kawy „specialty” w Brazylii. Pasjonatem hodowli, testów różnych odmian kawy. Uważa że jeżeli zadba o ziemię z której wyrastają jego krzaki to ziemia odpłaci się doskonałej jakości owocami. Ma rację tak właśnie się dzieje, żeby to przyznać należy spróbować tej niesamowitej brazylijskiej kawy. Uprawa Yellow bourbon to wybór wynikający z najwyższego poziomu cukru, który wyczuwalnie łagodzi kwasowość ale jej nie likwiduje. Wagner swoją codzienną pracę na plantacji kawy, łączy z prowadzeniem licznych lokalnych projektów społecznych takich jak: Fresh Water, Agricultural Education, Clean Streets, Youth Soccer.
Plantacja ma unikatowy mikroklimat i jak na warunki brazylijskie wyjątkowo wysokie położenie, zlokalizowana jest na wysokości od 1050 do 1150 metrów nad poziomem morza. Fazenda Pântano znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Patos de Minas i zajmuje obszar blisko 600 hektarów, z tego ponad 100 hektarów to jest tak zwana rezerwa naturalna czyli naturalne dzikie lasy. Wisienki kawy zbierane są z krzaków obrabiane metodą pulped natural polegającą na obraniu z wierzchniej warstwy i wysuszeniu na słońcu, podczas ekspozycji na specjalnych przewiewnych leżakach. Metoda pulped natural nadaje kawie czystszego smaku o lżejszych nutach owoców i kwiatów. Smak kawy jest bardziej złożony. Cały proces przygotowania kawy odbywa się na farmie. Farma posiada certyfikat Rainforest Alliance, stowarzyszenia zajmującego się m.in. ochroną biologicznej różnorodności przyrody.
Uprawiana na plantacji odmiana arabiki Yellow bourbon to żółty kolor dojrzałych wisienek i słodszy smak niż Typica. Yellow bourbon zyskał swoją popularność właśnie z powodu słodyczy i delikatności. Bourbon to lekka kwasowość, która doskonale podkreśla podstawowe nuty smakowe. Cechy charakterystyczne to również wyrównany bukiet i gładki smak.
Wypalenie na jasno kawy Fazenda Pântano - Yellow bourbon, podkreśla nuty pomarańczy i lekkie nuty kakao. Wypalenia kawy na średnio rozwija nuty czekolady i migdałów, jednocześnie nie znika nam posmak pomarańczy. Ciemne wypalenie powoduje dominowanie nut orzecha i czekolady.
Swoim zwyczajem proponujemy wypalenie na średnio, wydaje się najlepiej balansować bogaty i złożony smak kawy.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | czekolada |
Metoda obróbki | pulped naturals |
Wiodąca odmiana | Yellow Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Opinie o kawie (3)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Igor Z.
Znana na świecie Brazylijska Yellow Bourbon, pijałem ją już wcześniej i znam jej smak, ale tu zdecydowanie intensywniejsza w aromacie i smaku, jakby nieco mocniejsza nuta pomarańczy, doskonale podkreślona nuta czekoladowego posmaku. Kawa doskonała. Ziarna piękne. Smak dokładnie taki jak być powinien. Idealna świeżość. Mój nowy ekspres ciśnieniowy pokochał ta kawę tak jak ja :-)
Kasia
Kawa Brazylia Yellow jest dużo bardziej wyrazista w stosunku do pozostałych Brazylii które piłam. Tamte były bardziej słodkie,orzechowe, łagodne, a ta jest dość charakterystyczna, nieco bardziej owocowa, a przez to nieco bardziej "wytrawna".
Rafał Gładkowski
Całkiem dobra. Łagodna w smaku. Dobra na początek.