Brazil Yellow Bourbon Grota Funda

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 21,49 zł 21.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Brazil Yellow Bourbon, Fazenda Grota Funda Carmo de Minas, Minas Gerais. Arabica

Opis kawy

Brazil Yellow Bourbon-Grota Funda, w pierwszym zetknięciu wita nas bogatą słodkością suszonych daktyli-to pewnego rodzaju kulminacja wynikająca z faktu, że kawa pochodzi z Brazylii- ojczyzny łagodnej kawy a odmiana krzaka to Yellow Bourbon,  jedna z najłagodniejszych odmian kawowca. Intensywna słodkość daktyli, przeplata smak prażonych migdałów. Połączenie, idealnie się komponuje tworząc dodatkowe lekkie orzeźwienie. Wszystko w otoczeniu bogatej kremowej konsystencji z delikatną nutką kakao i orzechów.

Plantacja Grota Funda położna jest w górach Mantiqueira na wysokości 1 100 m. n.p.m., w odległości 5 km  od Carmo de Minas. Otoczenie plantacji słynie z pięknych górskich krajobrazów, przecinanych licznymi rzekami i wodospadami. Właściciel wykazuje się wyjątkową dbałością o otaczająca plantację fauna i florą, przeznaczając na nasadzenia lasu kilkanaście procent swojej działki

Obecny właściciel Glaucio Carneiro Pinto, uprawą na plantacji zajmuje się od 1922 roku,  jest reprezentantem rodziny która uprawą kawy zajmuje się od 3 pokoleń. Codziennym zarządzaniem plantacja zajmuje się wnuk Glaucio. Kawa zbierana jest, kiedy owoce w osiągną pełną dojrzałość, Po zbiorach a przed wyłożenia na specjalnych tarasach do suszenia kawy, wisienki są jeszcze raz oceniane i selekcjonowane.  Następnie po wysypaniu na tarasy do suszenia, co kilka godzin są obracane przez pracowników. Wiśnie kawy susza się do uzyskania 11% wilgotnością następnie wrzucane są do specjalnych mechanicznych młynów, żeby z ziarna kawy usunąć wierzchnią część  wisienki. Zastosowaną metodę przygotowania nazywa się pulped naturals i jedna z jej zalet jest to, że pozwala naturalnym cukrom, zawartym w miąższu wisienki przeniknąć prawie w całości do ziarna – to oczywiście jeden z powodów dla których kawa, wita nas taką słodkością.

 

 
 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Carmo de Minas, Minas Gerais
  • Plantacja: Grota Funda 
  • Położenie plantacji: 1 100 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Yellow bourbon
  • Obróbka ziarna: pulped naturals
  • Nuty smakowe: suszone daktyle, prażone migdały, kakao, orzechy
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

9 listopada 2018

Po zmieleniu i zaparzeniu w ekspresie pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Smak z lekką nutą orzecha i przyjemny zapach, to to co może podobać się w tej kawie. Tyle na gorąco zaraz po smakowaniu pierwszej filiżanki.

9 listopada 2018

Bardzo przyjemna w smaku i zapachu kawa. Kawę zaparzyłem w ekspresie. Spodobał mi się subtelny smak kawy z wyraźną nutą orzechową. Takie są moje wrażenia po wypiciu pierwszej filiżanki tej kawy.

 

Opinie konsumenckie Google

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl