wybór rodzaju palenia kawy 


 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Burundi Gatukuza Speciality

Kawa-świeżo-palona-Burundi-Gatukuza.png
  • nowość
Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki: do 72 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 27,99 zł 27.99
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Burundi Gatukuza, Gashikanwa, Ngozi - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa świeżo palonaArabica
kawa afryka Afryka
kawa Burundi Burundi
bogactwo kaw Ngozi
bogactwo kaw Gatukuza
kawa świeżo palona Washed
manufaktura kawy Bourbon
sklep kawa 2019/2020
kawa świeżo palona czerwona porzeczka, miód, rooibos
najlepsza kawa 1 650 m n.p.m.
kawa premium kawa świeżo palona
kawa świeżo palona w zestawie w zestawie taniej
kawa single origin kawa arabica speciality, 85,50

Poznajcie Państwo; kawa z Afryki, Burundi Gatakuza.

Kawa, którą mamy przyjemność Państwu przedstawić pochodzi od Therenca Nduwayezu a zdobyliśmy ją za pośrednictwem Long Miles Coffee Project, przedsięwzięcia amerykańskiego małżeństwa Bena i Kristy Carlson. Ben i Kristy to prawdziwi szczęściarze. Realizują swoje marzenia, z jednej strony poprawiając jakość życia rolników Burundi, a z drugiej stale poprawiają jakość kawy. Dzięki wysokiej jakości, kawa uzyskuje co raz wyższe oceny a co za tym idzie co raz więcej za nią otrzymują rolnicy z Burundi. Czy może być lepszy efekt synergii? W trakcie podróży po Afryce wschodniej, zobaczyli jak niedoskonały jest tam system upraw i zbiorów kawy, w jaki sposób mimo ciężkiej pracy, rolnicy żyją w ubóstwie. Warto pamiętać, że Burundi to jedno z najbiedniejszych państw świata. Jeżeli dodamy do tego doskonałe warunki klimatyczne do upraw wysokojakościowej kawy i dominujące uprawy niskiej jakości kawy arabica, mamy kompletny obraz miejsca. Ben i Kristy postanowili działać; najpierw zajęli się propagowaniem najlepszych wzorców dbałości o uprawę kawy, a w 2013 roku wybudowali pierwszą własną stację obróbki kawy. Dzięki wsparciu przyjaciół i czytelników swojego bloga, pozyskali środki, umożliwiające zapłatę rolnikom za kawę, zanim ta została poddana obróbce, zwykle rolnicy w Burundii czekają miesiącami na swoje wynagrodzenie. Dzięki takiemu podejściu i własnej pracy, stali się wiarygodni dla lokalnej społeczności, a z drugiej strony, rolnicy z najwyższej jakości kawą trafiali właśnie do ich stacji.

Therencowi, który obecnie jest współpracownikiem rodziny Carlsonów, udało się połączyć wysiłek blisko 600Mapa Burundi, skąd pochodzi kawa drobnych rolników z 8 sąsiadujących ze sobą wzgórz i wspólnie w 2008 roku wybudowali stację obróbki zebranych jagód kawy, nadając jej nazwę Gatukuza. Nazwa stacji pochodzi od nazwy wzgórza z języka Kirundi, na którym się znajduje. Gatukuza leży w gminie Gashikanwa, w północnej prowincji Ngozi, w pobliżu granicy z Rwandą.

Obróbka jagód kawy polega na usunięciu wierzchniej części kawy; skórki i miąższu, tak żeby pozostało ziarno zielonej kawy. Z jagody kawy skórkę usuwa się na wiele sposobów, każda z zastosowanych metod ma swoje konsekwencje w smaku napoju. Kawę Burundi Gatukuza obrabiano poprzez mycie jagód kawy. Washed, bo tak po angielsku na świecie jest nazywana taka metoda, skutkuje jasnym czystym i wyrazistym smakiem w filiżance. Po wymyciu, w stacji Gatukuza, stosuje się tradycyjne afrykańskie suszenie, gdzie kawa jest suszona na słońcu od 14 do 21 dni. Kawa pochodzi z upraw położonych na wysokości 1 650 m n.p.m. gdzie uprawia się odmiany kawy arabica Bourbon.

Therenca Nduwayezu jest prawdziwym odkrywcą miejsca o doskonałym mikroklimacie do upraw kawy. Okoliczne uprawy kawy, dzięki edukacji rolników i co za tym idzie rosnącej renomie kawy z Gatukuza, dynamicznie się rozwijają, co raz więcej rolników zaczyna dostarczać kawę do stacji. Therenc, aby ułatwić pracę rolnikom, zorganizował na szczytach wzgórz punkt kontroli jakości, które oceniają i skupują kawę. Klasę kawy z Gatukuzy podkreśla zdobyty tytuł Cup Of Excellence Burundi w 2019 z wynikiem 90,13 pkt. na 100 możliwych ( gdzie kawę, która zdobywa 80 pkt, uważa się za kawę speciality).

W kawie są wyczuwalne silne nuty czerwonej porzeczki, miodu i roiboos. Kawa doskonale sprawdza się w espresso. W paleniu jasnym warto jej spróbować w metodach alternatywnych ( Chemex, drip ).

 

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy 86-90
Wiodąca nuta smakowa czerwona porzeczka
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Bourbon
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Burundi
Abonament na kawę Nie
Ile razy wysłać kawę? dowolny
Dostawa ostatnia dostawa

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Galeria produktu

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

Brak opinii dla produktu
Oceń:
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl