

Kategorie
Palarnia kawy
Jakie opakowanie kawy?
W ziarnach czy mielona?
Zamawiam subskrypcję tej kawy
Kawa palona
Gatunek kawy
Kategoria kawy
Pochodzenie
Poziom kofeiny
Kwasowość
Punktacja kawy
Wiodąca nuta smakowa
Metoda obróbki
Wiodąca odmiana
Położenie plantacji
Kontynent
Kraj
Abonament na kawę
Ile razy wysłać kawę?
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dominkana
Dominikana, to fraza, która w głowie większości Polaków uruchamia obrazy plaż pełnych słońca, palm i egzotycznych wakacji. Ekwiwalentem tych obrazów są wynik w wyszukiwarce Googla; gdzie konkurują ze sobą oferty rozlicznych biur podróży, które zapraszają do spróbowania wszystkim zmysłami tego wakacyjnego raju. Kiedy przebrniemy przez pierwsze pozycje, zaczynają się pojawiać oferty palarni kawy i sklepów z kawą. Nie ma tu przypadku, kawa to jedno z najważniejszych dóbr eksportowych Dominikany. Zwykle nie są to oferty dużych przemysłowych marek kawy zaadresowanych do klienta masowego tylko propozycje skierowane do tych z nas, dla których aromat i smak kawy jest ważny. Kawa z Dominikany to rzadko widywany gość w Europie, dlatego oferta takiej kawy jest dostępna tylko w niewielkich palarniach kawy i specjalistycznych sklepach z kawą, należy jednak zawsze zwracać uwagę na datę palenia, bo tylko świeżo palona kawa gwarantuję pełnię smaku i aromatu kawy z Karaibów. Kawa z Dominikany dla tych co mieli już okazję spędzić tam czas, będzie ujmującym przypomnieniem beztroski wakacji, dla tych co dopiero wybiorą się, będzie pierwszym zmysłowym przedsmakiem wakacji na Karaibach.
Gdzie leży Dominikana?
Republika Dominikany zajmuje 2/3 wyspy Hispaniola, sąsiadując z Haiti. Dominikana to drugie po Kubie pod względem wielkości, państwo na Morzu Karaibskim. Dla Europy odkrył ją Krzysztof Kolumb w 1492 roku i weszła w skład hiszpańskiego imperium kolonialnego. W 1821 roku Dominikana ogłosiła niepodległość, a po walkach z Haiti w 1844 roku proklamowana został Republika Dominikany. Republika Dominikana jest domem dla 11 mln ludzi i jest największym producentem kawy na Karaibach pod względem ilości, zajmując 27 miejsce na świecie. Obecnie w kraju funkcjonuje około 50 tysięcy farm kawowych. 98% uprawianej kawy to Arabica.
Jak kawa trafiła na Dominikanę?
Kawa wylądowała na Hispanioli w 1735 roku. Pierwsze drzewka zasadzono na wzgórzach Bahoruco Panzo, w zachodniej części obecnej Dominikany. Od tych kilku sadzonek obecnie pochodzą największe uprawy kawy na świecie położone na w Ameryce Południowej i Środkowej. Już w 1791 roku kawa stała się drugim po cukrze artykułem eksportowym Dominikany. W 1956 roku pierwszy raz wyeksportowano z Dominikany kawę z nazwaniem miejsca pochodzenia co zapoczątkowało trend budowania świadomości konsumentów kawy i zarazem dało początek kawom single origin i speciality.
Gdzie uprawia się kawę na Dominikanie?
Kawę na Dominikanie uprawia się w 6 regionach wyspy, z których każdy ma inny smak.
Barahona to region znajdujący się w południowo-zachodniej części wyspy, paśmie górskim Bahoruco; to właśnie tam zasadzono pierwsze drzewka kawowca które pojawiły się w tej części świata. Kawa jest głównym towarem uprawianym w tej części Dominikany, plantacje są położone na wysokości 600 do 1 300 m. n.p.m. Uprawia się głównie odmiany kawy arabica Typica i Caturra.
Cibao; to w dosłownym tłumaczeniu „miejsce obfitujące w skały”. Plantacje regionu podzielone są ze względu na wysokości położenia Dolina; od 400 do 800 m. n.p.m. oraz Góra; 600 do 1500 m. n.p.m. W całym regionie dominują uprawy odmian kawy arabica Typica i Caturra.
Juncalito to region położony w paśmie górskim Cordillera, centralnej części wyspy. Uprawy kawy dzięki granitowym skałom i trudnym warunkom cechuje smak pełen niuansów. W uprawach dominują 3 odmiany kawy arabica Typica, Caturra i Catuai. Plantacje położone są na wysokości od 600 do 1500 m. n.p.m.
Neyba to region upraw kawy położony na południowym zachodzie wyspy, gdzie plantacje leżą w paśmie gór Sierra del Neyba, na wysokościach od 700 do 1 400 metrów n.p.m. Uprawia się głównie dwie odmiany kawy arabica Typica i Caturra.
Azua, tworzyły przez długi czas wspólny region upraw, położony na południu wyspy. Plantacje kawy w tym regionie leżą najwyżej na całej wyspie, nawet na wysokości 1 680 metrów n.p.m. Dzięki łagodnemu klimatowi gór i żyznym glebom.
Valdesia to najbardziej rozpoznawalny na świecie region upraw kawy na Dominikanie. Kawa z Valdesia jest tak ceniona za swoją wysoką jakość, że jako jedyna na Dominikanie od 2016 roku, posiada chronioną nazwę pochodzenia (PDO - Protected Designation of Origin). W ramach certyfikacji, kawa Valdesia staje się jedyną kawą na świecie, która została uznana przez Unię Europejską za Chronioną Nazwę Pochodzenia (PDO) i jedynym produktem rolno-spożywczym na trzech kontynentach (Oceania, Afryka i Ameryka), który uzyskuje ten znak jakości w ramach systemu rejestracji Wspólnoty Europejskiej. Kawa z regionu wyróżnia się swoją słodyczą na tle innych kaw z Dominikany. Obszar nacechowany jest wyjątkową wilgotnością, dzięki znacznym opadom całorocznym. Plantacje leżą na wysokościach od 600 do 1 300 metrów n.p.m i uprawia się głównie kawy arabica odmiany Typica i Caturra.
Gospodarstwa rolne na Dominikanie to zazwyczaj niewielkie obszarowo plantacje zajmujące powierzchnię poniżej 3 hektarów. W większości są to uprawy ekologiczne choć nie certyfikowane. Większość upraw kawy na Dominikanie to uprawy w cieniu, często pod koronami sosen, drzew makadamia i guawy. Zdecydowana większość kawy na Dominikanie przetwarzana jest metoda na mokro a następnie kawa jest suszona na słońcu.
Jak smakuje kawa z Dominikany?
W zależności od regionu upraw, kawa z Dominikany ma różnorodne nuty smakowe.
- Barahona; charakteryzują się głębokim bogatym smakiem pełnym niuansów i cytrusowej kwasowości.
- Cibao; W kawach z doliny dominują nuty kakao oraz ziemisty posmak, podczas kiedy z plantacji położonych w obszarach górskich zetkniemy się z mocniejszymi akceptami czekolady mlecznej i orzechów.
- Juncalito; Kawy regionu charakteryzują się rozwiniętym bukietami owoców tropikalnych.
- Neyba; Cechą charakterystyczna kawy z regionu jest lekka cytrusowa kwasowość połączona ze słodyczą.
- Azua; w kawie z regionu możemy spodziewać się delikatnych nut kwiatowych połączonych z mleczną czekoladą.
- Valdesia; to kawy wyjątkowo słodkie, łagodne o miękkim profilu smakowym i bardzo niskiej kwasowości.
Takie zróżnicowanie smaku w zależności od regionu utrudnia jednoznaczną odpowiedź na pytanie Jak smakuje kawa z Dominikany. Jednego można być pewnym, kawa z Dominikany to światowa czołówka i rarytas.
Na Dominikanie kawa to coś więcej niż tylko źródło energii, kofeiny, to sposób na życie stanowiący wręcz o tożsamości narodowej mieszkańców Dominikany, chcesz obrazić mieszkańca Dominikany? Odmów lub zignoruj jego zaproszenie na Cafecito (mała kawka). Na małą kawkę zawsze jest dobra pora. Na Dominikanie nie ma czegoś takiego jak wydzielony czy najlepszy czas na kawę, czas na kawę jest absolutnie dobry w każdej porze dnia czy nocy.
Kawę na Dominikanie uwielbiają do tego stopnia, że większość z niej konsumują na miejscu. Warto wspomnieć, że Dominikana ma większe spożycie roczne kawy na mieszkańca niż Włochy. Włochy natomiast są jednym z większych importerów w Europie kawy z tego wyspiarskiego państwa, czy to właśnie z Dominikany pochodzi „włoska kawa”?