

Kategorie
Palarnia kawy
Jakie opakowanie kawy?
W ziarnach czy mielona?
Zamawiam subskrypcję tej kawy
Kawa palona
Gatunek kawy
Kategoria kawy
Pochodzenie
Poziom kofeiny
Kwasowość
Punktacja kawy
Wiodąca nuta smakowa
Metoda obróbki
Wiodąca odmiana
Położenie plantacji
Kontynent
Kraj
Abonament na kawę
Ile razy wysłać kawę?
Dostawa
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Etiopia, to wyjątkowy kraj z bogatą historią i kulturą, leżący w północno-wschodniej część Afryki. Poprzez swoją różnorodność terenu, gdzie wyodrębnić można góry, stepy, pustynie czy lasy tropikalne, Etiopia jest krajem mocno zróżnicowanym pod względem klimatycznym, co daje specyficzne warunki rozmaitych upraw i właśnie taki zakątek świata zwany też Rogiem Afryki stał się kolebką kawy. To tam, według legendy – jest miejsce pochodzenia kawy i właśnie tam zrodziła się tradycja jej picia. Przodkowie dzisiejszych Etiopczyków - jako pierwsi odkryli energetyzującą moc świeżo palonych na ogniu ziaren, co dało początek wielkiej fali "oczarowania" kawą, która trwa do dnia dzisiejszego. Kraj ten jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie i pierwszym w Afryce. Regiony słynące z upraw to Yirgacheffe, Harar, Limu, Sidama, Djimmah. Kawy z Etiopii charakteryzują się pełnym wachlarzem aromatów i smaków od kwiatowych, cytrusowych, owocowych po winne, wyraziste o eleganckiej kwasowości.
Poniżej prezentujemy Państwu ofertę sklepu z kawą Etiopii. Każda kawa jest wypalana dopiero po Państwa zamówieniu i wysyłana nie później niż do 24 godzin od wypalenia. Korzystając z oferty SwiezoWypalana.pl, Poznacie Państwo aromat i smak kawy świeżo palonej z Etiopii.
Kawy z Etiopii pojawiły się w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl już od samego początku, od stycznia 2014 roku. Musiało się tak stać z jednego podstawowego powodu, Etiopia to ojczyzna kawy – to właśnie tam ludzie zgodnie z legendami odkryli kawę po raz pierwszy, kawę i jej niesamowite zdolności pobudzające ludzki organizm.
Smak kawy z Etiopii
Jak zwykle to bardzo trudne zadanie opisać cechy charakterystyczne smaku kawy z jednego kraju, dzieje się tak, ponieważ kraj to twór polityczny a kawa to owoc natury, granice jednego i drugiego nadzwyczaj rzadko się pokrywają. Można upraszczając powiedzieć, że w kawa z Etiopii jest wyjątkowo delikatna w smaku i pełna niuansów. Często wyczuwalne są w niej nuty kwiatu jaśminu, bergamotki czy jagód leśnych. Kawa z Etiopii często charakteryzuje się posmakiem cytrusów, co jest wynikiem wysokiego położenia plantacji kawy. W Etiopii kawa rośnie zarówno jako roślina uprawna jak też zwyczajnie; w lesie i na polach. Zróżnicowanie odmian kawy arabica jest tak wielkie, że zwykle kawę arabica z Etiopii określa się zbiorczym mianem heirloom.
Kawa świeżo palona z Etiopii to kawa, którą samodzielnie importujemy, kupując na całym świecie ostatnie dostępne zbiory. Dbamy o to ponieważ świeża kawa, świeżo palona to prawdziwe bogactwo kaw; aromatu i smaku. Kawę wypalamy w Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy, dopiero po Państwa zamówieniu i wysyłamy do 24 godzin od daty palenia. Kawa z naszej Palarni dostępna jest tylko w internetowym sklepie z kawą na stronie SwiezoWypalana.pl























