Kawa Ethiopia Djimmah Arabica

Kawa-Etiopia-DjimmahY.jpg
  • promocja
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni robocze
Cena: 16,99 zł 17,19 zł 16.99
Cena za 1 kilogram od: 58,45 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Opis kawy

W Etiopii rośnie jedna z najlepszych na świecie arabik, to Etiopia jest ojczyzną kawy.  Wszystko zaczęło się w prowincji Kaffa (Kefa) i jej mieście stołecznym Jimmi, wtedy zresztą prowincja była samodzielnym Królestwem Kaffy. Etymologicznie Kaffa pochodzi od arabskiego qahwah ‘a czyli napoju z owoców kawowca.  

Plantacje to głównie małe samodzielne farmy. Kawa po ręcznym zbiorze trafia do lokalnych stacji przetwarzania, następnie jest transportowana do Addis Abeby do suszenia, sortowania i przygotowywania do wysyłki.  Obecnie uprawia się tam kawę na blisko 400 tysiącach hektarów, produkując 200 tysięcy ton rocznie zielonej kawy. Mimo masowej uprawy można również spotkać dzikie krzaki kawowca w lasach.  Rolnictwo, w tym uprawa kawy to jedna z najważniejszych części PKB ( około 45%).

W tym miejscu warto również wspomnieć o etiopskiej ceremonii picia kawy, już zaproszenie do udziału w niej jest oznaką przyjaźni i szacunku, a także doskonałym przykładem etiopskiej gościnności. Przygotowanie i przeprowadzenie ceremonii odbywa się obowiązkowo w obecności gości, bez pośpiechu – niezależnie od pory dnia. Cała ceremonia może potrwać kilka godzin, więc raczej nie jest to sposób na szybką kawę. Ceremonia jest zwykle przeprowadzana przez młode kobiety ubrane w tradycyjne stroje – białe suknie z kolorowym wykończeniem. Na łóżku umieszcza się pachnące trawy, które później będą służyły do wypalania kawy. Palenie kawy odbywa się na płaskiej patelni, umieszczonej na małej kuchence. W trakcie wypalania kawy roznosi się dym palonej kawy razem z woniami specjalnych kadzideł, tworząc razem niespotykane nigdzie indziej doznania zapachowe. Kawa wypalana następnie jest rozbijana tłuczkiem i tak zmieloną zalewa się wodą w glinianym dzbanku. Dopiero potem następuje konsumpcja kawy w maleńkich filiżankach. Warto zwrócić uwagę,że w ojczyźnie kawy, pije się kawę świeżo paloną.

W naszym sklepie z kawą, nie mogło zabraknąć kawy z Etiopii. Kawy etiopskie pochodzą ze zróżnicowanych genetycznie krzewów to dlatego kawa z Etiopii kawa jest tak orzeźwiająca w swoim smaku. Oferowana Etiopia Djimmah ma kwiatowy zapach, gładki, mocny, ale też słodki smak z wyraźną nutą cytrynową. Kawy etiopskie bardzo często znajdują się w mieszankach dedykowanych do espresso dla dodania aromatu do cremy.

Z pasją poszukujemy najlepszych krajów i regionów upraw kawy żeby zaoferować Państwu dobrą kawę.  Naszą kawę wypalamy po zamówieniu. Wszystko to robimy po to, żeby nasza kawa oferowała niespotykane smak. Dostarczamy Państwu kawę, tak świeżą, jak to tylko możliwe. Nazwa naszego sklepu zobowiązuje, kawa świeżo palona smakuje lepiej.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Djimmah
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1400 m n.p.m.
  • Sposób przetwarzania: Naturalna, suszona na słońcu
  • Nuty smakowe; kwiaty, cytrusy, wytrawna
  • Rok zbiorów :2017

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

20 września 2015

W Etiopii dominują dwa sposoby obróbki kawy "natural" i "washed" Obydwa procesy tworzą zupełnie różne profile smakowe nawet dla tych samych ziaren. Warto jeszcze wspomnieć o wielu odmianach kawy rosnącej na dziko w Etiopii. Tak kawowo to kraj kipiący potencjałem. Kawy obrabiane metodą naturalną dają ciężki owocowy posmak wino-podobny, podczas kiedy kawy myte to smak kwiatów, herbat. Wszystko oblane gęstym smakiem syropu jagodowego lub truskawkowego. W tej kawie dodatkowo czuję jeszcze posmak limonki ale to naprawdę delikatna nuta.

11 listopada 2015

To kawa konkretna. Jesli potrzebujesz przyslowiowego "kopa" o poranku czy tez w innej porze dnia Kawa Etiopia 100% arabika jest wlasnie tym czego szukasz! Ma kwaskowaty smak ale tez pobudza tak jak potrebujesz. Mnie po pierwszym łyku przeszlo cieplo po calym ciele i zaraz byłam jak nowa :P Polecam! Oczywiscie tylko kawa swiezo wypalana no i najlepiej zamowic w ziarnach i zmielić u siebie w domu. Wtedy wydobywa sie pełnia tej super kawy z drugiego świata :)

25 października 2017

Naprawdę dobra solidna etiopska kawa w sam raz na początek przygody z afrykańskimi kawami, skojarzyła mi się z ciężkawym winem z Bordeaux

Promocje
Kawa Zagadka -PROMOCJA
Kawa Zagadka -PROMOCJA
35,01 zł 35,00 zł
szt.
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
14,99 zł 13,99 zł
szt.
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł 44,91 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo Arabica
Kawa Colombia Supremo Arabica
21,99 zł 16,49 zł
szt.
Kawa Ethiopia Djimmah Arabica
Kawa Ethiopia Djimmah Arabica
17,19 zł 16,99 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
Kawa  Koffeehause  Cafe  el  Sol
Kawa Koffeehause Cafe el Sol
26,59 zł 19,94 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl