Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Ethiopia Djimmah

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 17,19 zł 17.19
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 58,45 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Ethiopia Djimmah

Opis kawy

W Etiopii rośnie jedna z najlepszych na świecie arabik, to Etiopia jest ojczyzną kawy.  Wszystko zaczęło się w prowincji Kaffa (Kefa) i jej mieście stołecznym Jimmi, wtedy zresztą prowincja była samodzielnym Królestwem Kaffy. Etymologicznie Kaffa pochodzi od arabskiego qahwah ‘a czyli napoju z owoców kawowca.  

Plantacje to głównie małe samodzielne farmy. Kawa po ręcznym zbiorze trafia do lokalnych stacji przetwarzania, następnie jest transportowana do Addis Abeby do suszenia, sortowania i przygotowywania do wysyłki.  Obecnie uprawia się tam kawę na blisko 400 tysiącach hektarów, produkując 200 tysięcy ton rocznie zielonej kawy. Mimo masowej uprawy można również spotkać dzikie krzaki kawowca w lasach.  Rolnictwo, w tym uprawa kawy to jedna z najważniejszych części PKB ( około 45%).

W tym miejscu warto również wspomnieć o etiopskiej ceremonii picia kawy, już zaproszenie do udziału w niej jest oznaką przyjaźni i szacunku, a także doskonałym przykładem etiopskiej gościnności. Przygotowanie i przeprowadzenie ceremonii odbywa się obowiązkowo w obecności gości, bez pośpiechu – niezależnie od pory dnia. Cała ceremonia może potrwać kilka godzin, więc raczej nie jest to sposób na szybką kawę. Ceremonia jest zwykle przeprowadzana przez młode kobiety ubrane w tradycyjne stroje – białe suknie z kolorowym wykończeniem. Na łóżku umieszcza się pachnące trawy, które później będą służyły do wypalania kawy. Palenie kawy odbywa się na płaskiej patelni, umieszczonej na małej kuchence. W trakcie wypalania kawy roznosi się dym palonej kawy razem z woniami specjalnych kadzideł, tworząc razem niespotykane nigdzie indziej doznania zapachowe. Kawa wypalana następnie jest rozbijana tłuczkiem i tak zmieloną zalewa się wodą w glinianym dzbanku. Dopiero potem następuje konsumpcja kawy w maleńkich filiżankach. Warto zwrócić uwagę,że w ojczyźnie kawy, pije się kawę świeżo paloną.

W naszym sklepie z kawą, nie mogło zabraknąć kawy z Etiopii. Kawy etiopskie pochodzą ze zróżnicowanych genetycznie krzewów to dlatego kawa z Etiopii kawa jest tak orzeźwiająca w swoim smaku. Oferowana Etiopia Djimmah ma kwiatowy zapach, gładki, mocny, ale też słodki smak z wyraźną nutą cytrynową. Kawy etiopskie bardzo często znajdują się w mieszankach dedykowanych do espresso dla dodania aromatu do cremy.

Z pasją poszukujemy najlepszych krajów i regionów upraw kawy żeby zaoferować Państwu dobrą kawę.  Naszą kawę wypalamy po zamówieniu. Wszystko to robimy po to, żeby nasza kawa oferowała niespotykane smak. Dostarczamy Państwu kawę, tak świeżą, jak to tylko możliwe. Nazwa naszego sklepu zobowiązuje, kawa świeżo palona smakuje lepiej.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Djimmah
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1400 m n.p.m.
  • Sposób przetwarzania: Naturalna, suszona na słońcu
  • Nuty smakowe; kwiaty, cytrusy, wytrawna
  • Rok zbiorów :2017

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (3)

20 września 2015

W Etiopii dominują dwa sposoby obróbki kawy "natural" i "washed" Obydwa procesy tworzą zupełnie różne profile smakowe nawet dla tych samych ziaren. Warto jeszcze wspomnieć o wielu odmianach kawy rosnącej na dziko w Etiopii. Tak kawowo to kraj kipiący potencjałem. Kawy obrabiane metodą naturalną dają ciężki owocowy posmak wino-podobny, podczas kiedy kawy myte to smak kwiatów, herbat. Wszystko oblane gęstym smakiem syropu jagodowego lub truskawkowego. W tej kawie dodatkowo czuję jeszcze posmak limonki ale to naprawdę delikatna nuta.

11 listopada 2015

To kawa konkretna. Jesli potrzebujesz przyslowiowego "kopa" o poranku czy tez w innej porze dnia Kawa Etiopia 100% arabika jest wlasnie tym czego szukasz! Ma kwaskowaty smak ale tez pobudza tak jak potrebujesz. Mnie po pierwszym łyku przeszlo cieplo po calym ciele i zaraz byłam jak nowa :P Polecam! Oczywiscie tylko kawa swiezo wypalana no i najlepiej zamowic w ziarnach i zmielić u siebie w domu. Wtedy wydobywa sie pełnia tej super kawy z drugiego świata :)

25 października 2017

Naprawdę dobra solidna etiopska kawa w sam raz na początek przygody z afrykańskimi kawami, skojarzyła mi się z ciężkawym winem z Bordeaux

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Yellow Bourbon Grota Funda
Kawa Brazil Yellow Bourbon Grota Funda
24,99 zł 21,24 zł
szt.
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
22,50 zł 18,90 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
21,99 zł 18,69 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl