Kawa Ethiopia Limu Arabica

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 24,90 zł 24.90
Cena za 1 kilogram od: 81,90 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Ethiopia Limu

Opis kawy

Kawa Etiopia Limu w rzeczywistości jest w naszej ofercie od kilku lat, stanowi bardzo ważny składnik naszych firmowych mieszanek spod znaku Koffeehause Sochaccy, dodaje naszym mieszankom tego charakteru, specjalnej nuty, po którą Państwo wracacie w kolejnych zamówieniach. Pewnie byłoby tak przez kolejne lata – gdyby nie Państwa pytania właśnie o Etiopie Limu. Dlaczego jej nie macie? Otóż mamy.

Pomyśleliśmy dlaczego nie pokazać Etiopii Limu jako kawy jednorodnej? W mojej ocenie, jest to kawa o najbardziej wyrównanej jakości z wszystkich kaw pochodzących z Etiopii.

Kawa Etiopia Limu to wysokiej jakości kawa przetwarzana poprzez mycie  ( washed ) Kawa pochodzi z zachodniej części Etiopii, regionu Limu. Uprawy kawy w regionie Limu, położone są na wysokościach od 1500 do 1900 m n.p.m. Region Limu leży blisko 400 km od stolicy Etiopii Addis Abeby. Region jest ceniony ze względu na występowanie wyjątkowo żyznych czerwonych ziem o dużej zawartości gliny. Górski klimat i wysokie położenie plantacji zapewnia dobre nawodnienie roślin, tworząc im idealne warunki do rozwoju. Ponieważ Etiopia jest miejscem „narodzin” kawy, występuje tam blisko 6 000 naturalnych odmian kawowca, który rośnie zwyczajnie zwykłych lasach czy zagajnikach, trochę tak jak u nas maliny. Obecnie używa się zbiorczej nazwy dla odmian kawowca w Etiopii  Ethiopian Heirloom Varietals ( w skrócie  Heirloom )Uprawy kawy to zwykłe małe rodzinne gospodarstwa w których pracuje cała rodzina, a zbiory przetwarzane są w pobliskich stacjach przetwarzania, które utrzymywane są przez wszystkich lokalnych producentów. Limu w odróżnienie od innych regionów Etiopii ma chłodniejszy klimat, co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem owoców kawowca – dzięki temu kawy z tego regionu cenione są za pełniejszy smak. Kawa zbierana jest ręcznie i tak samo sortowana przez rolników. Posortowane wisienki kawy trafiają do wspomnianych wcześniej punktów przetwarzania, gdzie po usunięciu wierzchniej części wiśni ziarna są ponownie myte, sortowane i suszone.

Kawa Etiopia Limu charakteryzuje się jedną z najniższych kwasowości z kaw etiopskich, jest wyrazista ale delikatna. Spotkanie z kawą Etiopia Limu rozpoczyna się od aromatu, a ten jest naprawdę uderzający, zwłaszcza kiedy kawa jest świeżo palona  (do 14 dni od daty palenia). Do nosa trafia olbrzymia porcja słodkiego aromatu, przeplatanego czekoladą i czarną herbatą. Bukiet smakowy jest dobrze zrównoważony występują nuty winogron, brzoskwini i earl greya . Wyczuwalne jest wyraźne tło owocowe z przyjemnymi akcentami kwiatowymi. Kawa charakteryzuje się długim finiszem z orzeźwiającym posmakiem.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Limu
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1500-1900 m n.p.m.
  • Sposób przetwarzania: washed
  • Nuty smakowe; winogrona, brzoskwinie, earl grey 
  • Rok zbiorów :2017

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl