Kawa Ethiopia Limu Arabica

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 24,90 zł 24.90
Cena za 1 kilogram od: 81,90 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Ethiopia Limu

Opis kawy

Kawa Etiopia Limu w rzeczywistości jest w naszej ofercie od kilku lat, stanowi bardzo ważny składnik naszych firmowych mieszanek spod znaku Koffeehause Sochaccy, dodaje naszym mieszankom tego charakteru, specjalnej nuty, po którą Państwo wracacie w kolejnych zamówieniach. Pewnie byłoby tak przez kolejne lata – gdyby nie Państwa pytania właśnie o Etiopie Limu. Dlaczego jej nie macie? Otóż mamy.

Pomyśleliśmy dlaczego nie pokazać Etiopii Limu jako kawy jednorodnej? W mojej ocenie, jest to kawa o najbardziej wyrównanej jakości z wszystkich kaw pochodzących z Etiopii.

Kawa Etiopia Limu to wysokiej jakości kawa przetwarzana poprzez mycie  ( washed ) Kawa pochodzi z zachodniej części Etiopii, regionu Limu. Uprawy kawy w regionie Limu, położone są na wysokościach od 1500 do 1900 m n.p.m. Region Limu leży blisko 400 km od stolicy Etiopii Addis Abeby. Region jest ceniony ze względu na występowanie wyjątkowo żyznych czerwonych ziem o dużej zawartości gliny. Górski klimat i wysokie położenie plantacji zapewnia dobre nawodnienie roślin, tworząc im idealne warunki do rozwoju. Ponieważ Etiopia jest miejscem „narodzin” kawy, występuje tam blisko 6 000 naturalnych odmian kawowca, który rośnie zwyczajnie zwykłych lasach czy zagajnikach, trochę tak jak u nas maliny. Obecnie używa się zbiorczej nazwy dla odmian kawowca w Etiopii  Ethiopian Heirloom Varietals ( w skrócie  Heirloom )Uprawy kawy to zwykłe małe rodzinne gospodarstwa w których pracuje cała rodzina, a zbiory przetwarzane są w pobliskich stacjach przetwarzania, które utrzymywane są przez wszystkich lokalnych producentów. Limu w odróżnienie od innych regionów Etiopii ma chłodniejszy klimat, co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem owoców kawowca – dzięki temu kawy z tego regionu cenione są za pełniejszy smak. Kawa zbierana jest ręcznie i tak samo sortowana przez rolników. Posortowane wisienki kawy trafiają do wspomnianych wcześniej punktów przetwarzania, gdzie po usunięciu wierzchniej części wiśni ziarna są ponownie myte, sortowane i suszone.

Kawa Etiopia Limu charakteryzuje się jedną z najniższych kwasowości z kaw etiopskich, jest wyrazista ale delikatna. Spotkanie z kawą Etiopia Limu rozpoczyna się od aromatu, a ten jest naprawdę uderzający, zwłaszcza kiedy kawa jest świeżo palona  (do 14 dni od daty palenia). Do nosa trafia olbrzymia porcja słodkiego aromatu, przeplatanego czekoladą i czarną herbatą. Bukiet smakowy jest dobrze zrównoważony występują nuty winogron, brzoskwini i earl greya . Wyczuwalne jest wyraźne tło owocowe z przyjemnymi akcentami kwiatowymi. Kawa charakteryzuje się długim finiszem z orzeźwiającym posmakiem.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Limu
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1500-1900 m n.p.m.
  • Sposób przetwarzania: washed
  • Nuty smakowe; winogrona, brzoskwinie, earl grey 
  • Rok zbiorów :2017

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl