+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia


   Festiwal Kaw Jasno Palonych     Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki    


Kawa Świeżo Palona Ethiopia Limu Arabica Gr.1

Kawa-świezo-palona-Etiopia-LImu.png
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 41,99 zł 41.99
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Etiopia Limu - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Brazylia Arabica
Kawa z Afryki Afryka
Kawa z Etiopii Etiopia
manufaktura kawy Limu
bogactwo kaw Washed
kawa świeżo palona Heirloom
świeżo palona 2018-2019
sklep kawa winogrona, brzoskwinie, earl grey
kawa premium 1 500-1 900 m n.p.m.
najlepsza kawa kawa świeżo palona
Brazylia Santos w zestawach w zestawie taniej
jakość kawy kawa single origin

Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Limu Grade 1.

Kawa Etiopia Limu Grade 1 w rzeczywistości jest w naszej ofercie od kilku lat, stanowi bardzo ważny składnik naszych firmowych mieszanek, dodaje naszym mieszankom tego charakteru, specjalnej nuty, po którą Państwo wracacie w kolejnych zamówieniach. Pewnie byłoby tak przez kolejne lata – gdyby nie Państwa pytania właśnie o Etiopie Limu. Dlaczego jej nie macie? Otóż mamy i to najwyższego sortu Gr 1.

Pomyśleliśmy dlaczego nie pokazać Etiopii Limu jako kawy jednorodnej? W mojej ocenie, jest to kawa o najbardziej wyrównanej jakości z wszystkich kaw pochodzących z Etiopii.

Kawa Etiopia Limu to wysokiej jakości kawa przetwarzana poprzez mycie  ( washed ) Kawa pochodzi z zachodniej części Etiopii, regionu Limu. Uprawy kawy w regionie Limu, położone są na wysokościach od 1500 do 1900 m n.p.m. Region Limu leży blisko 400 km od stolicy Etiopii Addis Abeby. Region jest ceniony ze względu na występowanie wyjątkowo żyznych czerwonych ziem o dużej zawartości gliny. Górski klimat i wysokie położenie plantacji zapewnia dobre nawodnienie roślin, tworząc im idealne warunki do rozwoju. Ponieważ Etiopia jest miejscem „narodzin” kawy, występuje tam blisko 6 000 naturalnych odmian kawowca, który rośnie zwyczajnie w zwykłych lasach czy zagajnikach, trochę tak jak u nas maliny. Obecnie używa się zbiorczej nazwy dla odmian kawowca w Etiopii  Ethiopian Heirloom Varietals ( w skrócie  Heirloom ). Uprawy kawy to zwykłe małe rodzinne gospodarstwa w których pracuje cała rodzina, a zbiory przetwarzane są w pobliskich spółdzielczych stacjach przetwarzania, które utrzymywane są przez wszystkich lokalnych producentów. Limu w odróżnienie od innych regionów Etiopii ma chłodniejszy klimat, co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem jagody kawowca – dzięki temu kawy z tego regionu cenione są za pełniejszy smak. Kawa zbierana jest ręcznie i tak samo sortowana przez rolników. Posortowane jagody kawy trafiają do wspomnianych wcześniej punktów przetwarzania, gdzie po usunięciu wierzchniej części ziarna są ponownie myte, sortowane i suszone.

Kawa Etiopia Limu charakteryzuje się jedną z najniższych kwasowości z kaw etiopskich, jest wyrazista ale delikatna. Spotkanie z kawą Etiopia Limu rozpoczyna się od aromatu, a ten jest naprawdę uderzający, zwłaszcza kiedy kawa jest świeżo palona  (do 14 dni od daty palenia). Do nosa trafia olbrzymia porcja słodkiego aromatu, przeplatanego czekoladą i czarną herbatą. Bukiet smakowy jest dobrze zrównoważony występują nuty winogron, brzoskwini i earl greya . Wyczuwalne jest wyraźne tło owocowe z przyjemnymi akcentami kwiatowymi. Kawa charakteryzuje się długim finiszem z orzeźwiającym posmakiem.


Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa winogrona
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Heirloom
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Etiopia
Abonament na kawę Nie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Galeria produktu

Podobne kawy

Opinie o kawie (3)

27 czerwca 2019

ŁAGODNA kawa z Etiopii. Jeśli dla kogoś klasyczna Yirgacheffe jest zbyt trudna, to powinien spróbować Limu. Osobiście widzę pewne podobieństwa do kawy Gwatemala - Chajul. Palenie jasne - oddaje w pełni czysty smak.

19 lipca 2019

Doskonała kawa w swoje najlepszej odsłonie - Klasyka dobrej gatunkowo Etiopii

19 lipca 2019

Urzekająca nuta brzoskwiniowa tej kawy wręcz zniewala - doskonałość aromatu i smak

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl