Kawa Świeżo Palona Ethiopia Sidamo Gr 2 Speciality

O kawie
Etiopia Sidamo - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Sidamo.
Historia kawy, jak wiele wielowiekowych historii zaczyna się od legendy i tak legenda głosi, ze ojczyzną kawy jest Etiopia a odkrywcą niesamowitych właściwości ziaren kawowca, pasterz kóz, Kaldi. Pewnego dnia, Kaldi spostrzegł, że jego stadko kóz, zwykle spokojnie skubiące resztki trawy i krzaków, zaczęło wykazywać dziwną nadaktywność. Kozy już dość zaawansowane jak na swój wiek, zaczęły brykać jak nie przymierzając małe koźlęta-sytuacja uspokoiła się dopiero po wielu godzinach.. Kiedy po raz kolejny przyszedł na to pastwisko dostrzegł niepozorne krzaczki z czerwonymi wisienkami, zauważył, że przypływ energii witalnej w jego stadzie pojawia się po zjedzeniu owoców właśnie z tych krzaczków. Swoimi spostrzeżeniami podzielił się z opatem pobliskiego klasztoru. Opat, obrał wisienki do samych ziarnek i po zmiażdżeniu kamieniem zalał wrzątkiem, w ten sposób człowiek zaparzył pierwszą kawę. Kawa dzięki swoim właściwościom, prawie natychmiast stał się sławna w całym regionie. Ludzie, żyjący w ówczesnych czasach na terenie dzisiejszej Etiopii, w kilkadziesiąt lat po odkryciu Kaldiego, podjęli się hodowli kawowca, pierwsze takie próby miał miejsce na wyspach jeziora Tana w północno -zachodniej części Addis Abeby.
Etiopia Sidamo, uprawiana jest w regionie Sidamo, w południowej części Etiopii, w pobliżu jeziora Abaya, nie daleko od stolicy Addis Abeby. Region jest z jednej strony kolebką kawy od samego początku jej odkrycia dla ludzi, z drugiej strony słynie z najwyższej jakości kawy. W przeszłości region należał do Królestwa Sidama, państwa którego bogactwo powstało i bazował właśnie na doskonałej jakości kawy.
Kawa pochodzi z upraw w regionie Sidamo, położonych na wysokościach od 1500 do 1800 metrów n.p.m. Obszar upraw charakteryzuje się 50% udziałem gleby wulkanicznej i 25% udziałem gleb osadowych. Wielkość upraw to zaledwie 500 kg wiśni z hektara. Kawa była zbierana w okresie od października do grudnia 2017 roku. Kawowiec to wyłącznie odmiana arabica. Dojrzałe owoce kawy zbierane są ręcznie bez stosowania metod mechanicznych czy pół mechanicznych. Po zbiorach, kawa jest transportowana do lokalnych spółdzielczych stacji obróbki. Wierzchnia część wiśni kawy, usuwana jest metodą „washed”, czyli poprzez mycie. Kawa po myciu, suszona jest na słońcu.
Etiopia Sidamo charakteryzuje się wyrazistym cytrusowo-kwiatowym aromatem, W smaku wyczuwalne są przyjemne ziołowe nuty z posmakiem cytrusów i mlecznej czekolady. Napój oferuje nam gładkie ciało z dobrą kwasowością
Sposób przygotowania kawy:
Afrykańska kawa z Etiopii idealnie nadaje się do ekspresów, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.
-
Jak zaparzyć kawę ?
- 250 gr. to około 31 kaw
- 500 gr. to około 62 kaw
- 1000 gr to około 125 kaw
Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza
Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.
Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu
Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody
Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.
Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | zioła |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (7)

Łukasz Komła
Smak i aromat zgodny z opisem. Znakomicie wyczuwalne zioła, cytrusy i czekolada. Polecam!
Tomek
Dobra kawa o klasycznym owocowo-winnym profilu charakterystycznym dla kaw etiopskich.W dripie czuć było kwaskowatość, zaś aeropress podbijał raczej smaczek winny.Palenie jasne, równomierne.
Dariusz Mrówka
Dobra kawa. Ma charakter Afryki. Jeśli dla kogoś Kenia jest zbyt wymagająca, to polecam Etiopia - Sidamo. Oczywiście palenie jasne ( smak czystej kawy i zdrowo ).
Łukasz Kocyga
Bardzo dobra kawa, wyczuwalny smaczek gorzkiej czekolady oraz owoców cytrusowych. POLECAM
Bernard
Najlepsza kawa jaką piłem do tej pory ze świeżowypalonej :). Bardzo dużo aromatu. Tak mi się kojarzy prawdziwa Ethiopia.
Mateusz
Kawa zamówiona średnio palona, parzona w ekspresie ciśnieniowym. Wg mnie palona średnio-ciemno, przez co straciła aromat i smak kwiatowo-cytrusowy. Na ziarnach pojawiają się naloty olejków co potwierdza że jest mocniej wypalona niż średnio. Dominują smaki charakterystyczne dla kaw ciemniej palonych, tj. kakao, czekolada, słabo wyczuwalne nuty ziół. Szkoda bo prawdopodobnie z bardzo dobrej kawy niewiele pozostało.
Grzegorz Ruda
Bardzo dobra kawa. palenie jasne. Kawa zamówiona mocno palona. Jest aromatyczna i smaczna, lekko gorzkawa. Dlatego taką polecam...