Kawa Ethiopia Sidamo Speciality

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 21,49 zł 21.49
Cena za 1 kilogram od: 68,77 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Etiopia Sidamo Arabica

Opis kawy

Historia kawy, jak wiele wielowiekowych historii zaczyna się od legendy i tak legenda głosi, ze ojczyzną kawy jest Etiopia a odkrywcą niesamowitych właściwości ziaren kawowca, pasterz kóz, Kaldi. Pewnego dnia, Kaldi spostrzegł, że jego stadko kóz, zwykle spokojnie skubiące resztki trawy i krzaków, zaczęło wykazywać dziwną nadaktywność. Kozy już dość zaawansowane jak na swój wiek, zaczęły brykać jak nie przymierzając małe koźlęta-sytuacja uspokoiła się dopiero po wielu godzinach.. Kiedy po raz kolejny przyszedł na to pastwisko dostrzegł niepozorne krzaczki z czerwonymi wisienkami,  zauważył, że przypływ energii witalnej w jego stadzie pojawia się po zjedzeniu owoców właśnie z tych krzaczków. Swoimi spostrzeżeniami podzielił się z opatem pobliskiego klasztoru. Opat, obrał wisienki do samych ziarnek i po zmiażdżeniu kamieniem zalał wrzątkiem, w ten sposób człowiek zaparzył pierwszą kawę. Kawa dzięki swoim właściwościom, prawie natychmiast stał się sławna w całym regionie. Ludzie, żyjący w ówczesnych czasach na terenie dzisiejszej Etiopii, w kilkadziesiąt lat po odkryciu Kaldiego, podjęli się hodowli kawowca, pierwsze takie próby miał miejsce na wyspach jeziora Tana w północno -zachodniej części Addis Abeby.

Etiopia Sidamo, uprawiana jest w regionie Sidamo, w południowej części Etiopii, w pobliżu jeziora Abaya, nie daleko od stolicy Addis Abeby. Region jest z jednej strony kolebką kawy od samego początku jej odkrycia dla ludzi, z drugiej strony słynie z najwyższej jakości kawy. W przeszłości  region  należał do Królestwa Sidama, państwa którego bogactwo powstało i bazował właśnie na doskonałej jakości kawy.

Kawa pochodzi z upraw w regionie Sidamo, położonych na wysokościach od 1500 do 1800 metrów n.p.m. Obszar upraw charakteryzuje się 50% udziałem gleby wulkanicznej i 25% udziałem gleb osadowych. Wielkość upraw to zaledwie 500 kg wiśni z hektara. Kawa była zbierana  w okresie od października do grudnia 2017 roku. Kawowiec to wyłącznie odmiana arabica. Dojrzałe owoce kawy zbierane są ręcznie bez stosowania metod mechanicznych czy pół mechanicznych. Po zbiorach, kawa jest transportowana do lokalnych spółdzielczych stacji obróbki. Wierzchnia część wiśni kawy, usuwana jest metodą „washed”, czyli  poprzez mycie. Kawa po myciu, suszona jest na słońcu.

Etiopia Sidamo charakteryzuje się wyrazistym cytrusowo-kwiatowym aromatem, W smaku wyczuwalne są  przyjemne ziołowe nuty z posmakiem cytrusów i mlecznej czekolady. Napój oferuje nam gładkie ciało z dobrą kwasowością

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Sidamo
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1 500 m do 1 800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Arabica
  • Obróbka ziarna: mokro/washed
  • Nuty smakowe: zioła, cytrusy, czekolada
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score:85 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

4 grudnia 2018

Smak i aromat zgodny z opisem. Znakomicie wyczuwalne zioła, cytrusy i czekolada. Polecam!

7 grudnia 2018

Dobra kawa o klasycznym owocowo-winnym profilu charakterystycznym dla kaw etiopskich.W dripie czuć było kwaskowatość, zaś aeropress podbijał raczej smaczek winny.Palenie jasne, równomierne.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl