wybór rodzaju palenia kawy 


 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Top Haileselassie

Kawa-świeżo-palona-Ethiopia-Yirgacheffe-Top-Haileselassie.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 72 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,99 zł 29.99
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

EtiopiaYirgacheffe Top Haileselassie Ambaye - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Brazylia Arabica
Kawa z Afryki Afryka
Kawa z Etiopii Etiopia
manufaktura kawy Yirgacheffe
Kawa z Afryki Top Haileselassie
bogactwo kaw Washed
kawa świeżo palona Heirloom
świeżo palona 2019-2020
sklep kawa wiśnie, owoce, kwiaty, karmel, czekolada
kawa premium 1 400 - 2 500 m n.p.m.
najlepsza kawa kawa świeżo palona
Brazylia Santos w zestawach w zestawie taniej
jakość kawy kawa single origin

Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe.

Rozpoczynając przygodę z kawą z Etiopii należy pamiętać że Etiopia jest ojczyzną kawy. Krajem który dał ten wspaniały dar całemu światu. To tutaj ludzie odkryli uroki kawowca, to tutaj pierwszy raz kawę zmielono i wypito – zachwycając się jej smakiem. W pewnym sensie wszystkie kawy typu arabika to kawy pochodzące z Etiopii. Kawa arabika rozprzestrzeniła się na cały świat, ale nadal rośnie najlepiej w obszarach o zbliżonym klimacie do rodzinnej Etiopii. Preferuje tereny górzyste, tropikalne z umiarkowaną ilością deszczu. Kawa od tysięcy lat rośnie na dziko w lasach południowo-wschodniej Etiopii. W Etiopii uprawia się  odmianę Heirloom, jednak jest to zasadniczo oznaczenie grupy szczepów. Jak przystało na ojczyznę kawy, etiopska kawa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, do tego że stopnia, że zdarza się że pojedynczy rolnicy uprawiają swoje unikatowe szczepy. Etiopia produkuje ogromne ilości kawy i korzysta jednocześnie na dużą skalę z dwóch rodzajów przetwarzania jagód kawy; metodą naturalną (suszone na słońcu) „sun-dried naturals” i mycie kawy „washed coffees”.  Przetwarzanie kawy należy rozumieć jako proces usuwania skóry i miąższu z jagody kawy, w celu uzyskania samego ziarenka zielonej kawy (w rzeczywistości nasiona kawy). Sam proces ma znakomity wpływ na smak naszego napoju i nie są rzadkością miłośnicy kaw jednorodnych, którzy gustują wyłącznie w kawach przetwarzanych według jednego określonego sposobu.

Yirgacheffe, to  mikroregion uprawy kawy, będący składową większego regionu Sidama. Mimo swojego niewielkiego obszaru, region Yirgacheffe, jest doskonale rozpoznawalny na całym świecie. Yirgacheffe to również nazwa niewielkiego miasteczka z około 20 tysiącami mieszkańców, położonego centralnie w stosunku do regionu o identycznej nazwie, między miastami Dilla i Agere Maryam.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye, część swojej nazwy zawdzięcza nazwie młyna, czyli miejscu gdzie po zebraniu była myta i suszona po wstępnej obróbce. Warto również dodać, że Haile Selassie (Święta Trójca) to także cesarz Etiopii, który panował w latach 1930-1974.

Młyn nosi nazwę Haileselassie Ambaye, od nazwiska właściciela, który kawą zajmuje się już od 20 lat, początkowo jako właściciel młyna a obecnie już jako znany eksporter kawy typu „speciality”. Określenie Top, jak łatwo się domyśleć oznacza najlepszy sort kawy przetwarzanej w młynie. Młyn obsługuje  lokalną  spółdzielnie drobnych rolników. Plantacje kawy w Etiopii to zwykle malutkie poletka czasami poniżej 1 hektara powierzchni. Zbiory kawy trwają od października do końca marca, wówczas na terenie młyna pracuje nawet 300 osób. Plantacje spółdzielni są zlokalizowane na wysokości od 1600 do 2000 m n.p.m.  Oferujemy Państwu kawę obrabianą metodą mycia „washed”, gdzie wierzchnia skórka z kawy wraz z miąższem jest usuwana, natychmiast po zbiorach poprzez mycie a następnie „obieranie” w specjalnych maszynach. Po procesie „obierania”, ziarna kawy są poddawane fermentacji i suszone na słońcu. Kawa poddana takiej metodzie obróbki charakteryzuje się bardziej klarownym smakiem niż kawy obrabiane metodą „sun-dried naturals”, kawy charakteryzują się większą cytrusowa kwasowością. Mają orzeźwiający charakter.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye oferuje pełny okrągłym bukiet smaku. Wyczuwalne nuty kwiatów, moreli, jagód i orzechów. Kawę miłośnikom nut cytrusowych polecamy wypaloną na średnio lub jasno. Dla wielbicieli espresso i orzechów  na ciemno.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa kwiaty
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Heirloom
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Etiopia
Abonament na kawę Nie
Ile razy wysłać kawę? dowolny
Dostawa ostatnia dostawa

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Galeria produktu

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

Brak opinii dla produktu
Oceń:
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl