Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Top Haileselassie

O kawie
EtiopiaYirgacheffe Top Haileselassie Ambaye - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe.
Rozpoczynając przygodę z kawą z Etiopii należy pamiętać że Etiopia jest ojczyzną kawy. Krajem który dał ten wspaniały dar całemu światu. To tutaj ludzie odkryli uroki kawowca, to tutaj pierwszy raz kawę zmielono i wypito – zachwycając się jej smakiem. W pewnym sensie wszystkie kawy typu arabika to kawy pochodzące z Etiopii. Kawa arabika rozprzestrzeniła się na cały świat, ale nadal rośnie najlepiej w obszarach o zbliżonym klimacie do rodzinnej Etiopii. Preferuje tereny górzyste, tropikalne z umiarkowaną ilością deszczu. Kawa od tysięcy lat rośnie na dziko w lasach południowo-wschodniej Etiopii. W Etiopii uprawia się odmianę Heirloom, jednak jest to zasadniczo oznaczenie grupy szczepów. Jak przystało na ojczyznę kawy, etiopska kawa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, do tego że stopnia, że zdarza się że pojedynczy rolnicy uprawiają swoje unikatowe szczepy. Etiopia produkuje ogromne ilości kawy i korzysta jednocześnie na dużą skalę z dwóch rodzajów przetwarzania jagód kawy; metodą naturalną (suszone na słońcu) „sun-dried naturals” i mycie kawy „washed coffees”. Przetwarzanie kawy należy rozumieć jako proces usuwania skóry i miąższu z jagody kawy, w celu uzyskania samego ziarenka zielonej kawy (w rzeczywistości nasiona kawy). Sam proces ma znakomity wpływ na smak naszego napoju i nie są rzadkością miłośnicy kaw jednorodnych, którzy gustują wyłącznie w kawach przetwarzanych według jednego określonego sposobu.
Yirgacheffe, to mikroregion uprawy kawy, będący składową większego regionu Sidama. Mimo swojego niewielkiego obszaru, region Yirgacheffe, jest doskonale rozpoznawalny na całym świecie. Yirgacheffe to również nazwa niewielkiego miasteczka z około 20 tysiącami mieszkańców, położonego centralnie w stosunku do regionu o identycznej nazwie, między miastami Dilla i Agere Maryam.
Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye, część swojej nazwy zawdzięcza nazwie młyna, czyli miejscu gdzie po zebraniu była myta i suszona po wstępnej obróbce. Warto również dodać, że Haile Selassie (Święta Trójca) to także cesarz Etiopii, który panował w latach 1930-1974.
Młyn nosi nazwę Haileselassie Ambaye, od nazwiska właściciela, który kawą zajmuje się już od 20 lat, początkowo jako właściciel młyna a obecnie już jako znany eksporter kawy typu „speciality”. Określenie Top, jak łatwo się domyśleć oznacza najlepszy sort kawy przetwarzanej w młynie. Młyn obsługuje lokalną spółdzielnie drobnych rolników. Plantacje kawy w Etiopii to zwykle malutkie poletka czasami poniżej 1 hektara powierzchni. Zbiory kawy trwają od października do końca marca, wówczas na terenie młyna pracuje nawet 300 osób. Plantacje spółdzielni są zlokalizowane na wysokości od 1600 do 2000 m n.p.m. Oferujemy Państwu kawę obrabianą metodą mycia „washed”, gdzie wierzchnia skórka z kawy wraz z miąższem jest usuwana, natychmiast po zbiorach poprzez mycie a następnie „obieranie” w specjalnych maszynach. Po procesie „obierania”, ziarna kawy są poddawane fermentacji i suszone na słońcu. Kawa poddana takiej metodzie obróbki charakteryzuje się bardziej klarownym smakiem niż kawy obrabiane metodą „sun-dried naturals”, kawy charakteryzują się większą cytrusowa kwasowością. Mają orzeźwiający charakter.
Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye oferuje pełny okrągłym bukiet smaku. Wyczuwalne nuty kwiatów, moreli, jagód i orzechów. Kawę miłośnikom nut cytrusowych polecamy wypaloną na średnio lub jasno. Dla wielbicieli espresso i orzechów na ciemno.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | kwiaty |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Bartek
Bardzo przyjemna kawa. Jest balans w smaku, duzo slodyczy, przyjemne body. Jedna z kilku kaw, od ktorych lubimy zaczynac dzien. Polecam
Anton Atanasov
polecam