Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Gr.1 Kochere Speciality

O kawie
Etiopia Yirgacheffe Gr. 1 Kochere Aricha Kebele - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe Gr. 1 Kochere Aricha Kebele
Zapach palonej kawy w Etiopii, towarzyszy człowiekowi na każdym etapie życia. Tradycja nakazuje, witać gości zaproszeniem na ceremonię kawy gdzie ziarna zielonej kawy na oczach gości najpierw wypala się, następnie świeżo paloną kawę mieli się przy użyciu narzędzia zbliżonego do naszego moździerza, żeby ostatecznie przygotować napój ze świeżo palonej kawy. Etiopska ceremonia kawy, była jedną z inspiracji do powstania sklepu z kawą, palarni kawy SwiezoWypalana.pl.
W Etiopii nadal można znaleźć dzikie krzaki kawy, rosnące w lasach, choć w całkowitej produkcji kawy kawa leśna stanowi niewielki procent ( około 5% ). Obecnie bardziej popularną metodą jest uprawa kawy pod osłoną drzew, które stanowią swoisty baldachim przed zbyt dużymi dawkami nasłonecznienia, dla krzaków kawowca. Dzięki zmianom w podejściu do upraw kawy, w Etiopii zaczęto sadzić co raz więcej drzew, dzięki temu biologiczna różnorodność lasów Etiopii podlega dodatkowej ochronie.
Etiopia to ojczyzna kawy zgodnie z legendami opowiadającymi gdzie odkryto kawę. Etiopia to także bardzo różnorodna kawa, co wynika z różnorodności regionów upraw kawy w tym kraju. Strefa Yirgacheffe to fragment regionu Sidamo - kawa została dosłownie stworzona żeby kwitnąć w otoczeniu bujnych lasów Yirgacheffe.
Do niedawna kawa uprawiana w Etiopii, mogła być sprzedawana, tylko poprzez centralną giełdę w stolicy, gdzie kawa była identyfikowalna tylko na podstawie regionu pochodzenia oraz klasie ziarna ( grade 1-5, gdzie najwyższa klasa ziarna to gr. 1 ). W marcu 2017 roku polityka rządu uległa zmianie, zezwalając firmom zajmującym się przetwarzaniem kawy na bezpośredni eksport kawy na rynki zagraniczne. Ruch taki pozwolił otrzymywać rolnikom, których kawę eksportuje się otrzymywać wyższą zapłatę za swoje plony.
Dla nas konsumentów kawy oznacza to lepszą identyfikowalność kawy i zakup kawy tylko najlepszej jakości z określonej stacji przetwarzania. Dokładna identyfikowalność to także czysty smak kawy z określonego mikro obszaru a przecież o to chodzi w kawach Single Origin - jednorodnych.
Dla kawy opracowaliśmy 3 palenia. Kawa palona jasno, kawa palona średnio, kawa palona na ciemno.
Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gr. 1 Kochere Aricha Kebele, pochodzi z małych przy domowych gospodarstw zlokalizowanych w regionie Kebele, Yirgacheffe. Kawa to naturalne odmiany kawy arabica heirloom, z plantacji położonych na wysokości 1 700 do 2 200 m n.p.m. Zbiory kawy w tym obszarze odbywają się od października do stycznia. Z kawy po zbiorach usuwano wierzchnią część metoda fully washed.
Kawa charakteryzuje się pełnym body; słodycz, nuty owoców, kwiatów i herbaty.
Sposób przygotowania kawy:
Afrykańska kawa z Etiopii idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.
-
Jak zaparzyć kawę ?
Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza
Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.
Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu
Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody
Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.
Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 86-90 |
Wiodąca nuta smakowa | słodycz |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Anton Atanasov
Polecam jest oki