Kawa Świeżo Palona Guatemala San Marcos
O kawie
Gwatemala San Marcos - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo: kawa Gwatemala - San Marcos El Platanillo
Gwatemala to kraj, z którego kawa już od dawna ma ugruntowaną światową pozycję, wynikająca z jakości uprawianej kawy. Jest to również kraj o wyjątkowej różnorodności kawy, która jest wynikiem zróżnicowania klimatycznego i bogatej w minerały gleby wulkanicznej. Uprawa kawy w Gwatemali rozpoczęła się już w drugiej połowie XVII wieku.
Gwatemala zajmuje drugie miejsce wśród producentów kawy arabica w Ameryce Środkowej, około 90% wszystkich upraw rośnie na wysokości ponad 1300 metrów n.p.m. Połączenie kraju z Oceanem Spokojnym i Morzem Karaibskim, jak również imponująca orografia z górami, wulkanami, jeziorami i lasami tropikalnymi, tworzą ponad 300 stref mikroklimatycznych. W Gwatemali znajduje się aż 8 regionów upraw kawy.
W tej ofercie, sklepu z kawą SwiezoWypalana.pl, chcielibyśmy Państwa zaprosić do San Marcos, stolicy gwatemalskiej kawy, najcieplejszego i najstarszego z kawowych regionów Gwatemali. San Marcos leży na wysokości 2 398 metrów n.p.m. w górzystej części zachodniej Gwatemali, niedaleko granicy z Meksykiem, w bezpośrednim sąsiedztwie wulkanu Tajumulco, najwyższego wulkanu Ameryki Centralnej. Miasto założone zostało w 1533 roku przez Juan de León y Cardona, i było to jedna z pierwszych miejscowości założonych przez Hiszpanów w Gwatemali. San Marcos to unikatowa mieszanka klimatu wybrzeża Pacyfiku i gór Sierra Madre de Chiapas. Uprawy kawy w San Marco rozciągają się na zboczach rozlicznych wulkanów na wysokościach od 1 300 do 1 830 metrów n.p.m. Kawa z San Marcos bywa określana jako kawa wulkaniczna, właśnie ze względu na ilość wulkanów w regionie. Uprawy kawy w San Marcos to głównie niewielkie kilku hektarowe gospodarstwa rolne z własnymi punktami przetwarzania kawy, w których usuwana jest wierzchnia część jagody kawy, tak żeby przygotować już zielona kawę do dalszej drogi. Ze względu na nieprzewidywalność opadów, kawa po myciu jest suszona na słońcu a następnie dosuszana pod zadaszeniem lub w specjalnych suszarkach. W regionie uprawia się głównie odmiany kawy Arabica; Bourbon, Caturra i Catuai i Robustę; Sarchimor i Icatú. Podobnie jak w całej Gwatemali kawę w San Marcos zbiera się ręcznie a 98% upraw to uprawy w cieniu innych drzew. W związku z dużą dostępnością wody, kawę głownie przetwarza się metoda na mokro (washed), podkreślając w ten sposób cytrusową świeżość kawy.
Kawa pochodzi z plantacji El Platanillo, położonej w wiosce Rafael Pie de la Cuesta. Plantacja, należy do rodziny Coto od 1977 roku, kiedy została zakupiona przez Samuela, który w 1985 roku przekazał zarządzanie synowi Stuardo. Stuardo po przejęciu zarządzania plantacją zaczął koncentrować się na jakości, wydajności, świadomości społecznej i trosce o środowisko, wprowadzając zasady chroniące różnorodność biologiczną regionu. Finca El Platanillo to pierwsze na świecie certyfikowane gospodarstwo neutralne dla klimatu. W gospodarstwie o powierzchni 347 hektarów, około 30 hektarów, to obszar przeznaczony na rezerwaty naturalne - stanowi to około 10% całkowitej powierzchni. Plantacje leżą na wysokości 1 550-1 700 metrów n.p.m.
Kawa wita nas aromatem jabłek, rodzynek i wanilii, w filiżance wyczuwalne są nuty; wanilii, karmelu z orzechami, zrównoważoną słodką kwasowością i aksamitnym ciałem. Doskonała kawa na jesienno-zimowe poranki – wspomnienie o gorącym lecie.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Wiodąca nuta smakowa | wanilia |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Gwatemala |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Bartek
Kawa w jasnym paleniu, parzona w dripie dala niezwykle silny, karmelowy smak z posmakiem orzecha wloskiego na finiszu. Wspaniala kawa najwyzszej jakosci. Polecam zarowno doswiadczonym jak i poczatkujacym kawoszom.