Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Świeżo Palona Guatemala Chajulense Speciality

Dostępność: kawa wyprzedana
Cena: 23,49 zł 23.49
ilość szt.
dodaj do przechowalni

O kawie

Kawa  Guatemala Chajulense SHB EP Arabica, Fairtrade, Organic

Opis kawy

Gwatemala to kraj leżący w Ameryce Środkowej. Kawa do Gwatemali trafiła poprzez Jezuitów w 1750 roku, kiedy obszar współczesnej Gwatemali był kolonią Hiszpanii. Późniejszy rozwój upraw gwatemalska kawa zawdzięcza niemieckim emigrantom, którzy dość licznie pojawili się tam po 1860 roku.

Kawa Guatemala SHB EP Chajulense, pochodzi z departamentu North Quiche z okolic miasta Chajul, to obszar w którym jest wyjątkowo silnie widoczne dziedzictwo pierwotnych mieszkańców Ameryki-Majów, tuz przy granicy z Meksykiem. Kawa jest uprawiana na plantacjach należących do spółdzielni Chajulense Va'l Vaq Quyol (Chajul). Spółdzielnia  to małe stowarzyszenie rolników założone w 1988 roku w San Gaspar Chajul. Skupia się na samodzielniej produkcji, przetwarzaniu i eksporcie wysoko jakościowej kawy. Obecnie w spółdzielni jest zrzeszonych ponad 1 300 rolników. Jednym z podstawowych celów, poza poprawa dystrybucji dochodów z uprawy kawy wśród członków, jest stałe podnoszenie jakości kawy i technik jej uprawy. Warto wspomnieć, że uprawy w tym rejonie dość istotnie opierają się na pierwotnych technikach rolniczych stosowanych przez Majów. Doświadczenie rolników i wyeliminowanie z uprawy środków chemicznych pozwoliło wszystkim członkom spółdzielni uzyskać certyfikaty organiczne dla swoich upraw. Spółdzielnia posiada również certyfikat Fair trade

W kawie wyczuwalne są nuty ziołowe, gorzkiej czekolady, śliwek i czerwonych owoców. Wyczuwalne kremowe wypełnienie.

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Rodzaj:Arabica 100%
  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Gwatemala
  • Region: Chajul
  • Plantacja: Asociación Chajulense Va'l Vaq Quyol
  • Położenie plantacji: 1 100 m do 1 800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra Catuaí i Bourbon
  • Obróbka ziarna: mokro/washed
  • Nuty smakowe: zioła, gorzka czekolada, śliwki, czerwone owoce
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score:83 pkt. (0-100)
  • Certyfikacja: Fairtrade, Organic
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa z Gwatemali SHB EP Chajulense i  idealnie nadaje się do ekspresów, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

6 sierpnia 2018

bardzo dobry, głęboki smak, pasuje do deserów.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl