
Jeśli kochasz kawę, pokochasz też nas! Brazylijska, Kolumbijska, czy z Etiopii. Orzechowa, czy kwiatowa? Mocna czy słabsza? Mamy je wszystkie! Zapisz się.


Kategorie
Palarnia kawy
Jakie opakowanie kawy?
W ziarnach czy mielona?
Zamawiam subskrypcję tej kawy
Kawa palona
Gatunek kawy
Kategoria kawy
Pochodzenie
Poziom kofeiny
Kwasowość
Punktacja kawy
Wiodąca nuta smakowa
Metoda obróbki
Wiodąca odmiana
Położenie plantacji
Kontynent
Kraj
Abonament na kawę
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja


Co sprawia że kawa z Hondurasu zrobiła tak oszałamiająca karierę na całym świecie? W zasadzie odpowiedź jest jedna, kluczem do sukcesu kawy z tego małego kraju, jest jej różnorodność. Kawa w Hondurasie pojawiła się pod koniec XVIII wieku ale dopiero w 2 połowie XX wieku, stałą się pierwszym towarem eksportowym i zastąpiła na tym miejscu banany. O ile kawie w Hondurasie udało się zdominować uprawy o tyle, nigdy nie nastąpiła dominacja dużych upraw kawy w Hondurasie. Kawa w tym kraju to domena malutkich gospodarstw rolnych, stosujących różnorodne metody przetwarzania, ponadto Honduras cechuje się dużą różnorodnością warunków w poszczególnych regionach. To wszystko spowodowało, że nie ma dwóch identycznych kawa z tego kraju. Kawa Hondurasu, różni się w zależności od plantacji czy regionu. Większość kawy w Hondurasie jest uprawiana na dużych wysokościach co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem ale też smakiem pełnym niuansów o wyjątkowej sile. W Polsce szczególne uznanie zyskała kawa z honduraskiego regionu Marcala, jedną z takich kaw oferujemy Państwu w naszym sklepie z kawą palarni kawy. Zapraszamy do degustacji!























