Kawa Świeżo Palona Honduras Marcala Speciality

O kawie
Honduras Marcala - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa Honduras z regionu Marcala
Pierwsze pisemne informacje o kawie z Hondurasu powstały jeszcze przed odzyskaniem niepodległości w 1821 roku. Notatka gubernatora Don Ramon de Anguiano z 1804 roku jest wręcz wyrazem zachwytu nad kawą z Hondurasu stwierdza on „ Kawa Hondurańska ma taką jakość jak ta z Moka i Javy!”. Wymienione miejsca pochodzenia kawy, były uważane za absolutnie najlepsze na świecie, przynajmniej w 1800 roku. Pierwsza kawa przypłynęła do Hondurasu z Kuby, co zostało odnotowane w Gazecie Gwatemalskiej 12 września 1799 roku. Pierwszym miejscem zasadzenia kawy w Hondurasie było Manto w Olancho.
Kawa Honduras Marcala, pochodzi z departamentu La Paz, położonego na płaskowyżu, otoczonym górami. Kawa regionu Marcala w 2005 roku została zarejestrowana jako „chronione prawnie oznaczenie geograficzne dla artykułu spożywczego”, oznacza to że tylko kawa uprawiana w tym departamencie może nosić nazwę Marcala. Jest to analogiczny mechanizm ochronny jak przy kawie Jamaica Blue Mountain czy Hawaii Kona.
Warto jeszcze dodać, że Honduras pomimo, ze jest relatywnie niewielkim krajem to jest trzecim w krajach Ameryki Łacińskiej producentem kawy po Brazylii i Kolumbii a 6 eksporterem na świecie
Kawa która Państwu oferujemy pochodzi ze spółdzielni COMSA. Spółdzielnia to związek około 1 200 małych gospodarstw wspierający swoich członków w stałej poprawie jakości upraw kawy jak też umożliwiający lepszą organizacje sprzedaży plonów.
Honduras Marcala SHG Organic to kawa speciality; złożona; delikatna jasna i żywa kwasowości, miękkie karmelowe body - wykwintne cytrusy; pomarańcze i brzoskwinie. Kawa zostawia na długo posmak kwiatowo-słodkich nut.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | karmel |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Honduras |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (5)

Adam
pyszna, rześka i owocowa, dobra na kawę popołudniową.
Dariusz Mrówka
Bardzo fajna mieszanka kaw. Bardzo ładnie wypalone ziarna ( ja wybrałem palenie jasne ). W smaku łagodna i przyjemna. Dobra dla początkujących kawoszy.
Kasia Rrr
Doskonała kawa z wyraźna pomarańczowa nutą - świeżość i aromat robią swoje
Dariusz Mrówka
Kawa palona jasno - wspaniale pachnie. Parzona w dripie ma łagodny ale intrygujący smak. DOBRA kawa na popołudnie.
Bartek
Moje uwielbienie polaczenia kawy z pomarancza zaczelo sie od nalewki... Z tamtej przygody moze niewiele pamietam, ale o tej kawie moge sie wypowiedziec tylko pozytywnie. Rzeczywiscie jest rzeska i orzezwiajaca, delikatnie pobudza. Ciagle nie wiem jak w jej smaku doszukac sie cytrusow i pomaranczy, ale sprawdze to przy nastepnej paczce. A potem jeszcze jednej... Na razie bardzo mi posmakowala :-)