Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Honduras Marcala Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 21,99 zł 21.99
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 70,37 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Honduras Marcala SHG EP  Arabica, Organic

Opis kawy

Kawa w Hondurasie uprawiana jest od czasów kolonialnych, od ponad dekady przed uzyskaniem niepodległości w 1821 roku. Notatka gubernatora Don Ramon de Anguiano z 1804 roku jest wręcz wyrazem zachwytu nad kawą z Hondurasu stwierdza on „ Kawa Hondurańska ma taką jakość jak ta z Moka i Javy!”. Wymienione miejsca pochodzenia kawy, były uważane za absolutnie najlepsze na świecie, przynajmniej w 1800 roku. Pierwsza kawa przypłynęła do Hondurasu z Kuby, co zostało odnotowane w Gazecie Gwatemalskiej 12 września 1799 roku. Pierwszym miejscem zasadzenia kawy w Hondurasie było  Manto w Olancho.

Kawa Honduras Marcala, pochodzi  z departamentu La Paz, położonego na płaskowyżu, otoczonym górami. Kawa regionu Marcala w 2005 roku została zarejestrowana jako „chronione prawnie oznaczenie geograficzne dla artykułu spożywczego”, oznacza to że tylko kawa uprawiana w tym departamencie może nosić nazwę Marcala. Jest to analogiczny mechanizm ochronny jak przy kawie Jamaica Blue Mountain czy Hawaii Kona.

Warto jeszcze dodać, że Honduras pomimo, ze jest relatywnie niewielkim krajem to jest trzecim  w krajach Ameryki Łacińskiej producentem kawy po Brazylii i Kolumbii a 6 eksporterem na świecie

Kawa która Państwu oferujemy pochodzi ze spółdzielni COMSA. Spółdzielnia to związek około 1 200 małych gospodarstw wspierający swoich członków w stałej poprawie jakości upraw kawy jak też umożliwiający lepszą organizacje sprzedaży plonów.

Honduras Marcala SHG Organic to kawa złożona; delikatna jasna i żywa kwasowości, miękkie karmelowe body - wykwintne cytrusy; pomarańcze i brzoskwinie. Kawa zostawia na długo posmak kwiatowo-słodkich nut.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Honduras
  • Region: Marcala/La Paz
  • Plantacja: COMSA
  • Położenie plantacji: 1 100 m do 1 200 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Bourbon, Pacas, Villa Sorchi, Geisha i Catuai
  • Obróbka ziarna: mokro/washed
  • Nuty smakowe: karmel, cytrusy, pomarańcze, brzoskwinie
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score:84 pkt. (0-100)
  • Certyfikacja:Organic
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa z Hondurasu Marcala SHG EP idealnie nadaje się do ekspresów, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

6 sierpnia 2018

pyszna, rześka i owocowa, dobra na kawę popołudniową.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
33,99 zł 28,89 zł
szt.
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
33,99 zł 25,49 zł
szt.
Kawa Brazil Cemorrado Lime
Kawa Brazil Cemorrado Lime
21,90 zł 18,62 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl