Kawa India Plantation AA Little Flower Arabica

kawa-swiezo-palona-India-Planatation-AA-Arabica.jpg
  • promocja
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni robocze
Cena: 14,99 zł 19,99 zł 14.99
Cena za 1 kilogram od: 77,96 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Kawa Indie Plantation AA Little Flower

Opis kawy

Określenie z języka angielskiego  następujące po słowach India Plantation AA Mały Kwiatek, świetnie opisuje czego można się po tej kawie spodziewać, a spodziewać się można wiele i nie porzuci się tej kawy na długo.

Jest wiele opowieści o Baba Budannie, wspaniałym  mnichu, który blisko 400 lat temu, w trakcie rytualnej podróży do Mekki,  zetknął się z napojem "Qahwah" czyli kawą w arabskim mieście portowym Yemenie ( czy chcecie Państwo spróbować kawy z Jemenu?) i postanowił  zawieźć nasiona do swojej ojczyzny. Ponieważ lokalne prawo zabraniało tego z całą surowością, ukrył 7 nasion w turbanie i wrócił do ojczyzny. Przemycone w ten sposób nasiona zasadził w Chikmaglur w stanie Karnataka. Tak zaczęła się kawa w Indiach a góry zostały nazwane na jego cześć Baba Budan Giri.

Plantacja skąd pochodzi kawa to gospodarstwo Nagambika, znajduje się na południu regionu Chikmaglur, na zboczach Baba Budan Giri, czyli miejscu „narodzin” indyjskiej kawy. Gospodarstwo jest zarządzane przez Devraj i jego żonę Pallavi. Plantacja jest własnością rodziny już od 3 pokoleń. Na plantacji spędzają praktycznie okrągły rok dbając o rośliny. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię blisko 121 hektarów i jest praktycznie samowystarczalne. Pobliskie źródła dostarczają wodę niezbędna do obróbki zebranych wiśni kawy ale nie tylko-zainstalowana na rzece mini hydroelektrownia, dostarcz także prąd niezbędny do funkcjonowania gospodarstwa. Na plantacji uprawia się pomiędzy krzakami kawowca również paprykę, wanilię, kardamon, imbir i chlebowiec - dlatego kawa z Little Flower jest inna niż wszystkie. Bliskie sąsiedztwo nadaje unikalnego smaku samej kawie. Uprawa kawy w dżungli pozwala idealnie współistnieć człowiekowi i dzikim zwierzętom a jest ich na wzgórzach Baba Budan Giri nie mało.  Codziennością są wizyty na plantacji lampartów i tygrysów. Do największych jednak strat w uprawach przyczyniają się wędrówki całych stad słoni – tych zwierząt jednak pobożny Hindus nie wygoni ale też nie ma takiej potrzeby bo według wierzeń Ganeśa ( hinduskie bóstwo o głowie słonia ), wyrówna wszelkie straty z nawiązką.

Za indyjskimi kawami klasy Plantation AA stoi nie tylko długa i bogata historia, stoi też perfekcyjna jakość i wyjątkowa dbałość o detale. To właśnie powody dla których reputacja kawy z Indii jest taka dobra.  Kawy są zbierane ręcznie z drzewek i transportowane  do gospodarstwa w którym są przed poddaniem dalszej obróbce, sortowane. W ten sposób usuwane ze zbiorów są wszelkie wiśnie kawy które nie osiągnęły pełnej dojrzałości. Kawa następnie obrabiana jest  metodą fully washed czyli wierzchnia część wiśni zostaje usunięta poprzez mycie. Oferujemy Państwu kawę z ostatnich zbiorów, które są dostępne w Europie (2016/17). W gospodarstwie Little Flower uprawiana są odmiana S-795, 9 i Cauvery. Plantacja znajduje się na wysokości od 1000 do 1500 m n.p.m. Kawa pochodzi od List&Beisler (http://www.list-beisler.de) z Hamburga, prawdziwych fachowców od zielonej kawy, zajmujących się kawą od 1901 roku.

Absolutnie miękka azjatycka arabica, która wprost emanuje swoją lekkością. Delikatna o małej kwasowości ale intensywnym smaku. Słodycz, lekka nuta pikantnej czekolady  z owocowym akcentem i orzech. Wyjątkowo zbalansowane body, sprawiają że jest to  idealna „poranna kawa” i to bez względu na sposób przygotowania napoju. Z filiżanką India Plantation AA Little Flower można zacząć tylko udany dzień, pierwszy z reszty swojego życia.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Karnataka
  • Plantacje: Nagambika
  • Położenie plantacji: 1 000-1 500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: S-795, 9 i Cauvery
  • Obróbka ziarna: fully washed 
  • Nuty smakowe: słodycz, pikantna czekolada, owoce,orzechy
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: niska
  • Ziarno: sc. 18
  • Kofeina: dużo

Sposób przygotowania kawy po indyjsku.

Składniki;

  • 300 ml wody
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1 laskę cynamonu, można złamać w połowie
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 goździk
  • 500 ml świeżo zaparzonej kawy Robusty Cherry AA
  • 240 ml mleka
  • Cukru według uznania

W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Wsypać i wymieszaj wszystkie przyprawy – gotować 5 minut. Podgrzać mleko prawie do wrzenia.

Połącz wszystko razem pamiętając o odcedzeniu fusów z kawy. Podawać można w kubkach. 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kawa India Plantation AA Little Flower Arabica
Kawa India Plantation AA Little Flower Arabica
19,99 zł 14,99 zł
szt.
Kawa Koffeehause Premiere Koffee JBM10%
Kawa Koffeehause Premiere Koffee JBM10%
74,99 zł 56,24 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 17,59 zł
szt.
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł 39,99 zł
szt.
Kawa Ethiopia Yirgacheffe Arabica
Kawa Ethiopia Yirgacheffe Arabica
26,49 zł 24,90 zł
szt.
  • NOWA KAWA PREMIUM

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl