Kawa Świeżo Palona India Plantation AA
O kawie
India Plantationa AA - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl










Poznajcie Państwo: kawa z Indii - Plantation AA
Jest wiele opowieści o Baba Budannie, wspaniałym mnichu, który blisko 400 lat temu, w trakcie rytualnej podróży do Mekki, zetknął się z napojem "Qahwah" czyli kawą w arabskim mieście portowym Yemenie ( czy chcecie Państwo spróbować kawy z Jemenu?) i postanowił zawieźć nasiona do swojej ojczyzny. Ponieważ lokalne prawo zabraniało tego z całą surowością, ukrył 7 nasion w turbanie i wrócił do ojczyzny. Przemycone w ten sposób nasiona zasadził w Chikmaglur w stanie Karnataka. Tak zaczęła się kawa w Indiach a góry zostały nazwane na jego cześć Baba Budan Giri.
Plantacja skąd pochodzi kawa to gospodarstwo Nagambika, znajduje się na południu regionu Chikmaglur, na zboczach Baba Budan Giri, czyli miejscu „narodzin” indyjskiej kawy. Gospodarstwo jest zarządzane przez Devraj i jego żonę Pallavi. Plantacja jest własnością rodziny od 3 pokoleń. Na plantacji spędzają praktycznie okrągły rok dbając o rośliny. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię blisko 121 hektarów i jest praktycznie samowystarczalne. Pobliskie źródła dostarczają wodę niezbędna do obróbki zebranych jagód kawy ale nie tylko-zainstalowana na rzece mini hydroelektrownia, dostarczają także prąd, niezbędny do funkcjonowania gospodarstwa. Na plantacji uprawia się pomiędzy krzakami kawowca również paprykę, wanilię, kardamon, imbir i chlebowiec - dlatego kawa jest inna niż wszystkie. Bliskie sąsiedztwo nadaje unikalnego smaku samej kawie. Uprawa kawy w dżungli pozwala idealnie współistnieć człowiekowi i dzikim zwierzętom a jest ich na wzgórzach Baba Budan Giri nie mało. Codziennością są więc wizyty na plantacji lampartów czy tygrysów. Do największych jednak strat w uprawach przyczyniają się wędrówki całych stad słoni – tych zwierząt jednak pobożny Hindus nie wygoni ale też nie ma takiej potrzeby bo według wierzeń Ganeśa ( hinduskie bóstwo o głowie słonia ), wyrówna wszelkie straty z nawiązką.
Za indyjskimi kawami klasy Plantation AA stoi nie tylko długa i bogata historia, stoi też perfekcyjna jakość i wyjątkowa dbałość o detale. To właśnie powody dla których reputacja kawy z Indii jest taka dobra. Kawy są zbierane ręcznie z drzewek i transportowane do gospodarstwa w którym są przed poddaniem dalszej obróbce, sortowane. W ten sposób usuwane ze zbiorów są wszelkie wiśnie kawy które nie osiągnęły pełnej dojrzałości. Kawa następnie obrabiana jest metodą fully washed czyli wierzchnia część jagody zostaje usunięta poprzez mycie. Oferujemy Państwu kawę z ostatnich zbiorów, które są dostępne w Europie. W gospodarstwie uprawiana są odmiana S-795, 9 i Cauvery. Plantacja znajduje się na wysokości od 1000 do 1500 m n.p.m.
Absolutnie miękka azjatycka arabica, która wprost emanuje swoją lekkością. Delikatna o małej kwasowości ale intensywnym smaku. Słodycz, lekka nuta pikantnej czekolady z owocowym akcentem i orzech. Wyjątkowo zbalansowane body, sprawiają że jest to idealna „poranna kawa” i to bez względu na sposób przygotowania napoju. Z filiżanką India Plantation AA można zacząć tylko udany dzień, pierwszy z reszty nowego życia.
Sposób przygotowania kawy po indyjsku.
Składniki;
- 300 ml wody
- 4 nasionka kardamonu
- 1 laskę cynamonu, można złamać w połowie
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 goździk
- 500 ml świeżo zaparzonej kawy Robusty Cherry AA
- 240 ml mleka
- Cukru według uznania
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Wsypać i wymieszaj wszystkie przyprawy – gotować 5 minut. Podgrzać mleko prawie do wrzenia.
Połącz wszystko razem pamiętając o odcedzeniu fusów z kawy. Podawać można w kubkach.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | wysoki |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | słodycz |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | S 795 |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Azja |
Kraj | Indie |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (6)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Olka
Z opisu wydawałoby się, że będzie to idealna kawa dla mnie. Niska kwasowość, duża intensywność - akurat do porannej kawy z mlekiem. A jednak jest w tej kawie coś, co mnie mocno drażni. Pijałam do tej pory głównie kawy z Ameryki Południowej i Środkowej - Brazylia, Kolumbia, Salwador. I chyba w tę stronę muszę jednak iść. W Yellow Bourbon czuję owoce i orzechy, choć nie jest kwaśna, ma taki przyjemny pomarańczowy aromat. Tego też spodziewałam się po India - jakiejś charakterystycznej nuty korzennej, może cynamonowej - wyjątkowego aromatu. Niestety na pierwszy plan wysnuwa się tutaj posmak takiego jakby drewna, może lepiej suchych trocin. Co ciekawe, kawa pięknie pachnie! Po otwarciu opakowania myślałam, że to będzie jeden z moich ulubieńców, zapach rewelacyjny, intensywny. Nie oceniam oczywiście samej palarni, która - jak zawsze - na medal. Po prostu ta konkretna kawa nie pasuje mi smakowo. Może źle parzę? Zostało mi jeszcze trochę, dam jej szansę, może w dripie lepiej jej pójdzie. Na razie french press i kawiarka - efekty podobne, czyli mizerne. Szkoda, że taki płaski smak.
Marek Li
Całkowicie nie zgadzam się z opinią, że India Plantation to idealne „poranna kawa”. Ta kawa jest idealna na każdą porę dnia. Niska kwasowość, ale też mało goryczy, świetnie „skomponowana”, niczego w niej nie ma za dużo (właśnie tak, nie za dużo). W kawie szukam takiego wyważenia, a nie eksplozji wszystkiego na języku i w ustach. Jeśli ktoś szuka mocnych wrażeń, to chyba nie w tej kawie. Dla niektórych, kawa może rzeczywiście sprawiać wrażenie „drzewnego” smaku, bo daje wrażenie jakby miała nutę cedrową, gdybym był kornikiem i jadał drewno, to tak pewnie smakowały cedr. Podobne zdanie wyraża spora część rodziny, czasami określając jej aromat jako „leśny i mszysty” (tak samo określany jest właśnie zapach cedru i mirry). Uwielbiamtę kawę i polecam wypróbować każdy rodzaj palenia i... mieszankę jasno i ciemno palonej.
Daniel Cholewa
"Płaski posmak", a jednak wybijają się na pierwszy plan trociny i "duża intensywność"... Właśnie kawy indyjskie smakują mniej komercyjnie, są jak szparagi wśród warzyw. Można je uwielbiać lub czuć "płaski posmak" - kwestia wrażliwości.
BAMMstudio
Super.
Dariusz
Pijemy tą kawę od miesięcy, siłą przyzwyczajenia i smaku. Małą kwasowość, nienachalny bukiet smakowy, mała goryczka, co do ilości kofeiny to bez laboratorium trudno ocenić. Ogólnie polecam.
Alicja
Specyficzna, jak wszystkie kawy z Indii. Albo się lubi, albo nie. Na pierwszy plan wysuwa się... Pieprz z orzechami włoskimi. Tak bym to określiła.