Kawa India Plantation AA

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 19,49 zł 19.49
Cena za 1 kilogram od: 61,72 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Indie Plantation AA

Opis kawy

Jest wiele opowieści o Baba Budannie, wspaniałym  mnichu, który blisko 400 lat temu, w trakcie rytualnej podróży do Mekki,  zetknął się z napojem "Qahwah" czyli kawą w arabskim mieście portowym Yemenie ( czy chcecie Państwo spróbować kawy z Jemenu?) i postanowił  zawieźć nasiona do swojej ojczyzny. Ponieważ lokalne prawo zabraniało tego z całą surowością, ukrył 7 nasion w turbanie i wrócił do ojczyzny. Przemycone w ten sposób nasiona zasadził w Chikmaglur w stanie Karnataka. Tak zaczęła się kawa w Indiach a góry zostały nazwane na jego cześć Baba Budan Giri.

Plantacja skąd pochodzi kawa to gospodarstwo Nagambika, znajduje się na południu regionu Chikmaglur, na zboczach Baba Budan Giri, czyli miejscu „narodzin” indyjskiej kawy. Gospodarstwo jest zarządzane przez Devraj i jego żonę Pallavi. Plantacja jest własnością rodziny już od 3 pokoleń. Na plantacji spędzają praktycznie okrągły rok dbając o rośliny. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię blisko 121 hektarów i jest praktycznie samowystarczalne. Pobliskie źródła dostarczają wodę niezbędna do obróbki zebranych wiśni kawy ale nie tylko-zainstalowana na rzece mini hydroelektrownia, dostarcz także prąd niezbędny do funkcjonowania gospodarstwa. Na plantacji uprawia się pomiędzy krzakami kawowca również paprykę, wanilię, kardamon, imbir i chlebowiec - dlatego kawa z Little Flower jest inna niż wszystkie. Bliskie sąsiedztwo nadaje unikalnego smaku samej kawie. Uprawa kawy w dżungli pozwala idealnie współistnieć człowiekowi i dzikim zwierzętom a jest ich na wzgórzach Baba Budan Giri nie mało.  Codziennością są wizyty na plantacji lampartów i tygrysów. Do największych jednak strat w uprawach przyczyniają się wędrówki całych stad słoni – tych zwierząt jednak pobożny Hindus nie wygoni ale też nie ma takiej potrzeby bo według wierzeń Ganeśa ( hinduskie bóstwo o głowie słonia ), wyrówna wszelkie straty z nawiązką.

Za indyjskimi kawami klasy Plantation AA stoi nie tylko długa i bogata historia, stoi też perfekcyjna jakość i wyjątkowa dbałość o detale. To właśnie powody dla których reputacja kawy z Indii jest taka dobra.  Kawy są zbierane ręcznie z drzewek i transportowane  do gospodarstwa w którym są przed poddaniem dalszej obróbce, sortowane. W ten sposób usuwane ze zbiorów są wszelkie wiśnie kawy które nie osiągnęły pełnej dojrzałości. Kawa następnie obrabiana jest  metodą fully washed czyli wierzchnia część wiśni zostaje usunięta poprzez mycie. Oferujemy Państwu kawę z ostatnich zbiorów, które są dostępne w Europie (2016/17). W gospodarstwie uprawiana są odmiana S-795, 9 i Cauvery. Plantacja znajduje się na wysokości od 1000 do 1500 m n.p.m.

Absolutnie miękka azjatycka arabica, która wprost emanuje swoją lekkością. Delikatna o małej kwasowości ale intensywnym smaku. Słodycz, lekka nuta pikantnej czekolady  z owocowym akcentem i orzech. Wyjątkowo zbalansowane body, sprawiają że jest to  idealna „poranna kawa” i to bez względu na sposób przygotowania napoju. Z filiżanką India Plantation AA  można zacząć tylko udany dzień, pierwszy z reszty swojego życia.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Karnataka
  • Plantacje: Nagambika
  • Położenie plantacji: 1 000-1 500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: S-795, 9 i Cauvery
  • Obróbka ziarna: fully washed 
  • Nuty smakowe: słodycz, pikantna czekolada, owoce,orzechy
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska
  • Ziarno: sc. 18
  • Kofeina: dużo

Sposób przygotowania kawy po indyjsku.

Składniki;

  • 300 ml wody
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1 laskę cynamonu, można złamać w połowie
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 goździk
  • 500 ml świeżo zaparzonej kawy Robusty Cherry AA
  • 240 ml mleka
  • Cukru według uznania

W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Wsypać i wymieszaj wszystkie przyprawy – gotować 5 minut. Podgrzać mleko prawie do wrzenia.

Połącz wszystko razem pamiętając o odcedzeniu fusów z kawy. Podawać można w kubkach. 

 

 

Opinie o kawie (3)

30 maja 2018

Z opisu wydawałoby się, że będzie to idealna kawa dla mnie. Niska kwasowość, duża intensywność - akurat do porannej kawy z mlekiem. A jednak jest w tej kawie coś, co mnie mocno drażni. Pijałam do tej pory głównie kawy z Ameryki Południowej i Środkowej - Brazylia, Kolumbia, Salwador. I chyba w tę stronę muszę jednak iść. W Yellow Bourbon czuję owoce i orzechy, choć nie jest kwaśna, ma taki przyjemny pomarańczowy aromat. Tego też spodziewałam się po India - jakiejś charakterystycznej nuty korzennej, może cynamonowej - wyjątkowego aromatu. Niestety na pierwszy plan wysnuwa się tutaj posmak takiego jakby drewna, może lepiej suchych trocin. Co ciekawe, kawa pięknie pachnie! Po otwarciu opakowania myślałam, że to będzie jeden z moich ulubieńców, zapach rewelacyjny, intensywny. Nie oceniam oczywiście samej palarni, która - jak zawsze - na medal. Po prostu ta konkretna kawa nie pasuje mi smakowo. Może źle parzę? Zostało mi jeszcze trochę, dam jej szansę, może w dripie lepiej jej pójdzie. Na razie french press i kawiarka - efekty podobne, czyli mizerne. Szkoda, że taki płaski smak.

19 września 2018

Całkowicie nie zgadzam się z opinią, że India Plantation to idealne „poranna kawa”. Ta kawa jest idealna na każdą porę dnia. Niska kwasowość, ale też mało goryczy, świetnie „skomponowana”, niczego w niej nie ma za dużo (właśnie tak, nie za dużo). W kawie szukam takiego wyważenia, a nie eksplozji wszystkiego na języku i w ustach. Jeśli ktoś szuka mocnych wrażeń, to chyba nie w tej kawie. Dla niektórych, kawa może rzeczywiście sprawiać wrażenie „drzewnego” smaku, bo daje wrażenie jakby miała nutę cedrową, gdybym był kornikiem i jadał drewno, to tak pewnie smakowały cedr. Podobne zdanie wyraża spora część rodziny, czasami określając jej aromat jako „leśny i mszysty” (tak samo określany jest właśnie zapach cedru i mirry). Uwielbiamtę kawę i polecam wypróbować każdy rodzaj palenia i... mieszankę jasno i ciemno palonej.

22 września 2018

"Płaski posmak", a jednak wybijają się na pierwszy plan trociny i "duża intensywność"... Właśnie kawy indyjskie smakują mniej komercyjnie, są jak szparagi wśród warzyw. Można je uwielbiać lub czuć "płaski posmak" - kwestia wrażliwości.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl