Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa India Monsooned Malabar AA

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 22,19 zł 22.19
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 75,17 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Indie Monsun Malabar AA Arabica

Opis kawy

Historia indyjskiej kawy rozpoczyna się od skromnej notki z okolic 1600 roku, mówiącej o posadzeniu 7 nasion kawowca przez uważanego za świętego Baba Budan na dziedzińcu swojej posiadłości w Karnataka. Przez długi czas rośliny stanowiły lokalna ciekawostkę.Uprawy nabrały rozpędu w XVIII wieku za sprawa brytyjskich przedsiębiorców którzy zaczęli masowo zakładać plantacje.

Kawa monsunowa to kawa, której ziarna po zebraniu zostały poddane działaniu wiatru i deszczu monsunowego przez okres 3-4 miesięcy. Proces ten powoduje pęcznienie ziaren i utratę przez nie naturalnej kwasowości. W wyniku tego procesu otrzymujemy napar z prawie obojętnym pH. Ponieważ cały proces odbywa się na wybrzeżu Malabar stąd w nazwie kawy jej pochodzenie. 

Trudno jest znaleźć dobrą kawę monsunową. Nasz Monsoon Malabar AA pochodzi a z Aspinwall Estate. To naprawdę coś wyjątkowego. Klasyczna kawa Monsonowa gęsta, prawie o konsystencji syropu. W ustach poczujemy ślad syropu klonowego, pikanterii indyjskich przypraw z lekkim ziemistym posmakiem, nutami drzewnymi. Bardzo duże body. W przeciwieństwie do innych kaw monsunowych ma lekki ślad kwasowości, ale tylko tyle, żeby zapewnić kontrapunkt do głębi smaku. Kawy monsunowe są dość zróżnicowana smakowo grupą, dlatego istotne jest precyzyjne wskazanie pochodzenia dla zapewnienia powtarzalności smaku.  Nasz Monsooned Malabar AA Anspinwall jest uważany za jedną z najlepszych kaw monsunowych, serdecznie zapraszamy do skosztowania tego indyjskiego rarytasu – to naprawdę wyjątkowe doświadczenie kawy. 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Malabar
  • Plantacja: Aspinwall
  • Położenie plantacji: 1000-1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Kent, S.795, Cauvery
  • Obróbka ziarna: Sucho
  • Nuty smakowe: syrop klonowy, pikantne indyjskie przyprawy
  • Rok zbiorów:2017/2018
  • Kwasowość: bardzo, bardzo niska

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (3)

4 listopada 2015

niesssamowita! tak delikatny smak jakiego jeszce nigdy nie odkrylam pijajac litry kaw dziennie !;)) Ze wszystkich kaw świata, ta ma dla mnie posmak letniego slodkiego wiatru znad kurortów nadmorskich. doskonała dla wyciszenia,zrelaxowania i odpłynięcia głęboko w fotelu.. Największym plusem wydaje mi sie ze jest swiezo wypalana, od ręki dostajesz wiec kawę stuprocentowo świezą z cala zawartoscia jej szlachetnosci: aromatu smaku, koloru.. dla mnie Ideał!!

11 lipca 2016

Kawa Indie Monsoon Malabar to kawa inna niż wszystkie, które pijałem do tej pory. Jest gęsta, zawiesista i bardzo bogata w smaku. Mieszanka smaków pikantnych i słodkich zarazem. Ujawnia się też posmak ziemisto-drzewiasty. Kawa wyjątkowa. Ma, tak jak dobre wina, wiele poziomów i ciekawy finisz. Jak ktoś gustuje w kawach premium to zdecydowanie warto spróbować. Nie będzie zawiedziony. Kawy z tego sklepu są godne polecenia. Przetestowałem i wiem, że dbają o świeżość i jakość kaw. Są profesjonalnie zapakowane i szybko dostarczone. Faktycznie kawa świeżo wypalana prosto z palarni.

17 lipca 2017

Indie Malabar Monsoon Arabica to moja ulubiona kawa i nie tylko dla tego że kocham kulturę indyjską, same Indie i nie dla tego, ze to kawa bardzo dobra jakościowo, ale przede wszystkim dlatego, ze to kawa wyjątkowa. Ona wyróżnia się unikatowym smakiem ostro- słodkim- szalenie rzadko spotykanym w kawach, jest wielopoziomowa i nietuzinkowa. Rózni się rówież gęstością i kolorem. Dla gustujacych w odmiennościach i jakości- zdecydowanie do polecenia.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
33,99 zł 25,49 zł
szt.
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
33,99 zł 28,89 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl