Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa India Cherry AA Robusta

Dostępność: brak towaru
Cena: 14,89 zł 14.89
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 55,09 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Indie Robusta Cherry AA

Opis kawy

Podobnie jak w większości krajów świata, kawę w Indach przetwarza się kilkoma metodami, zasadniczy podział to kawa przetwarzana na mokro i kawa przetwarzana metodą naturalną. Indie używają swojej unikalnej nomenklatury dla określenia gradacji swojej kawy. Robusty przetwarzane metodą naturalną o najwyższej jakości określane są klasą Cherry AA

Indyjska robusta Cherry to jedna z najpopularniejszych wysoko jakościowych robust dodawanych do mieszanek premium, charakteryzuje się dużym ziarnem ( sc. 18). 

Indyjskie Cherry Robusta Cherry AA  pochodzi z rodzinnych gospodarstw rolnych znajdujących się w okręgach Sakleshpu i Coorg w stanie Karnataka w Indiach. Krzaki robusty rosły na zalesionych plantacjach. Kawa jest uprawiana na wschodnich zboczach pasma zachodnich Ghatów, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO i jednego z najbardziej zróżnicowanych biologicznie miejsc na świecie z ponad 5000 gatunków roślin kwitnących i 508 różnymi gatunkami ptaków. Wiele z tych gospodarstw rolnych działa od prawie stu lat, przechodząc przez rodzinę z pokolenia na pokolenie.

Smak kawy Robusta nie jest tak atrakcyjny jak smak kawy typu Arabica, jest to głównie wynikiem tego, że w kawach typu Robusta znajduje się dwa razy więcej kofeiny (2,7%) niż w kawie Arabica (1,5%). Ponadto w Robuście jest blisko 60% mniej olejków, które są naturalnymi nośnikami smaku.

Ziarno Robusty jest bardziej okrągłe, podczas kiedy ziarno arabiki jest zdecydowanie bardziej podłużne. Sam krzak też się różni, arabica to krzaki zwykle pomiędzy 2,5 do 4,5 metrów. Podczas kiedy Robusty od 4,5 do 6 metrów.

Ziarna kawy zostały poddane procesowi przetwarzania metodą naturalną.

Ziarno charakteryzuje się dość intensywnym pikantnym aromatem w smaku wyczuwalna gorycz, nuty czekolady i ziół, ziemistość. Niska kwasowość.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Karnataka
  • Plantacje: Sakleshpu i Coorg
  • Położenie plantacji: 1 200-1 350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: CxR, Robusta Peridinia i S. 274
  • Obróbka ziarna: Naturals
  • Nuty smakowe: pikantna czekolada, orzechy. ziemista
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: niska
  • Ziarno: sc. 18
  • Kofeina: dużo

Sposób przygotowania kawy po indyjsku.

Składniki;

  • 300 ml wody
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1 laskę cynamonu, można złamać w połowie
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 goździk
  • 500 ml świeżo zaparzonej kawy Robusty Cherry AA
  • 240 ml mleka
  • Cukru według uznania

W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Wsypać i wymieszaj wszystkie przyprawy – gotować 5 minut. Podgrzać mleko prawie do wrzenia.

Połącz wszystko razem pamiętając o odcedzeniu fusów z kawy. Podawać można w kubkach. 

 

 

Opinie o kawie (2)

25 października 2017

Bardzo dobra robusta, ładne duże ziarno kawy, jednolity kolor. Nie piję czystej robusty tylko mieszam ją z kawami typu arabica. Dla tej jednej zrobiłem wyjątek, naprawdę duża moc i sporo czekolady świetna świeżo palona kawa na trudne jesienne poranki, kiedy za oknami taki dramat.

31 maja 2018

Świetna kawa do mieszania z arabiką. Robi naprawdę wrażenie na moich znajomych którym serwuję taką mieszankę. Naprawdę polecam szczególnie paloną na ciemno.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
21,99 zł 18,69 zł
szt.
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
33,99 zł 25,49 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo
Kawa Colombia Supremo
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Kawa Brazil Cemorrado Lime
Kawa Brazil Cemorrado Lime
21,90 zł 18,62 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl