India Robusta Monsooned AA

kawa-świezo-palona-Indie-Robusta-Monsooned-Malabar-AA.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 23,99 zł 23.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Indie Robusta Monsoon AA

To pierwsza monsunowa robusta, która gości w naszym sklepie z kawą. Dotychczas  w ofercie mieliśmy tylko indyjską arabkę obrabianą metodą monsunowania.

Słowo Malabar w nazwie kawy pochodzi od nazwy południowo-zachodniej linii brzegowej popołudniowych Indii. Geograficznie obejmuje najbardziej mokre regiony Indii gór Ghaty Zachodnie. Proces obróbki kawy nazwany monsunowym, powstał przypadkowo. Kiedyś ładunki zielonej indyjskiej kawy  płynęły do Europy przez ponad 6 miesięcy; trasą dookoła Afryki opływając Przylądek Dobrej Nadziei (RPA). W trakcie podróży były narażone na oddziaływanie mokrego morskiego wiatru. Kawa w tych czasach, była przechowywana w drewnianych skrzyniach, pod drewnianymi pokładami statków. 

 

W skrócie o kawie 

  • Rodzaj: Robusta 100%
  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Malabar/Karnataka
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 850 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Canephora
  • Obróbka ziarna: monsunowanie
  • Nuty smakowe: owoce, korzenie, pieprz
  • Rok zbiorów:2017/2018
  • Kwasowość: niska

Dzięki tak długiej ekspozycji na wilgoć, w kawie rozwinęły się specyficzne cechy smakowe. Kolor ziarna kawy z jasnozielonego stał się żółty. Kawa prawie natychmiast po przypłynięciu do Europy, zyskała niesamowite uznanie, i zagościła w wielu kawiarniach starego  kontynentu.

Obecnie już w sposób kontrolowany i planowy kawa poddawana jest na miejscu w Indiach procesowi monsunowania. Kiedy w Karnatace, w  czerwcu zaledwie 1-2 miesięcy po zakończeniu zbiorów rozpoczyna się pora deszczowa, kawa jest wysypywana na specjalne platformy i poddawana tam oddziaływaniu wiatru i deszczu. Co kilka dni kawa jest odwracana i mieszana, tak, żeby proces monsunowania był równomierny. Następnie kawa po selekcji pakowana jest w worki i eksportowana do Europy. Obecnie do Europy płynie zaledwie niecały miesiąc.

India Robusta Monsooned Malabar AA to odmiana Canephora, z regionu Karnataka. Rośnie na wysokościach 850 metrów n.p.m.. Monsooned Robusta AA to wisienki robusty poddane takiemu samemu procesowi obróbki poprzez monsunowanie jak Indie Arabika Monsooned AA.

W smaku kawa Indie Robusta Monsooned Malabar, charakteryzuje się delikatną nutą owocową, korzenną  z domieszką pieprzu

  

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl