Kawa India Kaapi Royal AA

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 24,89 zł 24.89
Cena za 1 kilogram od: 97,07 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Indie Kaapi Royal AA Robusta

Opis kawy

Robusta obrabiana metodą „parchment” rośnie w Indiach na wysokościach od 300 do 1 000 metrów nad poziomem morza. Zwykle na zboczach niewielkich gór, gdzie pojawia się idealna kombinacja warunków; nasłonecznienia, cienia, opadów, bogata w minerały gleba. Kawa robusta jest zwykle uprawiana na plantacjach o dość dużym zalesieniu. Obecność różnorodnej fauny i flory, dodatkowo jest wzbogacana nasadzeniami pieprzu czy pomarańczy. Kawa rosnąca w naturalnym cieniu charakteryzuje się większą gęstością i jest bardziej jednorodna niż kawy rosnące na nie osłoniętych przed słońcem plantacjach. Przetwarzanie zebranych wiśni kawy metodą „parchment”, wymaga dość znacznych nakładów pracy ale także i znacznych zasobów wody.

Dojrzałe wiśnie kawy w których środku znajduję się ziarna zielonej kawy, zbierane są  ręcznie. W trakcie zbiorów odbywa się pierwsza selekcja kawowych wisienek, dzięki niej w bukiecie smakowym unikamy niepotrzebnej kwasowości wynikłej z niedojrzałych owoców kawowca. Na koniec dnia po zbiorach dokonywana jest kolejna selekcja zebranej kawy, tym razem już miejscu gromadzenia zbiorów z całej plantacji, usuwa się wszelkie wisienki o nie dość czerwonym kolorze. Wierzchnią część wiśni kawowca usuwa się poprzez pocieranie i w ten sposób odsłaniana jest słodka pulpa, która jest poddawana wstępnej fermentacji a następnie również i ona jest usuwana poprzez przemycie ziaren zielonej kawy. Po kolejnym myciu ziarna kawy poddawane są całonocnej kąpieli a następnie suszone na słońcu.

Kaapi Royal AA to nazwa dla najwyższej klasy indyjskiej robusty. Pierwszy raz wprowadzono ją w trakcie zbiorów w latach 1992-1993.  Kaapi Royal AA to ziarno które powstało dzięki niezwykłemu zaangażowaniu Indii w rozwój rynku kawy speciality. Nazwę Kaapi Royal AA, może otrzymać ziarno spełniające bardzo ostre kryteria. Jednym z takich kryteriów jest pożądana wielkość ziarna ( screening 17, czyli 6,7 mm) 95% ziarna musi spełniać taki wybór i 100% ziarna musi być większe niż 6,65 mm. Nie jest tolerowane obecność ziarno peaberry czy ziaren kawy z defektami. Jednym z kluczowych czynników charakteryzujących ziarno Kaapi Royal AA to powtarzalność walorów smakowych pomiędzy kolejnymi zbiorami. W rezultacie tej powtarzalności otrzymujemy bardzo stabilny bukiet smakowy. Ziarna kawy robusta Kaapi Royal AA są czyste, jednolite i duże, warto dodać, że Kaapi Royal AA są sortowane nawet pod kontem kolorystycznym, tak, żeby całość zbiorów spełniała absolutnie najwyższe wymagania. Kaapi Royal AA doskonale sprawdza się jako ziarno wzmacniające różnorodne mieszanki do espresso, jak też wszelkich kaw w których jest istotny udział mleka. Nuty smakowe kawy maja tendencję do „wyciszania się” przy kawach z dużą ilością mleka. Większość mieszanek ziaren kawy do espresso, z udziałem innej robusta niż Kaapi Royale AA zwykle ulega w nich właśnie takiemu zanikowi. Kaapi Royale AA doskonale wychodzi ponad właściwości mleka. Inna funkcją robusty w mieszankach jest też zachowanie grubej, gęstej pianki (crème), gęstej tak, że może utrzymać na powierzchni nawet kostkę cukru. Ponieważ robusta zawiera średnio 2 razy więcej kofeiny niż kawa typu arabica, Kaapi Royal AA dodaje też niezłe „kopnięcie” – to informacja ważna dla tych wszystkich, którzy kawę traktują jako napój „funkcjonalny”.

Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem pieprzowym z domieszką słodkiej lukrecji. W smaku wyczuwalna jest słodko-gorzka goryczka, nuty orzechowo-ziołowe. Jedna z najniższych jak na robustę kwasowości. Body aksamitne, miękkie. Po degustacji pozostaje posmak suszonych owoców i gorzkiej czekolady, kakao. Szczególnie polecam kawę w paleniu na ciemno.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indie
  • Region: Kerala
  • Położenie plantacji: 600-900 m n.p.m.
  • Odmiany krzaków: Peridenia, S.274, CxR 
  • Sposób przetwarzania: Parchment
  • Nuty smakowe: orzechy, zioła, suszone owoce, czekolada
  • Rok zbiorów:2017/2018
  • Kwasowość: średnia,
  • Ziarno: Kaapi Royale AA
   

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl