Kawa Świeżo Palona Indonesia Mandheling

O kawie
Indonezja Mandheling, Sumatra - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl










Poznajcie Państwo: kawa z Indonezji - Mandheling, Sumatra.
Wiele wysp Indonezji zostały utworzone przez wulkany, konsekwencją tego jest wyjątkowa, bogata w minerały wulkaniczna gleba. Właśnie taka gleba dominuje w górzystej północnej części Indonezyjskiej wyspy Sumatry. Prowincja Aceh, region Bener Meriah w pobliżu Wonosari to niemalże serce prowincji, nad jeziorem Takengon. Kawa Sumatra Mandheling jest uprawiana bezpośrednio na zboczach wulkanów i po obrobieniu transportowana do portu Padang w środkowo–zachodniej Sumatrze, skąd wypływa w świat w tym do nas, do Polski. Słowo „Mandheling” pochodzi od słowa „Mandailing” które jest nazwą grupy etnicznej mieszkańców Indonezji.
Krzaki kawowca, zostały przywiezione we wczesnym XIX wieku, przez Holendrów, którzy starali się przełamać monopolu Arabów na uprawę kawy. Kawa z Sumatry natychmiast zyskała niesamowitą popularność i stała się znana na całym świecie aż do czasów II wojny światowej, kiedy to zniszczeniu uległa znaczna część plantacji. Fenomen indonezyjskiej kawy to jednak nie tylko, bogata w minerały gleba, unikalne odmiana krzaku kawowca jak Bourbon, Catimor, Typica czy wysokość położenia upraw ( 760 m- do 1600 m. n.p.m.). Kawa z Sumatry Mandheling to także unikalny sposób obróbki zebranych jagód kawy. Tradycyjna nazwa sumatrzańskiego sposobu obróbki ziaren kawy to Giling Basah (wet hulled), w dużym uproszczeniu polega on na usuwaniu wierzchniej części wisienki kawowca przy relatywnie dużej wilgotności kawy bo sięgającej około 50%, podczas kiedy procesy tego typu w innych częściach świata odbywają się przy wilgotności kawy na poziomie 10%-12%. Po procesie obróbki kawa jest suszona na słońcu. W wyniku obróbki ziarna kawy uzyskują bardzo interesujący pełny okrągły smak. Kawa Sumatra Mandheling, charakteryzuje się niską kwasowością i ziemistym aromatem. W kawie odnajdziemy smaki cedru, słodkiego tytoniu, ziół i pikantnej czekolady. Polecamy wybranie kawy wypalanej na średnio, wówczas słodycz zawarta w ziarnie jest najwyraźniejsza w odczuwaniu.
Sposób przygotowania kawy:
Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | cedr |
Metoda obróbki | semi washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Azja |
Kraj | Indonezja |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Michał
Kawa z Sumatry ma smak egzotyczny. Trochę podobny do Indyjskiej kawy Malabar którą ostatnio piłem. Lekko pikantny i lekko słodki .Wybrałem wypalanie jasne co pokazało tą właśnie pikantność. Myśle, że to ciekawa alternatywa dla bardziej łagodnych kaw z Ameryki Południowej. Sklep często wprowadza nowości i to jest fajne jak się jest stałym klientem.
Irene
Niesamowita crema w tej kawie, tak gęsta ze po wzięciu z ekspresu nie wiadomo czy to kawa z mlekiem czy espresso dopiero po odgarnięciu widać głęboką czerń. Pełny wyrazisty smak czekolady z nuta pikanterii polecam wypalona na jasno .