Kawa Indonesia Sumatra Mandheling, Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 23,40 zł 23.40
Cena za 1 kilogram od: 89,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa z Indonezji, Sumatra Mandheling-Orang Utan. Double picked.

Opis kawy

Wiele wysp Indonezji zostały utworzone przez wulkany, konsekwencją tego jest wyjątkowa, bogata w minerały  wulkaniczna gleba. Właśnie taka gleba dominuje w górzystej północnej części Indonezyjskiej wyspy Sumatry. Prowincja Aceh,  region Bener Meriah w pobliżu Wonosari to niemalże serce prowincji, nad jeziorem Takengon. Kawa Sumatra Mandheling jest  uprawiana bezpośrednio na zboczach wulkanów i po obrobieniu  transportowana do portu Padang w środkowo–zachodniej Sumatrze, skąd wypływa w świat w tym do nas, do Polski. Słowo  „Mandheling” pochodzi od słowa „Mandailing” które jest nazwą  grupy etnicznej mieszkańców Indonezji. „Double picked”,  oznacza że oferowana kawa podlegała podwojonej selekcji, w celu wyeliminowania nie dojrzałych owoców kawowca–jest to jedno z oznaczeń gwarantujących, czysty smak i wysoką jakość kawy Sumatra Mandheling. Słowa Orang Utan w nazwie kawy, oznaczają, że kawa bierze udział w programie mającym za cel ochronę lasów w których znajdują się siedliska orangutanów, zagrożonych w wyniku intensywnego rozwoju rolnictwa na Sumatrze. Projekt skupia się na zachęcaniu rolników do prowadzenia upraw w sposób zrównoważony i proekologiczny.

Krzaki  kawowca, zostały przywiezione we wczesnym XIX wieku, przez Holendrów, którzy starali się przełamać  monopolu Arabów na uprawę kawy. Kawa z Sumatry natychmiast zyskała niesamowitą popularność i stała się znana na całym świecie aż do czasów II wojny światowej, kiedy to zniszczeniu uległa znaczna część plantacji. Fenomen indonezyjskiej kawy to jednak nie tylko, bogata w minerały gleba, unikalne odmiana krzaku kawowca jak  Bourbon, Catimor, Typica czy wysokość położenia upraw ( 760 m- do 1600 m. n.p.m.). Kawa z Sumatry Mandheling to także unikalny sposób obróbki zebranych wisienek kawy. Tradycyjna nazwa sumatrzańskiego sposobu obróbki ziaren kawy to Giling Basah (wet hulled), w dużym uproszczeniu polega on na usuwaniu wierzchniej części wisienki kawowca przy relatywnie dużej wilgotności kawy bo sięgającej około 50%, podczas kiedy procesy tego typu w innych częściach świata odbywają się przy wilgotności kawy na poziomie 10%-12%. Po procesie obróbki kawa jest suszona na słońcu. W wyniku takiego procesu  ziarna kawy uzyskują bardzo interesujący pełny okrągły smak. Kawa Sumatra Mandheling, charakteryzuje się  niską kwasowością i ziemistym aromatem. W kawie odnajdziemy smaki cedru, słodkiego tytoniu, ziół i pikantnej czekolady. Polecamy wybranie kawy wypalanej na średnio, wówczas słodycz zawarta w ziarnie jest najwyraźniejsza w odczuwaniu. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indonezja
  • Region: Sumatra
  • Plantacja: rejon Wonosari 
  • Położenie plantacji: 760-1520 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Catimor, Typica
  • Obróbka ziarna: Giling Basah (wet hulled)
  • Nuty smakowe: cedr, słodkie tytoń, zioła, i pikantna czekolada
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: niska

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Opinie o kawie (2)

21 lutego 2017

Kawa z Sumatry ma smak egzotyczny. Trochę podobny do Indyjskiej kawy Malabar którą ostatnio piłem. Lekko pikantny i lekko słodki .Wybrałem wypalanie jasne co pokazało tą właśnie pikantność. Myśle, że to ciekawa alternatywa dla bardziej łagodnych kaw z Ameryki Południowej. Sklep często wprowadza nowości i to jest fajne jak się jest stałym klientem.

12 września 2017

Niesamowita crema w tej kawie, tak gęsta ze po wzięciu z ekspresu nie wiadomo czy to kawa z mlekiem czy espresso dopiero po odgarnięciu widać głęboką czerń. Pełny wyrazisty smak czekolady z nuta pikanterii polecam wypalona na jasno .

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl