+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia


              Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki      


Kawa Świeżo Palona Indonesia Mandheling, Arabica

Kawa-świeżo-palona-Indonesia-Mandheling.png
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 28,49 zł 28.49
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Indonezja Mandheling, Sumatra - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


Indonezja arabica Arabica
kawa azji Azja
arabica Indonezja Indonezja
kawa świeżo palona Sumatra
kawa świeżo palona Wonosari
sklep kawa Semi Washed (Giling Basah)
arabica india Bourbon, Catimor, Typica
sklep kawa 2018-2019
sklep kawa indonezja cedr, słodki tytoń, zioła pikantna
palarnia kawy 760 - 1 520 m n.p.m.

Poznajcie Państwo: kawa z Indonezji - Mandheling, Sumatra.

Wiele wysp Indonezji zostały utworzone przez wulkany, konsekwencją tego jest wyjątkowa, bogata w minerały  wulkaniczna gleba. Właśnie taka gleba dominuje w górzystej północnej części Indonezyjskiej wyspy Sumatry. Prowincja Aceh, region Bener Meriah w pobliżu Wonosari to niemalże serce prowincji, nad jeziorem Takengon. Kawa Sumatra Mandheling jest  uprawiana bezpośrednio na zboczach wulkanów i po obrobieniu  transportowana do portu Padang w środkowo–zachodniej Sumatrze, skąd wypływa w świat w tym do nas, do Polski. Słowo  „Mandheling” pochodzi od słowa „Mandailing” które jest nazwą  grupy etnicznej mieszkańców Indonezji. 

Krzaki  kawowca, zostały przywiezione we wczesnym XIX wieku, przez Holendrów, którzy starali się przełamać  monopolu Arabów na uprawę kawy. Kawa z Sumatry natychmiast zyskała niesamowitą popularność i stała się znana na całym świecie aż do czasów II wojny światowej, kiedy to zniszczeniu uległa znaczna część plantacji. Fenomen indonezyjskiej kawy to jednak nie tylko, bogata w minerały gleba, unikalne odmiana krzaku kawowca jak  Bourbon, Catimor, Typica czy wysokość położenia upraw ( 760 m- do 1600 m. n.p.m.). Kawa z Sumatry Mandheling to także unikalny sposób obróbki zebranych jagód kawy. Tradycyjna nazwa sumatrzańskiego sposobu obróbki ziaren kawy to Giling Basah (wet hulled), w dużym uproszczeniu polega on na usuwaniu wierzchniej części wisienki kawowca przy relatywnie dużej wilgotności kawy bo sięgającej około 50%, podczas kiedy procesy tego typu w innych częściach świata odbywają się przy wilgotności kawy na poziomie 10%-12%. Po procesie obróbki kawa jest suszona na słońcu. W wyniku obróbki ziarna kawy uzyskują bardzo interesujący pełny okrągły smak. Kawa Sumatra Mandheling, charakteryzuje się  niską kwasowością i ziemistym aromatem. W kawie odnajdziemy smaki cedru, słodkiego tytoniu, ziół i pikantnej czekolady. Polecamy wybranie kawy wypalanej na średnio, wówczas słodycz zawarta w ziarnie jest najwyraźniejsza w odczuwaniu. 


Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa cedr
Metoda obróbki semi washed
Wiodąca odmiana Bourbon
Położenie plantacji od 1 000 do 1 500 m n.p.m.
Kontynent Azja
Kraj Indonezja
Abonament na kawę Nie
Dostawa ostatnia dostawa

Galeria produktu

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl