Kawa Indonesia Sumatra Mandheling, Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 23,40 zł 23.40
Cena za 1 kilogram od: 89,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

Kawa z Indonezji, Sumatra Mandheling-Orang Utan. Double picked.

Opis kawy

Wiele wysp Indonezji zostały utworzone przez wulkany, konsekwencją tego jest wyjątkowa, bogata w minerały  wulkaniczna gleba. Właśnie taka gleba dominuje w górzystej północnej części Indonezyjskiej wyspy Sumatry. Prowincja Aceh,  region Bener Meriah w pobliżu Wonosari to niemalże serce prowincji, nad jeziorem Takengon. Kawa Sumatra Mandheling jest  uprawiana bezpośrednio na zboczach wulkanów i po obrobieniu  transportowana do portu Padang w środkowo–zachodniej Sumatrze, skąd wypływa w świat w tym do nas, do Polski. Słowo  „Mandheling” pochodzi od słowa „Mandailing” które jest nazwą  grupy etnicznej mieszkańców Indonezji. „Double picked”,  oznacza że oferowana kawa podlegała podwojonej selekcji, w celu wyeliminowania nie dojrzałych owoców kawowca–jest to jedno z oznaczeń gwarantujących, czysty smak i wysoką jakość kawy Sumatra Mandheling. Słowa Orang Utan w nazwie kawy, oznaczają, że kawa bierze udział w programie mającym za cel ochronę lasów w których znajdują się siedliska orangutanów, zagrożonych w wyniku intensywnego rozwoju rolnictwa na Sumatrze. Projekt skupia się na zachęcaniu rolników do prowadzenia upraw w sposób zrównoważony i proekologiczny.

Krzaki  kawowca, zostały przywiezione we wczesnym XIX wieku, przez Holendrów, którzy starali się przełamać  monopolu Arabów na uprawę kawy. Kawa z Sumatry natychmiast zyskała niesamowitą popularność i stała się znana na całym świecie aż do czasów II wojny światowej, kiedy to zniszczeniu uległa znaczna część plantacji. Fenomen indonezyjskiej kawy to jednak nie tylko, bogata w minerały gleba, unikalne odmiana krzaku kawowca jak  Bourbon, Catimor, Typica czy wysokość położenia upraw ( 760 m- do 1600 m. n.p.m.). Kawa z Sumatry Mandheling to także unikalny sposób obróbki zebranych wisienek kawy. Tradycyjna nazwa sumatrzańskiego sposobu obróbki ziaren kawy to Giling Basah (wet hulled), w dużym uproszczeniu polega on na usuwaniu wierzchniej części wisienki kawowca przy relatywnie dużej wilgotności kawy bo sięgającej około 50%, podczas kiedy procesy tego typu w innych częściach świata odbywają się przy wilgotności kawy na poziomie 10%-12%. Po procesie obróbki kawa jest suszona na słońcu. W wyniku takiego procesu  ziarna kawy uzyskują bardzo interesujący pełny okrągły smak. Kawa Sumatra Mandheling, charakteryzuje się  niską kwasowością i ziemistym aromatem. W kawie odnajdziemy smaki cedru, słodkiego tytoniu, ziół i pikantnej czekolady. Polecamy wybranie kawy wypalanej na średnio, wówczas słodycz zawarta w ziarnie jest najwyraźniejsza w odczuwaniu. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indonezja
  • Region: Sumatra
  • Plantacja: rejon Wonosari 
  • Położenie plantacji: 760-1520 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Catimor, Typica
  • Obróbka ziarna: Giling Basah (wet hulled)
  • Nuty smakowe: cedr, słodkie tytoń, zioła, i pikantna czekolada
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: niska

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Opinie o kawie (2)

21 lutego 2017

Kawa z Sumatry ma smak egzotyczny. Trochę podobny do Indyjskiej kawy Malabar którą ostatnio piłem. Lekko pikantny i lekko słodki .Wybrałem wypalanie jasne co pokazało tą właśnie pikantność. Myśle, że to ciekawa alternatywa dla bardziej łagodnych kaw z Ameryki Południowej. Sklep często wprowadza nowości i to jest fajne jak się jest stałym klientem.

12 września 2017

Niesamowita crema w tej kawie, tak gęsta ze po wzięciu z ekspresu nie wiadomo czy to kawa z mlekiem czy espresso dopiero po odgarnięciu widać głęboką czerń. Pełny wyrazisty smak czekolady z nuta pikanterii polecam wypalona na jasno .

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl