Kawa Indonesia Sumatra Gayo, Organic

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 39,90 zł 39.90
Cena za 1 kilogram od: 155,61 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Indonezji, Sumatra Gayo, Queen Ketiara, Fair Trade, Organic

 

Opis kawy

Po dłuższej nieobecności do naszych filiżanek trafiła wybitna indonezyjska kawa. Ziarna prosto z sumatrzańskiej spółdzielni Ketiara. Indonezja z dnia na dzień staje się co raz większym producentem doskonałej kawy na świecie, jednak Indonezja Sumatra Gayo, Queen Ketiara to kawa wyjątkowo, nawet jak na stale podnoszącą jakość swojej kawy Indonezję. Pierwsze co zwraca uwagę zanim podejdzie się do samych ziaren to wysokie wyniki cuppingów jakie osiągnęło ziarno ze zbiorów 2017/2018. Poziom 85 punktów z całą pewnością nie jest wynikiem codziennym. Warto wspomnieć, że kawa która osiąga wynik równy lub większy 80 punktów ( w skali od 1 do 100 )klasyfikowana jest jako kawa speciality. W ofercie SwiezoWypalana.pl znajdują się tylko kawy z punktacją równą bądź większą niż 80 punktów.

Najpierw jednak kilka słów o twórcach naszej wspaniałej kawy. Ketiara to indonezyjska spółdzielnia drobnych rolników utrzymujących się z uprawy kawy. Spółdzielnia została założona przez swoją obecna przewodnicząca panią Rahmah. Ponieważ w spółdzielni wiodą prym kobiety, nasza kawa bywa nazywana "Kawą Kobiet". Spółdzielnia została założona w 2009 roku przez 38 rolników, obecnie liczy sobie już 1 979 członków, jest jednym z najznamienitszych producentów kawy arabica na Sumatrze, rozpoznawalnym w skali światowej. Kawa pochodzi z systemy Fair Trade, jak sami rolnicy przyznają jest to system, w którym rolnicy jako producenci otrzymują wyższe wynagrodzenie, niż w zwykłym łańcuchu. System nie jest jeszcze doskonały jednak tworzy handel bardziej sprawiedliwym z obopólną korzyścią dla rolników i ostatecznych konsumentów. Znajdujące się w nazwie słowo „Queen” odnosi się do zbiorów z okolic wioski o tej właśnie nazwie. Na tym obszarze uprawiane są głównie odmiany Typica, Catimor, Bourbon – kawa, jest po zbiorach przetwarzana metoda „semi washed”. Uprawy kawy położone są na wysokościach od 1 100 – 1 700 m. n.p.m.

Kawa Indonezja Sumatra Gayo, Queen, Ketiara, to kawa premium, charakteryzująca się intensywnym, wyrazistym smakiem.  W ciemnym paleniu wyczuwalne są nuty pikantnych przypraw, gorzkiej czekolady i suszonych owoców, w jasnym i średnim paleniu bardziej wyeksponowane są nuty ciemnej czekolady, szałwii, tymianku.  Wszystko w otoczeniu słodyczy toffi.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Indonezja
  • Region: Sumatra, wzgórza Gayo
  • Plantacja: rejon wioski Queen
  • Położenie plantacji: 1 100 – 1 700 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Typica, Catimor, Bourbon
  • Obróbka ziarna: semi washed
  • Nuty smakowe: pikantne przyprawy, czekolada, suszone owoce
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska 
   

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl