+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia


              Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki      


Kawa Świeżo Palona Jamaica Blue Mountain

Kawa-świeżo-palona-Jamaica-Blue-Mountain-Wallenford.png
Dostępność: ostatnia szansa
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 92,99 zł 92.99
ilość szt.
Zyskujesz 92 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Jamaica Blue Mountain - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa z Jamajki odmianaArabica
kawa ameryka południowaAmeryka Śrd.
Kawa z Jamajki Jamajka
jamaica blue mountain Blue Mountain
Kawa z Jamajki plantacja Wallenford
jamaica blue mountain washed Washed
jamaica blue mountain odmiana Jamaica Blue Mountain
zbiory jamaica blue mountain2017-2018
smak jamaica blue mountain słodka, jedwabista, orzechy, cytrusy, kwiaty
położenie plantacji kawy jamaica blue mountain 600 m n.p.m.

Poznajcie Państwo; kawa z Jamajki - Jamaica Blue Mountain - Premium Arabica

Kilka słów o miejscu skąd pochodzi kawa. Wznoszący się na poziom 2,256 metrów Blue Mountain Peak zdecydowanie góruje nad krajobrazem Gór Błękitnych Jamajki, jest najwyższym szczytem Jamajki a zrazem 5 górą Karaibów. Chmury, mgły i bujna roślinność daje niebieską poświatę roztaczającą się od wybrzeża, stąd jak już pewnie Państwo się domyślacie nazwa odmiany kawy – Blue Mountain. Obecnie góry są obszarem przyrodniczym prawnie chronionym. To tutaj zlokalizowane są najznamienitsze plantacje wspaniałej kawy Jamaica Blue Mountain.

W świecie wina podstawą jest pochodzenie, obszar upraw. W świecie kawy jest trochę inaczej tutaj zdecydowana większość światowej produkcji spożywa się w mieszankach z różnych obszarów. Niewielu ma możliwość picia kaw jednorodnych ( ang. „single origin”). Jamajka Blue Mountain to jedna z kaw single origin, którą po prostu trzeba spróbować jako jednorodną, żeby coś wiedzieć o kawie - mieć punkt odniesienia.

Sklep z kawą SwiezoWypalana.pl to adres, gdzie możecie Państwo poznać prawdziwe bogactwo kaw single origin, kawy speciality. Co czyni kawę Jamajka Blue Mountain tak wspaniałą? To wiele czynników tworzy ten idealny wyrównany smak. Dla ochrony, jakości i smaku ziaren kawy Jamaica Blue Mountain, lokalne władze wprowadziły obostrzenia przy stosowaniu nazewnictwa. Odpowiedzialnym za egzekwowanie przepisów jest Coffee Industry Board of Jamaica. Organizacja sprawdza czy kawa eksportowana w 100% pochodzi z deklarowanego regionu Gór Błękitnych Jamajki, specjaliści sprawdzają każdą beczkę kawy przed eksportem pod kontem właściwego rozmiaru ziaren, koloru oraz czy jakości ziaren. Jednocześnie jest również kontrolowana organoleptycznie czy utrzymany jest w danej partii pożądany smak i aromat kawy. Cała kawa rosnąca w Górach Błękitnych to jedna z odmian arabiki (Jamaica Blue Mountain). Dużo z drzew kawowca to krzaki zasadzone przez gubernatora Jamajki Lawesa, importowane z Martyniki- gdzie kawa pojawiła się, jako pierwsza na Karaibach. To, co czyni kawę z Jamajki unikatową to jej położenie i mikroklimat. Kawa w Górach Błękitnych rośnie na wysokości około 600 m. n.p.m. Góry Błękitne w 85% są porośnięte przez lasy, które dostarczają kawowcom cienia. Wysokość, osłona lasu i klimat wspólnie tworzą unikalne warunki do wzrostu kawowców. Wysokość uprawy kawy jest bardzo ważna, żeby zbiory z plantacji otrzymały certyfikat Jamaica Blue Mountain, muszą być uprawiana pomiędzy 500 m n.p.m. a 1 676 m n.p.m. Powszechnie uważa się, że wysokość uprawy kawy ma zasadnicze znaczenie dla jej jakości. Kawa uprawiana w wyższych partiach gór plonuje ziarnami o gęstszej strukturze, co ma wpływ na bogatszy smak i aromat w filiżance. Klimat w pozostałych częściach Jamajki jest chłodniejszy niż w regionie Blue Mountain. Góry Błękitne znajdują się na wschodnim krańcu Jamajki. Gorące i wilgotne masy powietrza znad oceanu stykają się tutaj z chłodem wysokich gór, skutkuje to powstawaniem gęstych mgieł i dużej ilości chmur. Warstwa chmur ogranicza docieranie promieni słonecznych do krzewów kawowca, co spowalnia dojrzewanie kawy. Długie dojrzewanie kawy ma dobry wpływ na smak i zapach kawy, jaka jest zbierana z drzew. Błękitne Góry Jamajki w pobliżu Clifton Mount Estate to obszar najżyźniejszej ziemi na Jamajce. Powyżej ziemia jest już uboższa. Gleba jest pochodną zarówno skał magmowych i metamorficznych, bardzo porowata i podatna na wymywanie. Uboga w substancje odżywcze, zwłaszcza fosfor i azot. Drzewa rosną powoli i produkcja kawy jest mniejsza niż w innych obszarach Jamajki i świata. Nie są znane wszystkie czynniki powodujące ten doskonały smak kawy z Jamajki, ale być może, jest jak z winem, najlepsze jest z obszarów, w których nie jest łatwo hodować winorośle.

Plantacja Wallenford została założona przez Matthew Wallen, kapitana brytyjskiej Royal Navy, który przypłyną na Jamajkę w 1746 roku  i tam właśnie odkrył swoje nowe powołanie botanikę. Udokumentował na obszarze Jamaica Blue Mountain ponad 400 odmian różnorodnych roślin w tym kawę. Zakochał się w Górach Błękitnych Jamajki. W tym właśnie miejscu powstała jedna z pierwszych farm uprawy kawy Wallenford Farm, gdzie już ponad 260 lat jest kultywowana uprawa kawowca na Jamajce. Jamaica Blue Mountain  Wallenford to jedna z najznamienitszych plantacji tej kawy na całej Jamajce. Plantacja to ponad 2 tyś. hektarów, posiada także własna stacje przetwarzania kawy w której jagodny kawowca obierane są z wierzchniej części. Mamy niewątpliwa przyjemność zaoferować Państwu kawę właśnie z tej plantacji. Wszystkie opisane powyżej czynniki składają się na niezapomniany gładki i zbilansowany smak kawy o niskiej kwasowości Jamaica Blue Mountain G1 Wallenford Estate.


 

Sposób przygotowania kawy:Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.Jakość, świeżość i cena bez pośredników.W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny niski
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa słodycz
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Blue Mountain
Położenie plantacji od 500 do 1 000 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj Jamajka
Abonament na kawę Nie
Dostawa ostatnia dostawa

Galeria produktu

Podobne kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl