Kawa Yemen Matari Al Hamdani

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 33,99 zł 33.99
Cena za 1 kilogram od: 326,30 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Arabica Yemen Mocha Matari Al Hamdani 

Opis kawy

Jemen jest znanym producentem kawy już od czasów starożytnych, kawa Mocha przez wiele wieków była wzorcem dla całego świata kawy. Pierwsze sadzonki kawy znalazły się Yemenie blisko 800 lat temu. Jemen obok Etiopii jest uważany za ojczyznę kawy, ale to właśnie Jemeńczycy jako pierwsi zasadzili kawę i stworzyli podstawy do tego, że kawa stała się napojem numer 1 na świecie, zaraz po wodzie. Kawa z Jemenu to niepowtarzalny smak i wiecznie modna klasyka gatunku. Starożytni uważali jemeńską Mochę za najlepszą kawę na świecie i nic się od tamtego czasu dla tej kawy nie zmieniło,  może poza tym ze wielokrotnie zwiększyła się światowa produkcja kawy. Obecnie kawa jest uprawiana wzdłuż całego równika na ziemi ale to właśnie kawa z Jemenu jest wzorcem klasycznego smaku jednocześnie stając się kawą Premium. Dla Europy kawę z Jemenu odkryli Portugalczycy w XVI wieku, którzy zostali poczęstowani przez szejka Mokhy właśnie jemeńska kawą, którą opisał jako napój odświeżający ciało i umysł człowieka.

Pierwszy eksport kawy z Yemenu odbył się z portu Mokha, kiedy to Holendrzy  kupili od lokalnego kupca w 1628 roku i wyeksportowali zakupioną kawę do Holandii,  Indii i Persji. Pierwsza sprzedaż kawy w Europie odbyła się właśnie w Holandii w 1661 roku.

Kawa z Yemenu odniosła sukces na rynkach całego świata dzięki swojej wysokiej stabilnej jakości i unikalnemu smakowi.

Nazwa Jemen Mocha pochodzi od nazwy portu na wybrzeżu Morza Czerwonego, z którego kawa jest eksportowana na cały świat. Mokcha to nazwa-marka kawy o najwyższej reputacji. Warto zwrócić uwagę, że nazwa Mocha Coffee, w wielu krajach jest używana jako nazwa kawy, niestety nie ma zwykle ona nic wspólnego z jemeńska Mocha Coffee. Plantacje kawy w Jemenie znajdują się na różnych wysokościach od 1 800-2 200 m. n.p.m. Najlepsze warunki do uprawy kawy zwykle znajdują się na wysokości wyższej niż 1 800 m n.p.m. Kawa z Jemenu ma dwie popularne nazwy; ogólnoświatową Mocha Coffee i Arabs Coffe (Kawa arabska). Tak jak w innych krajach produkujących kawę, tak samo w Yemenie kawa jest dodatkowo znakowana miejscem upraw, takim jak  Matari Coffee, Hamadi Coffee, Haiymi Coffee, Bura’ee Coffee, Harazi Coffee,  i Odaini Coffee. Warto dodać, że Mocha to również nazwa dla odmian arabiki uprawianych w Jemenie.

Kawa z Jemenu jest dzielona na 3 klasy w zależności od jakości ziarna. Najwyższa jakość to dwie kawy Matari i Ismaieli, pozostałe klasy  to Sanani i trzecia to Haiymi.

Kawę w Jemenie zbiera się metodami tradycyjnymi - ręcznie. Następnie po zbiorach wystawia się na słońce na okres od 10 dni do 2 tygodni. Po wysuszeniu, z wisienki kawy zdejmowana jest przez pocieranie wyschnięta łupina wiśni.


Kawa Yemen Mocha Matari Al Hamdani to kawa pochodząca z rodzinnej firmy „Al Hamdani for Mocha Coffee”, uznawanej za numer 1 wśród producentów kawy Mokha Matari. Pierwsza plantacja została założona blisko 130 lat temu przez Ahmed Naser Ahmed Ahmed Al Hamdani wraz ze swoim synem. Ojciec i syn rozpoczęli swoją działalność w Bani-Matar,  sprzedawali swoje plony na rynku w Baoan. Można powiedzieć, że to właśnie Al Hamdani zbudował reputację kawy z regionu Bani Matar. W miarę rozwoju przedsięwzięcia rodzina zaczęła skupować najlepsze kawy od lokalnych rolników i po samodzielnej obróbce ziarna eksportować.

Kawa Yemen Mocha Matari Al Hamdani to klasyka zarówno aromatu jak i smaku. Przy zetknięciu się z filiżanką kawy poczujemy przyjemny aromat przypraw  i owoców. Kawę charakteryzują nuty smakowe winna, łagodna kwasowości cytrusów, ciemna czekolada, gładką delikatną konsystencja. Słodycz o pikantnym wykończeniu. Zdumiewająco kompleksowy bukiet. Czysty smak, charakteryzujący kawy najwyższej jakości.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Azja
  • Kraj: Jemen
  • Region: Bani Matar, Sana
  • Plantacja: Al Hamdani 
  • Położenie plantacji: 1 800-2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Mocha
  • Obróbka ziarna: Naturalna
  • Nuty smakowe: Cytrusy, ciemna czekolada, słodycz o pikantnym wykończeniu.
  • Rok zbiorów: 2016-2017
  • Kwasowość: lekka

 

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

Opinie o kawie (1)

10 marca 2018

Kawa wyśmienita o delikatnym wyczuwalnym smaku czekolady. Mocna, ale pozbawiona goryczki. Wyraźnie odbiega w smaku od przeciętnej kawy dostępnej na rynku. Idealna dla mnie !!

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl