+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

 promocje


 promocja kawy


wysyłka kawy


 kawa świeżo palona


najlepsze promocje 

 

  •  

    Palenie jasne

     

    • Kolor jasno - brązowy
    • Intensywne nuty cytrusowe
    • Aromat owocowy
    • Najwięcej nut smakowych miejsca pochodzenia

     

     

     

     


     

  •  

    Palenie średnie

     

    • Kolor brązowy
    • Idealny balans pomiędzy smakiem i kwasowością
    • Słodkość

     

     


     

  •  

    Palenie ciemne

    polecamy z usługą Extra Fresh

     

    • Kolor ciemno - brązowy
    • Olejki na zewnątrz ziarna, połyskliwe
    • Ciemna czekolada, dymny posmak

     


     

Spróbuj kawy świeżo palonej
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
10,30 zł
szt.
Newsletter
Jeśli kochasz kawę, pokochasz też nas! Brazylijska, Kolumbijska, czy z Etiopii. Orzechowa, czy kwiatowa? Mocna czy słabsza? Mamy je wszystkie! Zapisz się.

Kawa Świeżo Palona Cameroon Boyo, Java Blue Mountain

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 22,59 zł 22.59
ilość szt.
Zyskujesz 22 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9153

O kawie

Kamerun Boyo - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Kamerun Arabica
Kawa Afryka Afryka
najlepsza kawa Kamerun
kawa łagodna  Boyo
manufaktura kawy Fully Washed
najlepsza kawa Java Blue Mountain
kawa świeżo palona 2018
sklep kawa słodycz, czekolada, agrest
kawa premium 1 500 - 2 100 m n.p.m.
sklep kawa kawa świeżo palona
sklep kawa 
sklep kawa 

Poznajcie Państwo kawę z Kameruny - region Boyo, Java Blue Mountain

Kameruńska kawa Boyo pochodzi z górskiego regionu Afryki Zachodniej, jest to spółdzielnia rolników założona przez Matti Fonocha, który z jednej strony chciał poprawić los indywidualnych rolników, z drugiej strony miał świadomość, że jedynym skutecznym gwarantem poprawy ich bytu jest ciągłe doskonalenia jakości kawy. Uprawy kawy w Kamerunie to malutkie gospodarstwa, często przemieszane z krzakami awokado, drzewami bananowców czy kukurydzy. Niewielka skala upraw pozwala rolnikom podchodzić, ze szczególną dbałością o swoje uprawy. Jednak z racji niewielkich rozmiarów, poszczególnych upraw, konieczne jest łączenie plonów z całych mikro regionów. W ten sposób rolnicy wymieniają się wiedzą i doświadczeniem. Właśnie dlatego formuła spółdzielni rolniczych jest w Kamerunie tak popularna.

Kamerun Boyo  to spółdzielnia licząca blisko 400 indywidualnych rolników, którzy dzięki sprawnej organizacji dbają o kawę nie tylko na etapie, kiedy rośnie. Kontrolują i ujednolicają również, proces przetwarzania kawy ( Circle of Excellence - CoE)-jest to o tyle ważne, że dzięki wspólnemu stosowaniu metod usuwania skórki z jagody kawy – kawa Cameroon  Boyo, charakteryzuje się jednolitymi, spójnymi nutami smakowymi. Wspólna praca i dzielenie się wiedzą znakomicie procentuje i pozwala zdobywać spółdzielni środki na ciągłe doskonalenie i rozwój. Więcej o spółdzielni rolników, możecie Państwo poczytać na ich stronie; https://cameroonboyo.com

Kawa Cameroon Boyo jest wyjątkowa. Dzięki takim spółdzielniom jako Boyo Coffee, możemy obserwować narodziny nowej znakomitej legendy świata kawy, której nazwa to kawa z Kamerunu. Legenda opiera się na doskonałej odmianie kawy; arabica Java Blue Mountain, w połączeniu ze stosowaniem naturalnych metod uprawy i codzienną dbałością o każdy krzak.

Region w którym znajdują się plantacje kawy Cameron Boyo położone są na wysokościach 1 500-2 100 m. n.p.m.,  to bogaty w substancje odżywcze obszar gór wulkanicznych, położonych w strefie równikowej. Ponadto, to co czyni kawę Kamerun Boyo wyjątkową, to zbieżność w czasie pojawienia się pory deszczowej i jednoczesnego początku zakwitania kawy. Zakwitanie kawy to moment, kiedy kształtują się podstawowe związki smakowe, przyszłego ziarenka zielonej kawy. Pora sucha w Kamerunie pojawia się w momencie kiedy kawa na plantacjach regionu Boyo, zaczyna swój proces dojrzewania i gromadzeni cukru. Kawa Cameroon Boyo, po zbiorach z krzaków obrabiana jest metodą fully washed,  uprawiana  jest w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych, obrabiana i sortowana ręcznie.

Kawa charakteryzuje się słodyczą. W aromacie dominują nuty gorzkiej czekolady. Idealnie zbalansowana pod względem goryczy i kwasowości z dominująca nutą słodkiego agrestu i słodkiej czekolady.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny niski
Kwasowość średnia
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa słodycz
Metoda obróbki fully washed
Wiodąca odmiana Blue Mountain
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Kamerun
Abonament na kawę Nie

Opinie o kawie (1)

28 czerwca 2019

Bardzo ciekawa kawa afrykańska. Taka inna Afryka. Porównałem ją z kawami Kongo-Kivu i Yirgacheffe. Camerun Boyo stanowi dobre uzupełnienie do całej Afryki.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl