Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Cameroon Boyo, Java Blue Mountain

świeżo-palona-kawa-Kemerun-Boyo.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 22,59 zł 22.59
ilość szt.
Zyskujesz 22 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa z Kamerunu, Boyo, Java Blue Mountain - Arabica

Opis kawy

Kameruńska kawa Boyo pochodzi z górskiego regionu Afryki Zachodniej, jest to spółdzielnia rolników założona przez Matti Fonocha, który z jednej strony chciał poprawić los indywidualnych rolników, z drugiej strony miał świadomość, że jedynym skutecznym gwarantem poprawy ich bytu jest ciągłe doskonalenia jakości kawy. Uprawy kawy w Kamerunie to malutkie gospodarstwa, często przemieszane z krzakami awokado, drzewami bananowców czy kukurydzy. Niewielka skala upraw pozwala rolnikom podchodzić, ze szczególną dbałością o swoje uprawy. Jednak z racji niewielkich rozmiarów, poszczególnych upraw, konieczne jest łączenie plonów z całych mikro regionów. w ten sposób rolnicy wymieniają się wiedzą i doświadczeniem. Właśnie dlatego formuła spółdzielni rolniczych jest w Kamerunie tak popularna.

Kamerun Boyo  to spółdzielnia licząca blisko 400 indywidualnych rolników, którzy dzięki sprawnej organizacji dbają o kawę nie tylko na etapie, kiedy rośnie. Kontrolują i ujednolicają również, proces przetwarzania kawy ( Circle of Excellence - CoE)-jest to o tyle ważne, że dzięki wspólnemu stosowaniu metod usuwania skórki z wiśni kawy – kawa Cameroon  Boyo, charakteryzuje się jednolitymi, spójnymi nutami smakowymi. Wspólna praca i dzielenie się wiedzą znakomicie procentuje i pozwala zdobywać spółdzielni środki na ciągłe doskonalenie i rozwój. Więcej o spółdzielni rolników, możecie Państwo poczytać na ich stronie; https://cameroonboyo.com

Kawa Cameroon Boyo jest wyjątkowa. Dzięki takim spółdzielniom jako Boyo Coffee, możemy obserwować narodziny nowej znakomitej legendy świata kawy, której nazwa to kawa z Kamerunu. Legenda opiera się na doskonałej odmianie kawy; arabica Java Blue Mountain, co w połączeniu ze stosowaniem naturalnych metod uprawy i codzienną dbałością o każdy krzak.

Region w którym znajdują się plantacje kawy Cameron Boyo położone są na wysokościach 1500-2100 m. n.p.m.,  to bogaty w substancje odżywcze obszar gór wulkanicznych, położonych w strefie równikowej. Ponadto, to co czyni kawę Kamerun Boyo wyjątkową, to zbieżność w czasie pojawienia się pory deszczowej i jednoczesnego początku zakwitania kawy. Zakwitanie kawy to moment, kiedy kształtują się podstawowe związki smakowe, przyszłego ziarenka zielonej kawy. Pora sucha w Kamerunie pojawia się w momencie kiedy kawa na plantacjach regionu Boyo, zaczyna swój proces dojrzewania i gromadzeni cukru. Kawa Cameroon Boyo, po zbiorach z krzaków obrabiana jest metodą fully washed,  uprawiana  jest w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych, obrabiana i sortowana ręcznie.

Kawa charakteryzuje się słodyczą. W aromacie dominują nuty gorzkiej czekolady. Idealnie zbalansowana pod względem goryczy i kwasowości z dominująca nutą słodkiego agrestu i słodkiej czekolady.

 

W skrócie o kawie 

Rodzaj: Arabica 100%

Kontynent: Afryka

Kraj: Kamerun

Region: Boyo.

Położenie plantacji: 1 500 - 2 100m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Java Blue Mountain

Obróbka ziarna: fully washed

Nuty smakowe: słodycz, czekolada, agrest

Rok zbiorów: 2018

Kwasowość: średnia

Kofeina: mało

Opinie o kawie (1)

28 czerwca 2019

Bardzo ciekawa kawa afrykańska. Taka inna Afryka. Porównałem ją z kawami Kongo-Kivu i Yirgacheffe. Camerun Boyo stanowi dobre uzupełnienie do całej Afryki.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl