Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Cameroon Mt. Oku, Java Blue Mountain

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 43,27 zł 43.27
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 168,75 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Kamerunu, Mt. Oku, Java Blue Mountain, Arabica

Opis kawy

Kamerun bywa określany jako hak Afryki  ze względu na swoje położenie. Kraj graniczy z Czadem, Republiką Afryki Środkowej i Gabonem, ma doskonały i szeroki dostęp do morza. Kawa jest jednym z podstawowych dóbr eksportowanych na cały świat. 85% kawy uprawianej w Kamerunie to Robusta, Arabica to w zasadzie tylko wysoko położone uprawy w Górach Zachodnich.

Uprawy z powodu znaczącego rozdrobnienia rolnictwa skupione są w spółdzielniach, w których członkowie wzajemnie się wspierają na określonych etapach produkcji. Tereny rolnicze spółdzielni Oku znajduje się w górach Bamboutowych. Gleba, ma charakterystykę gleby wulkanicznej co oznacza wyjątkowo dużą ilość minerałów. Mount Oku ( znany tez pod nazwą Kilum Mountain), jest największym wulkanem w masywie górskim Oku. Obszar Mt. Oku to jedno z największych siedlisk endemicznych zwierząt w Afryce, zajmujące powierzchnię blisko 200 kilometrów kwadratowych.

Kawa Mt. Oku z Kamerunu pochodzi z dolin, nad którymi dominuje masyw szczytu Oku o wysokości 3011 m. n.p.m. – jest to drugi najwyższy szczyt w Kamerunie. Dla porównania nasz rodzimy Giewont to „zaledwie”  1 895 metrów n.p.m. Oku to subregion okręgu Bui, północno -zachodniej części Kamerunu. Kawa tutaj uprawiana jest na dużych wysokościach od 1 800 do 2 200 metrów n.p.m. Kawy z dolin otaczających szczyt Oku, to jedne z najlepszych kaw afrykańskich. Plantacje znajdują się pomiędzy licznymi drzewami pomarańczy i palm. W regionie uprawiana jest odmiana biologiczna arabiki Java Blue Mountain, której pierwsze sadzonki przywieziono ponad 80 lat temu  z Jamajki. Plantacje otacza las Kilum  z którego zbierany jest sławny na całym świecie biały miód. To właśnie z kwiatów kawy, którą Państwu mamy przyjemność przedstawić, natura tworzy tak wspaniałe dzieło. Wielkość plantacji kawy to zwykle od  1 000 do 2 000 krzaków. Dojrzałe wiśnie kawy zbierane są ręcznie i poddawane pierwszemu sortowaniu w mikro stacjach przetwórczych. Kawa jest przemywana, w specjalnych bębnach gdzie oddzielane są skórki wiśni wraz z miąższem od zielonego ziarna kawy. Zielone ziarno kawy następnie jest pakowane do worków i wysyłane do centralnych stacji przetwórczych, gdzie kawa po dosuszaniu jest trzykrotnie sortowana w celu usunięcia wszelkich ziaren posiadających defekty, mogące wpływać na smak napoju. Kawa po tak rygorystycznej selekcji, trafi na eksport właśnie do Polski.

Polecam kawę wypalaną na jasno dla wszystkich amatorów nut owocowo cytrusowych. Kawa wypalona na średnio to piękna słodycz owoców z lekkim winnym posmakiem i miód. Po wypaleniu na ciemno, zaczyna dominować posmak świeżych orzechów i kakao.

Kawa Kamerun Mt. Oku  to doskonałe ziarno do kawy na zimno. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kamerun
  • Region: Mt.Oku
  • Plantacja: Oku Area Cooperative Union.
  • Położenie plantacji: 1 800 - 2 000m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Java Blue Mountain
  • Obróbka ziarna: naturalna- mechaniczna
  • Nuty smakowe: cytrusy, miód, orzechy, kakao
  • Rok zbiorów: 2017
  • Kwasowość: średnia
  • Kofeina: mało

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Colombia Supremo
Kawa Colombia Supremo
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
21,99 zł 18,69 zł
szt.
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl