Kawa Świeżo Palona Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1
O kawie
Kamerun Nkongsamba Robusta - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl











Poznajcie Państwo kawę Robusta Nkongsamba z Kamerunu.
Istnieją dwa główne gatunki kawy Arabica ( o której wszyscy wiemy ) i Robusta ( Coffea canephora ). Ludzie jako pierwszą poznali kawę Arabica i to ona zdominowała, ustanowiła kanony smaku kawy, zwłaszcza w świecie Zachodu. Jednak społeczeństwa Afryki Wschodniej uprawiał kawę Robusta i używały jej w swoich rytuałach wiele stuleci przed tym zanim europejskie imperia kolonialne, zaczęły kształtować Afrykę. Europejscy botanicy zetknęli się z Robustą dopiero pod koniec XIX wieku. Ciekawostką może być fakt że w krajach w których uprawiana jest kawa Robusta, często lokalna społeczność wyżej ceni Robustę niż kawę Arabica. Podobnie jest w Kamerunie.
Kamerun - kraj Afryki Środkowej, leżący nad Zatoką Gwinejską o dużym zróżnicowaniu w ukształtowaniu terenu, dzikiej fauny i flory. Stolicą jest miasto Jaunde, a najważniejszym portem morskim, przez który zielona kawa jest wysyłana w świat, Duale. Nazwa kraju pochodzi od nazwy ujścia rzeki Wouri, nadanej przez portugalskich odkrywców z przełomu XV/XVI wieku, Rio dos Camarões – „Rzeka Krewetek”. Nazwę z języka angielskiego, Cameroon, przejęli niemieccy koloniści nazywając tak cały swój protektorat, którego granice pokrywają się z obecnymi granicami państwa Kamerun.
Kawa trafiła do Kamerunu po 1884 roku, jednak jej uprawa na większą skalę rozpoczęła się po 1929 roku, kiedy to francuski inżynier rolnictwa René Coste założył w Dschang stację rozwoju rolnictwa. Obecnie Kamerun to jeden z najmniejszych producentów kawy na świecie, stąd kawa z tego kraju jest relatywnie trudno dostępna ( w 2015/2016 roku Kamerun odpowiadał za 0,29% produkcji kawy na świecie).
Kamerun to kraj upraw Robusty, stanowi ona blisko 90% wszystkich upraw kawy w tym kraju. Kawę Robusta w Kamerunie zbiera się ręcznie, praktycznie przez cały rok; od 1 grudnia do 15 listopada następnego roku. W Kamerunie kawa Robusta uprawiana jest na obszarach leśnych, zwykle to niewielkie plantacje o powierzchni około 0,5 hektara. Po zbiorach z krzaków, kawa przetwarzana jest metodą naturals; w największym uproszczeniu polega to na suszeniu zebranych jagód kawowca do momentu wyschnięcia wierzchniej skórki jagody. Następnie poprzez pocieranie wysuszona skórka jest usuwana, w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy, gotowej do eksportu. Kawa pochodzi z kilku plantacji regionu Nkongsamba, położonych na wysokościach od 800 do 860 m. n.p.m.
Kawa świeżo palona Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1, to dwukrotnie więcej kofeiny niż w kawie Arabica, urzeka okrągłym body, smakiem ziół, gorzkiej czekolady i dymu. Po otwarciu torebki przywita nas lekki aromat traw kameruńskiej sawanny. Kawa Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1, doskonale sprawdza się jako samodzielna kawa do przygotowania napoju oraz jako dodatek do mieszanek espresso ( na przykład: 20% kawa Robusta; 80% kawa Arabica ). Warto też spróbować kawy świeżo palonej Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1 z dodatkiem mleka. Polecamy palenie średnie, a pod espresso ciemne.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% robusta |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | wysoki |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | czekolada |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Canephora |
Położenie plantacji | od 500 do 1 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Kamerun |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
BAMMstudio
Ciekawe doświadczenie, ale niestety nie mój smak.
Grzegorz Ruda
Kawa ciemno palona bo taką chciałem. Smaczna i aromatyczna. Polecam