+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia


      6 urodziny!        Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki      


Kawa Świeżo Palona Cameroon Santa, Java Blue Mountain Arabica

Kawa-świezo-palona-Kamerun-Santa-2.png
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 23,90 zł 23.90
ilość szt.
Zyskujesz 23 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kamerun Santa - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Kamerun Arabica
Kawa Afryka Afryka
najlepsza kawa Kamerun
kawa łagodna Santa
Santa Area Cooperative Union
manufaktura kawy Naturals
najlepsza kawa Java Blue Mountain
kawa świeżo palona 2019
sklep kawa czekolada, czereśnie, porzeczka
kawa premium 1 700-2 000 m n.p.m.
sklep kawa kawa świeżo palona
kawa single origin

Poznajcie Państwo kawę z Kamerunu - region Santa, sławne ziarno Java Blue Mountain

Kamerun, jest ojczyzną blisko 200 różnych grup językowych, bywa określany jako Afryka w miniaturze. Utworzony został ze zjednoczenia kolonii brytyjskich i francuskich, ma powierzchnię o 1/3 większa niż Polska. Kawę do Kamerunu sprowadzili Niemcy w 1905 roku. Uprawa kawy Arabica stanowiła niewielki procent upraw kawy w Kamerunie, który w tym czasie słynął z taniej i niskiej jakości Robusty. W 1929 roku założona została eksperymentalna stacji przetwarzania kawy Dschang, gdzie przetwarzano nowe sadzonki kawy sprowadzone z Jamajki. To był początek dużych upraw kawy Arabica w tym afrykańskim kraju.

Bogata w minerały wulkaniczna gleba, wysoko położone plantacje, odpowiednia ilość deszczu i słońca, czy można chcieć cos więcej dla uprawy kawy? Kawa Arabica w Kamerunie uprawiana jest w Górach Zachodnich, a obszary upraw podzielone są pomiędzy określonymi spółdzielniami produkcyjnymi. Spółdzielnie rolnicze mają długą tradycję w Kamerunie i są organizacjami wyjątkowo trwałymi i elastycznym. Zrzeszają  lokalnych rolników zapewniając wspólne  wsparcie przy produkcji. Produkcja rolna w tym obszarze Afryki jest wyjątkowo rozdrobniona. Gospodarstwa to zwykle malutkie poletka na których uprawia się właśnie kawę i kakao. Arabica w Kamerunie jest zwykle uprawiana w gospodarstwach wielorodzinnych, gdzie plantacje przechodzą na następne pokolenia w tej samej rodzinie.

Kawa w regionie Santa w Kamerunie  tak jak w innych regionach kraju, uprawiana jest na niewielkich plantacjach liczących sobie od 2 do 10 hektarów. Gospodarstwa położone są na wysokości około 1 700 m n.p.m., kawa zbierana jest ręcznie i poddawana obróbce naturalno- mechanicznej. Zbiory z takich plantacji to zwykle kilka worków. Kawa po dwukrotnym sortowaniu, trafia do lokalnych mikro stacji przetwarzania gdzie z wisienek kawy są usuwane wierzchnie części wraz z miąższem. Jedna mikro stacja obsługuje zwykle rolników z 2-3 wiosek. Kawa  po przesuszeniu trafia do dalszego przetworzenia już do dużych scentralizowanych stacji przetwórstwa, gdzie mechanicznie oddzielane są pozostałości miąższu wiśni kawy od zielonego ziarna.  Po tym zabiegu kawa podlega kolejnemu  sortowaniu i suszenie. Proces dosuszania ma zapewnić około 12% wilgotność zielonego ziarna. Zanim jednak zostanie zapakowana do worków na eksport, ziarna są jeszcze dzielone według swojego rozmiaru oraz ilości uszkodzeń. Na eksport do Europy  trafia tylko najlepsza klasa ziarna. Po uzyskaniu statusu ziarna komercyjnego kawa jest eksportowana. Odmiana biologiczna kawy z regionu Santa w Kamerunie to Java Blue Mountain. Z pewnością w tym momencie skojarzyliście Państwo to z najlepszą kawa świata pochodzącą z Jamajki o nazwie Jamajka Blue Mountain. Skojarzenie jest jak najbardziej trafione, bo to właśnie stamtąd pochodzą szczepy kawy Arabica uprawianej w Kamerunie.

Kawa Arabica z Kamerunu znana jest z pełnego okrągłego body i wyjątkowego aromatu. W kawie Santa spotkamy się z nutami czekolady, czereśni i czerwonej porzeczki Kawę szczególnie polecamy wypaloną na jasno, wtedy najlepiej poczuć można lekką owocowa kwasowość. Kawa z Kamerunu szczególnie jest polecana do alternatywnych metod parzenia. Do parzenia w ekspresach ciśnieniowych sugerujemy palenie średnie bądź ciemne. Kawa jest słodka, przy ciemniejszych paleniach zaczynają dominować nuty ciemnej czekolady, spada kwaskowatość.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny niski
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa czekolada
Metoda obróbki naturals
Wiodąca odmiana Blue Mountain
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Kamerun
Abonament na kawę Nie
Ile razy wysłać kawę? dowolny

Galeria produktu

Podobne kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl