Gwarancja dostawy przed świętami jeszcze przez:

Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 49,99 zł 49.99
Cena za 1 kilogram od: 159,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa z Kenii AA Kamundu, region Kiambu, Arabica

Opis kawy

Kawa Kenia AA Kiambu Kamundu to kolejna kawa w ofercie SwiezoWypalana.pl ze słynącego z jakości regionu Kiambu. Na samym wstępie warto przy tej kawie wspomnieć, że rząd Kenii zasadniczo nie dopuszcza do sprzedaży na rynkach kawy z nazwą konkretnych plantacji. Kawę w Kenii zbiera się z różnych plantacji i regionów, miesza anonimizując, następnie na podstawie cech zewnętrznych ziarna nadaje określoną kategorię. Większość  kawy z Kenii nosi tylko określenie kategorii ziarna jak PB czy AB+. Ocena jakości kawy przed nadaniem jej kategorii odbywa się na podstawie takich parametrów jak wielkość, jednolitość czy ilość uszkodzonych ziaren. To wszystko jest ważne ponieważ w efekcie skutkuje czystym smakiem kawy z danego regionu, plantacji.  

W wyniku nacisku takich organizacji jak SCAA Speciality Coffee Association of America, powoli są dopuszczane kawy jednorodne pochodzące z określonych plantacji – ale tylko najlepsze z najlepszych. Dla plantacji możliwość sygnowania swoim imieniem kawy to nie tylko możliwość budowy własnej, rozpoznawalnej marki ale także znakomity wzrost dochodów poprzez eliminowanie szeregu pośredników. W ten sposób plantatorzy mają środki na dalszą poprawę jakości. Dla wielbicieli kenijskiej kawy na całym świecie to możliwość spróbowania, kenijskiej kawy o jednorodnym pochodzeniu z najlepszych plantacji. Kawa z Kenii sygnowana nazwą plantacji Kamundu to jest kawa najlepsza z najlepszych crème de la creme kenijskiej kawy, w dodatku w najwyższej kategorii ziarna AA.

Uprawę kawy w Kenii rozpoczęli misjonarze Zgromadzenia Ducha Świętego a konkretnie John Paterson, który sprowadził kawę do Kenii z Etiopii w 1893 roku. Pierwsze drzewka na obszarze dzisiejszej Kenii zasadzono właśnie w regionie Kiambu. Do dziś wspomnianą odmianę nazywa się Misjonarską i jest uprawiana także na plantacji Kamundu, obok SL 28, SL 34, Ruiru 11.

Gospodarstwo Kamundu znajduje się na malowniczych, chłodnych wyżynach Centralnej Kenii w prowincji Kiambu. Do uprawy kawy wykorzystuje się 120 hektarów. Pola kawowe leżą na wysokości od 1633 do 1900 m. n.p.m. Plantacja znajduje się w sąsiedztwie Parku Narodowego Kenii Aberdare. Górskie czerwone wulkaniczne gleby, zapewniają kawowcom całe spektrum minerałów. Na plantacji stale pracuje około 350 osób.

Kawa Kenya AA Kiambu Kamundu, charakteryzuje się delikatną jedwabistością smaku.  Na pierwszy plan wybijają się nuty tytoniu, goździków i ciemnej czekolady. Polecam

 
 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kenia
  • Region: Kiambu
  • Plantacja: Kamundu
  • Położenie plantacji: 1 633-1 900 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: SL 28, SL 25, Ruiru 11, Misjonarska 
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe: tytoń, goździki, ciemna czekolada
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score: 86,5 pkt. (0-100)
  • Kwasowość: lekka
  • Ziarno:  AA  
 

Kahawa Chungu przepis na kawę po kenijsku

Zacznijmy od tłumaczenia; Kahawa oznacza kawę, Chungu oznacza gorzkie, wszystko w Suahili. Gorzka kawa Kenii to specjalność wybrzeża, zarezerwowana dla starszyzny. Zwykle jest przygotowywana na niewielkim węglowym piecyku w wysokich doniczkach z mosiądzu. Kawę popija się  siedząc na ławeczce nad Oceanem Spokojnym, z małych ceramicznych kubeczków podczas gry w szachy. Jest to bardzo mocna kawa o intensywnym gorzkim smaku połączona z przyjemnym aromatem kardamonu i cynamonu.

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kawy Kenya AA Plus Kijani Kiboko, świeżo wypalonej i zmielonej,
  • 1 lub 2 szklanki wody,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • 1 laska cynamonu, około 10 cm.

Umieść wszystkie składniki w garnuszku, podgrzej  i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Przecedź – podawaj ze słodyczami

.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl