Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko, Nyeri,

Dostępność: brak towaru
Cena: 44,99 zł 44.99
Cena za 1 kilogram od: 206,21 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa z Kenii AA Plus Kijani Kiboko, region Nyeri, Arabica

Opis kawy

Kenijskie kawa AA Plus Kijani Kiboko pochodzi z regionu Nyeri, którego nazwa bierze się od nazwy stolicy regionu Nyeri. Region leży w Górach Centralnych, na zachód od Mount Kenya, drugim po Kilimandżaro najwyższym szczycie Afryki. Region słynie ze swoich czerwonych, bogatych w minerały wulkanicznych gleb. Na plantacjach Kijani Kiboko uprawia się kawowce odmiany SL 28, SL 25 i Ruiru 11. W Kenii kawę uprawia się na malutkich poletkach, zwykle przez pojedynczych gospodarzy i ich rodziny, dalszym procesem obróbki kawy zajmują się spółdzielnie producenckie, które również dbają o jak najwyższa jakość swojego ziarna, edukując lokalnych porducentów. Kawa pochodzi z upraw zlokalizowanych na wysokości od 1600 do 2000 m. n.p.m.

Ziarna kenijskiej kawy dzielone są na grupy jakościowe z uwzględnieniem między innymi wielkości samego ziarna kawy jak też ilości defektów ( ziaren uszkodzonych np. przez szkodniki). Klasa ziarna AA to klasa najwyższa i zwykle jest to również klasa ziarna ciesząca się największym uznaniem wśród miłośników kawy na całym świecie. „Plus” występujący po oznaczeniu AA przy nazwie ziarna odnosi się do profilu smakowego, który w tej kawie jest wyjątkowo przyjemny i złożony. Pijąc kolejne  już dziś espresso Kenya AA Plus Kijani Kiboko, nie mogę przestać się uśmiechać. Niesamowita kawa nawet jak na doskonałe kawy z Kenii. Kijani Kiboko w języku suahili znaczy zielony hipopotam i ziarna tej kawy takie trochę są wielkie i obłe. Charakterystyczną nutą smakową występującą w wielu kawach z Kenii, jest nuta pomidorowa – można powiedzieć, że jest to znak rozpoznawczy kawy z Kenii. W dużej mierze jest to zasługa wyjątkowej ilości fosforu zaczerpniętego przez drzewko kawowca z wulkanicznych gleb regionu Nyeri. W kawie wyczuwalne jest tez przyjemna cytrynowa kwasowość, złożony kwiatowy posmak z nutami czarnej porzeczki, pełne body. Kawę polecam w wypaleniu średnim.

Kenya AA Plus Kijani jest kawą przetwarzaną na mokro, oznacza to, że wisienki kawy po zbiorach są poddawane kąpieli w wodzie spływającej prosto z gór, następnie usuwana jest wierzchnia część wiśni kawy, po tych zabiegach ziarno kawy jest ponownie myte i suszone, na specjalnych „afrykańskich łóżkach”. Zbiory kawy w regionie odbywają się dwukrotnie październik-grudzień i czerwiec-sierpień

Kawa z Afryki jest importowana przez firmę List&Beisler (www.list-beisler.de). To prawdziwi specjaliści, dbający o zrównoważenie wływu upraw kawy na lokalne środowisko. Kawą zajmują się od 1901 roku.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Kenia
  • Region: Centralna Prowincja Kenii,
  • Plantacja: Kijani Kiboko
  • Położenie plantacji: 1 600-2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: SL 28, SL 25 i Ruiru 
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe: cytrynowa kwasowość, kwiaty, pomidory, czarna porzeczka
  • Rok zbiorów: 2017-2018
  • Kwasowość: lekka
  • Ziarno:  AA TOP sc 18+

Kahawa Chungu przepis na kawę po kenijsku

Zacznijmy od tłumaczenia; Kahawa oznacza kawę, Chungu oznacza gorzkie, wszystko w Suahili. Gorzka kawa Kenii to specjalność wybrzeża, zarezerwowana dla starszyzny. Zwykle jest przygotowywana na niewielkim węglowym piecyku w wysokich doniczkach z mosiądzu. Kawę popija się  siedząc na ławeczce nad Oceanem Spokojnym, z małych ceramicznych kubeczków podczas gry w szachy. Jest to bardzo mocna kawa o intensywnym gorzkim smaku połączona z przyjemnym aromatem kardamonu i cynamonu.

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren kawy Kenya AA Plus Kijani Kiboko, świeżo wypalonej i zmielonej,
  • 1 lub 2 szklanki wody,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • 1 laska cynamonu, około 10 cm.

 

Umieść wszystkie składniki w garnuszku, podgrzej  i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Przecedź – podawaj ze słodyczami

.

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl