

Kategorie
Palarnia kawy
Jakie opakowanie kawy?
W ziarnach czy mielona?
Zamawiam subskrypcję tej kawy
Kawa palona
Gatunek kawy
Kategoria kawy
Pochodzenie
Poziom kofeiny
Kwasowość
Punktacja kawy
Wiodąca nuta smakowa
Metoda obróbki
Wiodąca odmiana
Położenie plantacji
Kraj
Abonament na kawę
Ile razy wysłać kawę?
Dostawa
Cena
-
od
do
Kolumbia, wyjątkowo ciekawie położony kraj „pomiędzy” dwoma oceanami w północno-zachodniej części Ameryki Południowej. Graniczy ze środkowoamerykańską Panamą jak i tropikalnymi terenami Amazonii, na jej terenie również górzyste tereny Andów. Zachwyca pięknem krajobrazu, zaskakuje rozmaitością przyrody, Kolumbia jest miejscem urzekającym. I właśnie w tak różnorodnej pod wieloma względami Kolumbii są rozległe plantacje krzaków kawowca, które dając dorodne ziarna czynią z Kolumbii trzeciego po Brazylii i Wietnamie producenta kawy na świecie, a doskonała Arabica to jej konik. I choć plantacje kawy w Kolumbii rozprzestrzeniły się już w XVIII wieku to kawa kolumbijska święci swoje triumfy nadal otrzymując liczne wyróżniania a UE w roku 2007 ofiarowała kawie z Kolumbii status chronionej nazwy pochodzenia. Natomiast UNESCO w roku 2011 oznaczyło Kolumbijski "Krajobraz Kultury Kawy" jako miejsce światowego dziedzictwa kulturowego. Kawy z Kolumbii charakteryzują się idealnie zbalansowanymi, łagodnymi, karmelowo-orzechowymi aromatami i smakami o niskiej kwasowości. Kawy z Kolumbii dzielą się na dwie podstawowe kategorie Kolumbia Supremo oraz Kolumbia Excelso. Wszystkie wymienione i nie tylko kawy dostępne są na stronie naszego sklepu z kawą. Serdecznie zapraszamy do sklepu z kawą gdzie w ofercie posiadamy wiele wartych uwagi, wyjątkowych kaw z Kolumbii, a nie ma nic lepszego dla koneserów prawdziwych ziaren niż świeżo palona kawa prosto z palarni, kawa wypalana na zamówienie.
























Dlaczego warto kupić kawę z Kolumbii? Kawa z Kolumbii jest jak żadna inna. Kolumbia jest znana jako jeden z największych eksporterów kawy na świecie, słynie z niezmiennie dobrych i dobrze zbilansowanych kaw. Kraj ma wyjątkowy klimat; wilgotny i tropikalny. Kolumbia to idealne warunki do upraw kawy przez okrągły rok. Większość producentów kawy to drobni rolnicy o średniej wielkości gospodarstwa do 5 hektarów, zbierających ręcznie zbiory. Kolumbijska kawa jest bardziej wszechstronna niż inne, bogactwo smaku, z którego słynie jest wyjątkowe. Kawę ziarnistą można palić ciemniej, nie powodując przy tym gorzkiego profilu filiżanki. To sprawia, że są idealnym wyborem do każdego espresso.
Kawę w Kolumbii uprawia się w regionach Antioquia, Caldas, Tolima, Cauca, Narino i Huila. Główne zbiory kawy w Kolumbii odbywają się od września do grudnia, zbiry uzupełniające (flycrop) luty-czerwiec. Na terenie Kolumbi uprawia się odmiany kawy arabica; Colombia, Caturra, Castillo, Tabi, Caenicafe, Maragogype, Geisha, Java, Chiroso.
Kawy w Kolumbii przetwarzane są metodami:washed, honey, naturals, experiment