Kawa Świeżo Palona Colombia Nariño Excelso
O kawie
Kolumbia Nariño Excelso - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo: kawa z Kolumbii - Nariño, Excelso
Kawa dotarła do Kolumbii pod koniec XVII wieku za sprawą jezuickich misjonarzy. Pierwsze nasadzenia krzaków kawy odbyły się na północy kraju, w departamentach Santander i Boyaca. Jednak za sprawą dobrych warunków dla uprawy kawy w Kolumbii, dość szybko uprawy kawy rozpowszechniła się na cały kraj. W Kolumbii większość najważniejszych obszarów uprawnych rozciąga się wzdłuż pasma górskiego Andów – ciągnących się od północy kraju do południa. Plantacje są zwykle mniejsze niż 3 hektary i leżą na dość dużych wysokościach; od 1 200 do 2 200 metrów n.p.m. Kolumbia jest drugim na świecie największym producentem kawy i zarazem pierwszym producentem kawy arabica przetwarzanej metodą na mokro.
Stosunkowo najpóźniej sadzonki kawy dotarły na południowy wschód Kolumbii, do departamentu Nariño. Departament Nariño leży przy granicy Kolumbii z Ekwadorem i rozciąga się blisko równika. Równikowe położenie umożliwia uprawę kawy na dużych wysokościach, zboczy szczytów pasma górskiego Andów. Wiele plantacji znajduje się tutaj na wysokości przekraczającej 2000 metrów n.p.m. Uprawa kawy na takich wysokościach to prawdziwa rzadkość, jednak w Nariño są wyjątkowe warunki, duże natężenie światła dzięki bliskiemu równikowi, bardzo intensywne i regularne opady zapewniają nawodnienie wulkanicznym – bogatym w minerały wulkanicznym glebom. Ponadto unikatowe ułożenie terenu, zapewnia krzakom kawy optymalną temperaturę; w trakcie zimnych nocy zgromadzone za dnia, na dnie kanionów ciepłe powietrze wznosi się na duże wysokości otulając ciepłem plantacje krzaków kawy i chroni krzaki przed nocnym chłodem typowym dla dużych wysokości.
Widoki jakie można spotkać w Nariño zapierają dech w piersiach od pierwszego kontaktu. Nariño to jedna z perełek Kolumbii - nie tylko pod względem kawowym. Już lot do Pastos, stolicy regionu, jest przygodą, jego krótki pas startowy znajdujący się na płaskowyżu, sprawia, że lądowanie na lotnisku jest pełne emocji. Cała podróż przez Nariño wbija się w pamięć na długi czas, widoki krajobrazu zdominowanego przez majestatyczne Andy, głębokie doliny – zbocza obsiane licznymi malutkim plantacjami kawy jednoznacznie uświadamia że jesteś w kawowym sercu Kolumbii.
Kawa z regionów południowych Kolumbii słynie z łagodnego smaku, cytrynowych, pełnych słodyczy nut, średniego body i zwiększonej kwasowości. Kawa pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw rolnych w regionie upraw departamentu Nariño, Kolumbia. Główne zbiory trwają od kwietnia do sierpnia, a zbiory "mitaki" od grudnia do lutego i to właśnie z tych zbiorów roku 2018/2019 pochodzi kawa. Mali producenci kawy zbierają i przetwarzają kawę we własnych mikro stacjach mycia, a następnie suszą ją we własnym zakresie, zazwyczaj na podwyższonych stołach, w suszarniach słonecznych, które osłonięte dachem z folii, zapewniają ochronę przed deszczem. Mamy przyjemność zaoferować Państwu na SwiezoWypalana.pl prawdziwą wysokogórską kawę arabica klasy Excelso, z gminy Ancuya. Jest to kawa z której usuwano wierzchnią część skórki jagody górską woda źródlaną, stosując metodę washed. Kawa to szlachetne odmiany kawy arabica Caturra i Castillo, fermentowana przez 14-16 godzin i suszona na podniesionych łóżkach przez kolejnych 6-9 dni. W kawie wyczuwalne są nuty kwiatowo-jaśminowe, słodkie goździki – kawa ma charakterystyczne nuty jabłkowe – winne. W naszej ocenie kawa, w paleniu średnim świetnie się sprawdzi zarówno rano jak i w południe. Palenie jasne to może być dobry wybór do przygotowania kawy metodami alternatywnymi. Jednak jesteśmy ciekawi Państwa opinii i zapraszamy do zostawiania w komentarzu pod kawą, swoich autorskich ocen.
Sposób przygotowania kawy:
Kolumbię Colombia Nariño Excelso z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.
Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.
Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | jaśmin |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Kolumbia |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
Bardzo Dobra kawa. Jasno palona, parzona w dripie ma przyjemny aromat i DOBRY smak - taki inny niż wszystkie kolumbijskie kawy. Polecam.
Bartek
Dobra kawa z delikatna nutka jablka. Jasno palona, parzona w dripie. Przypomina mi troche paname boquete larida, ale jest od niej zdecydowanie lagodniejsza. Dobry wybor, napewno do niej wroce